Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВШ СИЛОВАК СПОНСОР НА ПОЛИЦИЯТА

Полицията стъпи в ромското сърце на Кюстендил, но тихо, кротко, с водосвет и менче светена вода. За да върви работата като по вода, директорът на Областната дирекция на МВР в града комисар Чавдар Караджов лично плисна менчето и преряза лентата на нов полицейски участък в ромската махала на областния град. Оказа се обаче, че новата придобивка отново напомни за особено деликатен момент във всекидневието на ведомството. Става дума за миговете, когато свикналата с мизерията полицията протяга ръка за поредното спонсорство от фирми и от други спомоществователи.
За събитието, станало топновина в квартала, в двора на участъка се бяха събрали десетина бизнесмени, с чиито пари бе направена реконструкцията на няколкото стаи, където вече ще се помещава полицейското звено.
Сред поканените за официалното прерязване на лентата бяха управителят на фирма за производство на дограма и интериорни врати Даниел Данчев, осигурил вратите на полицейския участък, собственикът на хотел Велбъжд и хотел Пауталия Антон Боянов, както и предприемачите Евгени Якимов, Иван Михайлов, Зора Златева, Иво Чивийски, Даниела Димитрова и Гуидо Галени, адвокат Мая Шишкова. Всеки от тях е помогнал за обзавеждането и реконструкцията на сградата. Сред основните дарители на полицията бе и община Кюстендил.
След 30 години мизерия 17 ченгета в полицейския участък най-накрая могат да се радват на три компютъра, на нови бюра, маси и столове и на прясно боядисаните помещения на ПУ Изток. Това никак не е малко, тъй като досега униформените, обслужващи 12-хилядния квартал, оформяха документите по различни преписки на пишеща машина Марица - повечето от българите вече са забравили как точно изглежда тя.
Зад тържествените речи и приветствия при откриването обаче остана скрит фактът, че сред дарителите на МВР е и Антон Боянов. Пътят му като добре облечен бизнесмен понякога се е пресичал с тези на полицаите. Както се знае, той от няколко години стопанисва два от хотелите на бившата силова групировка ВИС - 2 в Кюстендил. Антон Боянов е известен в силовите среди най-вече като особено приближен приживе до последния бос на групировката Георги Илиев. По-късно става част от ВАИ инвест, като заедно с Георги Илиев и Николай Цветин си делят поравно (33.333%) от акциите на дружеството.
Днес Боянов е собственик и на две фирми, които имат осезаемо присъствие в Несебър. Той притежава половината от Ганимед ООД, която стопанисва ресторанти. Но единствено друга несебърска фирма - Стар град 2000 ООД, напомня за някогашната слава на ВИС. Тя се занимава с детективска и охранителна дейност, а Боянов контролира 30% от нея.
През последните четири-пет години Боянов се е ориентирал към земеделие. Негова собственост са стотици декари плодородна земя между кюстендилските села Коняво и Дворище, подготвени да бъдат превърнати в ябълкови и черешови градини.
Паметливи кюстендилци припомниха, че друг от спонсорите - Даниел Данчев, също е доста известен. Неговото име се свързва със запомнящата се визита на небезизвестния Николай Методиев - Ники Пилето в града. Ники Пилето бе сред най-тачените гости на фамилията Данчеви при откриването на супермодерния им цех за производство на алуминиева дограма преди около три години. Сред гостите на събитието тогава бе и бившият главен прокурор Иван Татарчев, който има стари връзки с Кюстендил, най - вече с Валери Ненов - Шамшала, друг бизнесмен от областния център, който от години е лидер на ВМРО тук.
Няма съмнение, че сградата на полицейския участък, построена през 1979 г., имаше остра нужда от преустройство. Притеснителното е, че преди месеци МВР- шефът Михаил Миков обеща компютри и ново оборудване за тукашните си подопечни. Това така и не стана. В подобни случаи няма нищо лошо да се използват силите и средствата на спонсори. Далеч по-притеснителното в такива моменти обаче е, че заради мизерията си МВР си затваря очите и допуска съвсем близо до себе си и хора, които в близкото или по-далечно минало е определяло с характерния в професионалните среди термин оперативно интересно лице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във