Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бивш антимафиот отказа бърз процес

Процесът срещу мен е лов на вещици, заяви бившият шеф на Териториално звено Борба с организираната престъпност (ТЗ БОП)-Велико Търново, Орлин Тодоров по време на едно от заседанията на Търновския окръжен съд в процеса срещу него тази седмица. Бившият началник е обвинен, че е разгласил държавна тайна, злоупотребил е със служебното си положение и е склонил длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения във връзка с досъдебно производство.


На седмия ден от процеса срещу него - във вторник (16 октомври), бившият антимафиот проговори за първи път в кулоарите на съда, за да каже, че се не се чувства виновен. По тази причина той отхвърлил офертата от страна на прокуратурата за съкратен процес, при който би било задължително той да признае вина.


Според Тодоров целият процес е тенденциозен спрямо него и от всички 70 разпитани към момента свидетели 80% са били хора, срещу които той е работил.


Аз двадесет години съм водил разследване и въпреки че не съм толкова компетентен като държавното обвинение и като следовател, смятам, че трябва да се види и другата страна, а не само да се привикват тези, срещу които съм образувал дело, и които съм задържал, посочи Тодоров.


Той обясни, че в своята практика е задържал хиляди хора, но не трябвало сега те да се викат по петима-шестима на ден и всеки да го разпитват кой как и защо е задържан. Подсъдимият обърна внимание на факта, че сред привиканите имало такива, които не го познавали и не знаят за какво изобщо са дошли в съда.


В сряда (17 октомври) съдът реши делото срещу бившия началник на БОП да продължи на 26, 27 и 28 ноември. На предстоящите заседания магистратите ще трябва да разпитат неявилите се тридесет свидетели и ще изслушат назначените експертизи. Сред очакваните свидетели са бизнесмените Николай Галчев, известният в ъндърграунда Алейдин Алиев - Алчо и Петър Христов. Според обвинителния акт Тодоров докладвал на Христов за операции на БОП и го наричал шефе.


По време на заседанието защитата поиска наложената мярка парична гаранция в размер на 6000 лв. на Тодоров да бъде променена на подписка, но съдът не уважи това искане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във