Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВШ МВР-ШЕФ ПОЕМА ЗАЩИТАТА НА ПОДЗЕМЕН БОС

Процесът за убийството на бургаския месарски бос Димитър Стаматов-Мастара внезапно придоби интересен оттенък. В сряда (20 септември), когато в Бургаския апелативен съд трябваше да започне второто заседание по делото срещу представителя на бившата СИК в Югоизточна България - Пламен Дишков-Кела, Тодор Неделчев и Бойко Стоянов, пред залата най-изненадващо се появи... столичният адвокат Виктор Михайлов. През 1993-1994 г. той бе вътрешен министър в кабинета на проф. Любен Беров, но с идването си на власт Жан Виденов го уволни.
От началото на 1995 г. Виктор Михайлов е адвокат на свободна практика, но името му нашумя чак осем-девет години по-късно. През април 2003 г. именно той уреди с условна присъда албанеца Ферид Топчагич, който бе задържан на ГКПП-Калотина с два гранатомета по сигнал, че щял да взривява тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов по поръчка на Сретен Йосич.
А през декември 2004 г. бившият вътрешен министър... уволни тогавашния заместник-директор на НСБОП полк. Венелин Великов. И то не за друго, а защото антимафиотът издаде служебна бележка в полза на Иван Тодоров-Доктора (тогава клиент на адвокат Михайлов, а днес вече покойник), че НСБОП не разполага с данни за престъпната дейност на Доктора.
Та в сряда (20 септември) се оказа, че Виктор Михайлов е упълномощен от родителите на Пламен Дишков-Кела да го защитава по време на второинстанционното дело за убийството на Мастара.
Димитър Стаматов бе разстрелян на 21 ноември 2002 г. с един куршум в сърцето, докато гледал как върви строежът на новия му хотел в центъра на Бургас. Две седмици по-късно криминалистите от РДВР-Бургас се похвалиха, че убийството е разкрито и съобщиха имената на съзаклятниците - 40-годишния Бойко Стоянов, 36-годишния Тодор Неделчев и 27-годишния Пламен Дишков-Кела. Според полицията поръчител на екзекуцията е Кела, Неделчев е бил помагач, а Стоянов е дръпнал спусъка срещу хонорар от 10 000 долара в брой.
Година след разстрела на Мастара Бургаската окръжна прокуратура внесе обвинителния акт срещу тримата в Бургаския окръжен съд и на 19 януари 2004 г. процесът започна. На подсъдимата скамейка обаче се изправиха само Бойко Стоянов и Тодор Неделчев, защото още в края на декември 2002 г. Пламен Дишков напусна България и бе обявен за международно издирване чрез Интерпол. Това издирване все още не е приключило и затова делото срещу Дишков все още се води задочно.
На 2 юли 2004 г. Бойко Стоянов бе осъден на 20 години затвор за убийството на Мастара, докато Пламен Дишков-Кела и Тодор Неделчев бяха оправдани поради липса на достатъчно доказателства.
На 5 юли 2004 г. роднините на Мастара обжалваха решението на окръжните магистрати пред Бургаския апелативен съд, а прокуратурата протестира оправдателните присъди на Пламен Дишков и Тодор Неделчев.
На 20 юни 2005 г. Бургаският апелативен съд потвърди изцяло решението на окръжните магистрати, но през март тази година Върховният касационен съд върна делото за ново гледане от друг състав на Бургаския апелативен съд с мотива, че осъдителната и оправдателните присъди не са обосновани.
В сряда (20 септември) ход на делото обаче не бе даден по две причини. Най-напред Бойко Стоянов и неговият адвокат Евгени Николов така се скараха, че защитникът си събра багажа и напусна съдебната зала. А след това се оказа, че новият адвокат на подсъдимия Бойко Стоянов - Лъчезар Таков, все още не разполага с официално пълномощно и няма право да защитава подсъдимия. Следващото заседание по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара е насрочено за 26 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във