Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бивше ченге осъди МВР

За пръв път от 20 години бивш служител на МВР от Велико Търново осъди работодателя си по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това стана известно тази седмица, той като на 2 ноември състав на Върховния административен съд заседавал и уважил жалбата на бившия главен сержант Петър Петров срещу заповедта на директора на ОДП - Велико Търново, комисар Милен Манолов за неговото дисциплинарно уволнение. За нанесените му с този акт имуществени и неимуществени вреди търновската полиция, респективно българският данъкоплатец, ще трябва да заплатят на ищеца 7080 лева. Това обаче е само първата победа на експолицая срещу бившия му работодател. Той е подал три жалби срещу МВР и до Европейския съд в Страсбург заради наложените му по време на службата несправедливи според него дисциплинарни наказания.
Конфликтът между Петър Петров и ръководството на търновската полиция започва през 2005 година. По онова време той е служител в сектор СОД на тогавашната Регионална дирекция на вътрешните работи в старата столица. Със заповед на шефа й от 15 юни гл. сержант Петров е уволнен дисциплинарно за поведение, уронващо престижа на държавните служители на МВР. Според написаното в заповедта за уволнение на полицая той се държал грубо и арогантно със служители на горнооряховското Електроразпределение. Бившото ченге отрича това.
Отидох в Енергото, за да подам сигнал, че електромерът ми не работи. Бях в униформа, но отидох като гражданин, а не като полицейски служител. Не е вярно, че съм се държал арогантно, обяснява той. И твърди, че наказанието дисциплинарно уволнение му е наложено неправилно. В заповедта беше казано, че ми налагат най-тежкото наказание, защото деянието ми е било извършено в срока на изтърпяване на друго наказание - порицание. Не беше взето под внимание обаче, че по това време аз обжалвах предходното наказание и делото по него още не беше приключило, заявява експолицаят.
Петър Петров обжалва уволнението си пред Окръжния съд във Велико Търново, който се произнася в негова полза. През 2006 г. полицаят е възстановен на работа и МВР е принудено да му заплати 2550 лв. обезщетение. Той обаче не смята да остави работата дотук и завежда ново дело срещу МВР в Административния съд във Велико Търново. Търновските съдии уважават частично иска на Петров и отхвърлят претенцията за нанесените му от ОДП морални вреди в размер на 8000 лева.
Заради това ищецът обжалвал решението на ВТАС пред Върховния административен съд, който се произнася изцяло в негова полза. Според полицая Петров именно заведеното от него ново дело е било капката, преляла чашата и отприщила гнева на ръководството на местната полиция срещу него. През август 2006 г. Петър Петров е възстановен на работа, но от този момент нататък животът му се превръща в ад. През следващите две години той три пъти е командирован в най-отдалечените районни управления в градовете Елена, Полски Тръмбеш и Свищов. Полицаят е принуден всеки ден, зиме и лете, да пътува по 150-200 км с нередовния автобусен транспорт. Когато времето не му позволява да се прибере в Търново, той изкарва по цели часове в полудрямка в кафенетата или на някой стол в управленията. През тези малко повече от две години непокорният полицай е наказван пет пъти. За три от тези наказания той твърди, че са крайно несправедливи и е изпратил жалби в Страсбург.
Наказанията ми бяха абсурдни и безумни. Едното от тях беше при престоя ми в Полски Тръмбеш и за него получих писмено предупреждение за срок от четири месеца. За какво става въпрос? Една вечер внезапно изгасна токът в центъра на града и ние с колегата тръгнахме да проверим какво става. Колата ни - една стара Лада, нямаше гориво, станцията ни не работеше. След направения обход бяхме наказани за това, че сме отклонили патрулен автомобил от разпореден маршрут, без да се обадим на дежурния. Опитах се да обясня, че не сме се обадили, защото станцията в патрулката не работи, но никой не пожела да ме изслуша, разказва Петров. За това наказание той иска от МВР обезщетение в размер на 5000 евро.
Друго наказание му е наложено по време на престоя му в Свищов. През най-лютата зима и при повече от един метър навалял сняг ние се придвижвахме с патрулката от единия край на града към другия. Колата беше повредена и не можехме да включил буркана. И заради това, че сме се движили без включени светлини и сме пренебрегнали министерската заповед, ни наказаха, спомня си бившето ченге. В трети случай пък той бил санкциониран, защото бил хванат да спи в патрулката по време на работа. Експолицаят отрича и това. Въобще не съм спал. Просто бях се облегнал на седалката, защото бях уморен. С това непрекъснато командироване по различните управления аз бях непрекъснато в движение и е нормално да съм уморен, твърди той.
Най-тежкото наказание за бившия полицай обаче е издадената заповед да не бъде допуснат за участие в конкурс за повишаване в категория за срок от три години. Това става само няколко месеца след като Петров е завършил висшето си образование и по всички точки на закона пуска рапорт за това до шефовете си. Последното наказание прелива чашата и през август 2008 г. бившият главен сержант отново напуска системата на МВР. Този път обаче по собствено желание.
Обичам полицейската работа страшно много. Повече от 15 години съм в системата на МВР. Но не мога да преглътна някои неща вътре в системата и отношението на някои хора от ръководството. Тъй като аз не съм от мълчаливите, станах неудобен и шефовете поискаха да се отърват от мен. Но моята битка не свършва с изпълнителния ми лист за 7000 лв. и с делата в Страсбург, заканва се Петър Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във