Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВША СЛЕДОВАТЕЛКА ОТНЕСЕ ГОДИНА УСЛОВНО

Софийският градски съд (СГС) осъди на една година лишаване от свобода и три години изпитателен срок бившата помощник-следователка Николета Върбанова. Във вторник (9 октомври) тя бе призната за виновна по чл.301, ал. 1 от НК за това, че през 1999 г. е поискала подкуп от Милен и Валерия Маринови, за да прекрати започнало срещу тях производство.
По време на очните ставки, проведени между подсъдимата и свидетелите Явор Симеонов, Валерия и Милен Маринови, страните дадоха противоречиви показания.
Симеонов твърди, че искал парите от Маринови като заем, но впоследствие отказал да ги вземе, тъй като били по-малко от предварително уговорената сума.
Според Маринови пък Явор Симеонов бил изпратен от подсъдимата да вземе подкупа.
Самата следователка заяви, че не е искала пари, а са й предлагали такива. Според нея в продължение на шест месеца тя е била провокирана и поставяна в ситуация, в която да бъде уличена.
След края на очните ставки защитата на подсъдимата поиска делото да бъде прекратено и да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Според адвоката тя не знаела в какво точно е обвинена. Съдът отхвърли искането като неоснователно.
В присъдата се посочва, че Явор Симеонов е бил посредник при предаването на парите. Първоначално срещу него е било повдигнато обвинение в съучастничество, което по-късно е било прекратено.
Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд (САС).

Facebook logo
Бъдете с нас и във