Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВШ ЛИДЕР НА СДС-РУСЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА РЕКЕТ

Бившият лидер на СДС-Русе, а сега председател на партия Радикали Тодор Бонев получи шест години ефективна присъда лишаване от свобода в четвъртък (11 октомври) на финала на процес в Русенския окръжен съд. Той се изправи пред Темида с обвинение за рекет.
Четири години зад решетките ще трябва да прекара и Цветан Стефанов-Гербера, също бивш син активист и общински съветник. Затвор за девет години в същия процес получи бившият сикаджия Светлозар Илиев, който с добавено наказание ще трябва да излежи общо 11 години, а колегата му Петко Петков напусна съда с осемгодишна присъда. Четиримата ще трябва да заплатят и граждански иск от 80 000 лева. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново.
В началото на април Окръжна прокуратура - Русе най-сетне внесе в съда обвинителния акт за участие в организирана престъпна група за изнудване срещу Тодор Бонев (43 г.), Светлозар Илиев (39 г.), Петко Петков (40 г.) и помагача им Цветан Стефанов (35 г.). Обвиненията бяха по членовете 213а и 214 от НК. Заради използваните специални разузнавателни средства процесът се гледа при закрити врата.
Две години и половина продължи разследването по изнудването на Камен Йосифов, управител на Търговска база - ЕООД - гр. Русе. Четиримата заплашвали Йосифов с насилие, включително и с убийство, за да го принудят да им подпише запис на заповед в размер на 80 000 лв. в полза на Бонев.
Според внесения от прокуратурата обвинителен акт 43-годишният Тодор Бонев, Цветан Стефанов и двамата бивши сикаджии рекетирали Камен Йосифов в продължение на два месеца - от началото на февруари до 19 април 2004 година. За тези месеци на територията на дружеството Търговска база като на парад се точили десетки биячи от силови групировки. Те дали на Йосифов да разбере, че няма да го оставят на мира за тези пари и жив няма да излезе от офиса на улица Симеон Велики № 6, докато не подпише записа. Управителят не издържал на натиска и бил принуден да причини на фирмата имотна вреда от 80 000 лв., твърди обвинението. Според прокуратурата Цветан Стефанов е уредил срещата между двамата сикаджии и Тодор Бонев, който в началото настоявал Камен Йосифов да издаде запис на заповед за 100 000 евро на името на Светлозар Илиев.
За да присъстват на делото, Светлозар Илиев и Петко Петков, трябваше да бъдат извеждани от затвора, където излежаваха други обвинения за рекет и участие в организирана престъпна група. През 2005 г. те бяха осъдени на по 10 години лишаване от свобода, заедно с още 11 души, срещу които бяха повдигнати общи 63 обвинения за изнудване, грабеж, хулиганство, трафик на момичета с цел проституция и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във