Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВШ ЛЕКОАТЛЕТ ПОЕ ЮЗДИТЕ НА АНТИМАФИОТИТЕ

Дискохвъргачът смени пчеларя. Така звучи най-прясното кодирано послание, което от три-четири дни си разменят антимафиотите от Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП). То се появи на бял свят в началото на седмицата, когато стана ясно, че бившият лекоатлет и шеф на Областната дирекция на полицията в Благоевград - комисар Кирил Георгиев, ще се нанесе в директорския кабинет в ГДБОП, освободен в края на миналата седмица от дългогодишния полицай и страстен пчелар Ваньо Танов.
От визитката на новия антимафиот № 1 научаваме, че той е бил олимпийска надежда, европейски вицешампион и национален рекордьор по хвърляне на диск. Преди да се озове в системата на МВР, Георгиев завършва Националната спортна академия, а след това и Право в Югозападния университет в Благоевград. Във вътрешното министерство работи от 1992 г., като в началото на кариерата си е инспектор в Детската педагогическа стая към РДВР-Кюстендил, а по-късно се прехвърля в Криминална полиция. През 1999 г. той става шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност към РДВР-Кюстендил, а от 8 декември 2005 г. е на работа в един от най-секретните сектори на НСБОП - Операции под прикритие.
Кирил Георгиев е изкарал две специализации във ФБР, като единия път е прекосил Атлантика в компанията на сегашния директор на Национална служба Полиция - главен комисар Валентин Петров.
Новият шеф на ГДБОП Кирил Георгиев идва от Областната дирекция на полицията в Благоевград, където бе назначен със заповед на министър Румен Петков на 8 декември 2005-а. Същата година, но два месеца по-рано - на 29 септември, с указ на президента Георги Първанов пък неговият предшественик - Ваньо Танов, оглави антимафиотската служба.
Комисар Георгиев пое регионалната дирекция на вътрешните работи с огромни пасиви, натрупани покрай убийството на местния мафиот Ангел Димитров-Чората на 10 ноември 2005 година. Избухналият скандал отнесе пагоните на РДВР-шефа ген. Богомил Янев, а по време на представянето му пред служителите в РДВР-Благоевград на 8 декември същата година, тогавашният подполковник заяви: В момента най-важното е да създадем условия за нормална работа на целия състав, за да може той да излезе от критичната ситуация, в която изпадна след инцидента с Чората. Оттук този въпрос отива във военната прокуратура, така че нека оставим те да си свършат работата, а пък съдът да се произнесе кой е виновен и защо. Всичко друго е местен фолклор и спекулации, отсече Кирил Георгиев с тон, нетърпящ възражения.
Каква ирония на съдбата. Преди около месец предшественикът на Кирил Георгиев - главен комисар Ваньо Танов, подаде рапорт за напускане, който вътрешният министър Румен Петков разписа на 19 юли. На раздяла с антимафиотите Танов, който е известен с чепатия си характер, в прав текст заяви, че службата (т.е. ГДБОП - бел. ред.) е изчерпала възможностите си да работи по корупцията във високите етажи на властта, а над сивата икономика има чадър.
По принцип, политическото и професионалното ръководство на МВР не пожела да влезе в словесен двубой с Танов. В частност обаче за читателите на Параграф 22 не е никаква тайна, че от година и половина в МВР вървят някакви странни процеси за тоталното обезличаване на ГДБОП. И то с такава последователност, че днес никой не знае с какво точно се занимават антимафиотите: с игра на белот и табла или пък с лов на организирани престъпници и корумпирани държавни чиновници.
Така че, ако иска довчерашните му колеги да го приемат за свой ръководител по призвание, новият шеф на ГДБОП Кирил Георгиев ще трябва отново да започне краткото си приветствено слово с думите: В момента най-важното е да създадем условия за нормална работа на целия състав, за да може той да излезе от критичната ситуация...
Е, вярно е, че с подобен увод той със сигурност ще си навлече известни главоболия, но какво пък - на подобен пост достойният професионалист никога не може хем да е добре с подчинените си, хем душата му да е в началническия рай...

Facebook logo
Бъдете с нас и във