Параграф22 Daily

§22 Анализи

Бивши МВР-шефове щурмуват бъдещия парламент

Месец преди провеждането на изборите вътрешното министерство се очертава като важен кандидат-депутатски донор, след като в листите на няколко партии откриваме имената на хора, свързани с МВР. Това е един прелюбопитен факт, който подтиква към съвременен прочит на прочутата реплика на легендарния български банкер Атанас Буров - "В България всеки селянин се смята готов за кмет. Всеки кмет - за депутат, всеки депутат - за министър. В България министри са все бивши или бъдещи затворници". Новият момент в сравнение с тезата на Буров е, че днес бивши министри напират да стават депутати, а не обратното. Що се отнася до затворническото им бъдеще, засега то си остава в сферата на предположенията. 

 

ГЕРБ продължава да защитава имиджа си на сигурен политически пристан за бивши ченгета. Сред козовете в ръкава си бившият кадър на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов е скрил цели двама висши функционери на министерството - ексминистър Младен Маринов и настоящият му колега Христо Терзийски.

За Маринов е спорно в чия политическа колода е и чий коз е в края на краищата. Повод за подобни мисловни конструкции е утвърдилото се сред обществеността съмнение, че Маринов е човек на настоящия депутат от ДПС Делян Пеевски, който пък липсва от списъка на кандидат-депутатите от ДПС.

В подкрепа на това съмнение миналата година в разгара на протестите в парк "Росенец" срещу скандалните черноморски сараи на Ахмед Доган се изказа върлият политически враг на задкулисието и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. "ГЕРБ не контролира МВР, то се контролира от Делян Пеевски. Трябва да се провери дали тези хора не са действали по план да предизвикат етническо напрежение с разделянето на двете групи. Това беше план и той е на Пеевски. Когато Борисов се криеше и видя, че кордонът се скъса и че планът на Пеевски да предизвика поредното етническо противопоставяне не сработи, почна да ми звъни по телефона и да търси начин да излезе от ситуацията като иска оставката на шефа на полицията. Младен Маринов трябва да бъде изхвърлен от това министерство моментално“, заяви тогава Иванов.

Макар и не моментално, но Маринов изхвърча от МВР,

а сега се готви да цака Иванов и партията му /ако и те се озоват в парламента/ в предстоящите дебати за бъдещето на сектор "Сигурност" в следващото Народно събрание.

Преди това бившият министър побърза да натрупа червени точки в CV-то си, зачислявайки се като докторант към Югозападния университет в Благоевград. Така Маринов тръгна по пилигримската ЮЗУ- пътека, проправена от заподозрения за негов ментор депутат от ДПС Пеевски, който също е  завършил право в този университет. По неговите дири по същата пътека се промъкна и сегашният главен прокурор Иван Гешев, чиято принадлежност към лидираното от Пеевски задкулисие спорадично предизвиква граждански протести. 

С такова CV Маринов се втурва към 26 МИР-София, където е водач на листата на ГЕРБ. Така един полицай от кариерата, издигнал се въпреки изискванията на закона до политическия връх в МВР като министър, претърпява истинска метаморфоза и след като не се запомни с каквито и да е реформи в министерството, ще се опита да се превърне в законотворческо острие на ГЕРБ в преодоляването на батака в бившето му ведомство.

Със стар грях към законовите изисквания политици да заемат министерски постове,

от МВР към парламента напира и сегашният вътрешен министър Христо Терзийски.

Той ще направи опит да покори висотата на върха в обърканата си политико-професионална кариера в 10 МИР-Кюстендил, където е водач на листата на ГЕРБ. Кюстендилецът Терзийски седна в горещия стол на предшественика си Маринов, който подаде оставка заради протестите миналата година. Зад гърба си МВР-шефът има над 24 години в системата на МВР. От 1996 г. той е оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на 6-о РПУ в София, след това работи в сектор „Наркотици“ на СДВР и му става началник. По-късно е заместник началник на столичната „Криминална полиция“, от септември 2009 г. е заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а от 24 февруари 2015 г. е директор на Главна дирекция "Национална полиция“. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР, което е връх в професионалната му кариера.

Терзийски ще акостира на депутатската скамейка, след като подопечното му МВР продължава да се гърчи заради мега-скандала за закупените с евросредства джипове. Както е известно Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) поиска България да върне близо 6 млн. евро в бюджета на ЕС,тъй като е засякла сериозни нарушения в обществена поръчка за доставка на близо 360 джипа, доставени през 2018 година. Освен че си иска парите обратно, чрез ОЛАФ ЕС настоява и за разследване на случая.

Както е известно точно в този период Терзийски е шеф на Главна дирекция "Национална полиция“ и има отношение към обществената поръчка, инициирана по време на пребиваването на Румяна Бъчварова начело на МВР. Проверката на ОЛАФ предизвика скандал, като прокуратурата всячески се опитва да стовари обвиненията за него в градината на президента Румен Радев и най-вече върху главата на съветника му Пламен Узунов, който беше служебен вътрешен министър в част от времето, през което се развиваше историята с обществената поръчка за джиповете. По този повод споровете продължават, а Терзийски вече усвоява тънките политически трикове, които ще са му от полза в бъдещето му на депутат. Става дума за чевръстите му опити да се озове възможно най-встрани и далеч в инициираното от ОЛАФ разследване за джиповете. Според него личният му прочит на историята, е че "сме искали за определената и договорена сума да купим най-добрите автомобили на възможно най- добрата цена". "Процедурата знае кога започна и кога завършва. Наказание, което най-вероятно ще ни бъде наложено е заради това, че са променени техническите изисквания към по-нисък клас автомобили. Искахме да купим 350 коли от най-висок клас и да са почти еднакви с тези на Гранична полиция", обясни казуса Терзийски. Той признава, че консултативен съвет към тогавашния министър е взел решение да бъдат занижени критериите, "за да спестим средства на ЕС, от които никой нямаше нужда да бъдат спестени".

Кой крив, кой - прав, този въпрос тепърва ще търси своя отговор. Със сигурност търсенето му ще продължи и на депутатските банки в следващото Народно събрание, където Терзийски се кани да седне, ако се пребори в 10 МИР-Кюстендил. Там обаче едва ли ще му бъде комфортно, ако съдим по списъците на политическите опоненти на ГЕРБ, които също стягат редици за бъдещия парламент.

Новият политически играч "Има такъв народ",

на когото социолозите отреждат важна роля в разпределението на силите в слредващото Народно събрание, се уповава на капацитета на друг бивш висш МВР-представител. Става дума за проф. Николай Радулов, секретар на МВР от 17 февруари 1997 г. до декември 1998 г. в правителството на Иван Костов. Радулов е бил разузнавач към Софийско градско управление на "Държавна сигурност", а от 24 декември 1985 г. е старши разузнавач в управлението, а от 2014 г. е професор в Нов български университет.

За да щрихираме трудността на бъдещето депутатско битие на остриетата от ГЕРБ Маринов и Терзийски, ще припомним само част от твърденията на Радулов за ръководеното от тях МВР. Преди да оглави листата на "Има такъв народ" , екссекретарят на министерството от екипа на министър Богомил Бонев поне четири пъти е седял на диванчето пред водещия и основателя на партията Слави Трифонов в телевизионното му шоу. И оттам в прав текст е обвинявал управляващите от ГЕРБ, че са вкарали в МВР лица с престъпно минало, визирайки неофициалните твърдения за някакви отношения между Младен Маринов и икономическия двигател на някогашната силова групировка ВИС Методи Методиев- Мето Илиенски.

Заиграване на вътрешното министерство и управляващите с престъпници Радулов видя и в протестите срещу правителството на Бойко Борисов с твърдението си, че МВР е вкарвало престъпници в редиците на протестиращите, за да провокират полицията. Професорът от НБУ твърдо е отстоявал и критиките си срещу псевдореформите в министерството, включително и сливането на СОБТ с жандармерията, съдбата на НСО, ролята на ДАНТС като бухалка на управляващите срещу неудобни политически опоненти и бизнес-лобита.

МВР отдавна е преминало границата, при която би могло да бъде ремонтирано по простата причина, че нещата излязоха извън рамките на възможностите на управление на това министерство - това е веруюто на Радулов, което със сигурност той ще защитава и в бъдещия парламент.

С една дума - на Бойковите МВР-остриета в следващото Народно събрание хич няма да им е лесно. Освен професионалистът Радулов, там ще ги чака и бившият му колега от екипа на Богомил Бонев и лидер на ДСБ

о.р. ген. Атанас Атанасов, за когото няма тайни в сектор "Сигурност"

и може да вгорчи живота на политическите си опоненти.

Лидерът на ДСБ ще води тежка предизборна битка в 23-и МИР-София и в Благоевград. И ако успее, ни очаква интересен сблъсък между двамата бивши вътрешни министри Маринов и Терзийски от една страна, и двамата бивши секретари на ведомството Радулов и Атанасов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във