Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВШИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ИЗДИРВАНЕ?

Чисто новият посланик на България в Казахстан - г-н Никола Филчев се скри от правосъдието и има вероятност да бъде обявен за издирване и принудително довеждане в съда. Тази крута мярка би трябвало да бъде предприета срещу бившия главен прокурор, защото от един месец призовкарите на Софийския военен съд изобщо не могат да го открият и да го уведомят (срещу подпис), че трябва да се яви като свидетел по т. нар. дело Филчевгейт.
Безплодното търчане след бившия шеф на държавното обвинение започна на 27 февруари. По време на поредното заседание от делото за подслушвателните устройства, открити в жилището на Никола Филчев през лятото на 2000 г., председателят на състава - Стефан Илиев, най-после уважи искането на защитата и разпореди Никола Филчев да бъде призован в залата, за да разкаже пред съда при какви обстоятелства е открил подслушвателните устройства в апартамента си. Бившият главен прокурор трябваше да застане пред Темида в сряда (29 март), но се оказа, че той е по-неоткриваем дори от... философския камък.
Според източници на Параграф 22 призовкарите са търсили бившия главен прокурор няколко пъти на домашния му адрес, но безуспешно. Личната охрана на Филчев, която все още стои пред вратата на апартамента му в столичния кв. Витоша, категорично е отказала да приеме призовката и още по-категорично е отказала да отговаря както на вежливи въпроси от рода на Кога може да бъде открит г-н Филчев?, така и на по-неделикатни питания като Ама той никога ли не си спи вкъщи?
Вторият провал, който призовкарите на Софийския военен съд са претърпели, е свързан с опитите им да открият новоизпечения дипломат в Министерството на външните работи. Причината Негово превъзходителство да бъде търсен във ведомството на Ивайло Калфин е, че в момента Никола Филчев би трябвало да кара едномесечно специално обучение.
Подобно обучение е задължително за абсолютно всички новобранци в професията. Независимо от това, дали те са завършили Международни отношения, дали са нечии снахи и зетьове, или пък им се е наложило да влязат в дипломацията по друг повод. За най-голяма изненада на призовкарите обаче отговорът, който те получавали всеки път, когато тропали по вратата на външно министерство, бил един и същи: При нас няма служител на име Никола Филчев.
За да спести малко от мъките на призовкарите, председателят на състава по делото Филчевгейт - съдия Стефан Илиев, също направи опит да позиционира бившия главен прокурор. Възползвайки се от служебното си положение, той изпрати специално писмо до Върховната касационна прокуратура (ВКП), в което кратко попита къде и как може да бъде открит доскорошният им шеф. В типично техен стил (поне допреди месец и половина), хората на заместник главния прокурор и шеф на ВКП - Христо Манчев, мигновено уведомяват военния магистрат, че Никола Филчев вече не работи в прокуратурата, но не може да бъде призован като свидетел по делото за подслушвателните устройства, защото е участвал в надзора на това дело. И... толкоз.
Ех, защо наистина Параграф 22 не бе по-дебел поне с още две страници? Шегата настрана, но точно толкова място може да бъде употребено за пълния анализ на ВКП-писмото, призвано да свие сармите на военния съдия Стефан Илиев и да го откаже от намерението да търси Никола Филчев за каквото и да било.
Но понеже понякога мечтаното наистина е невъзможно, засега ще забравим за анализа. И ще отбележим само едно обстоятелство, което превръща писмото на Върховната касационна прокуратура до съдия Стефан Илиев в... скрита заплаха: от 30 юли 2000 г. (когато е образувано делото) до 23 февруари 2006 г. (когато новият главен прокурор Борис Велчев встъпи в длъжност) Никола Филчев нито е участвал, нито е имал право да участва в надзора на това дело. Първо, защото подслушвателните устройства са открити в неговия апартамент. Второ, защото подслушвателните устройства са открити по негово искане и при доста съмнителни обстоятелства. Трето, по закон изрично е забранено на съдии, следователи и прокурори да имат нещо общо с делата, образувани за инциденти с тях или с техни близки.
И четвърто, доколкото е известно, бившият главен прокурор никога не си е самовъзлагал официално някакви задължения по въпросното дело. Тъкмо обратното - всеки път, когато е бил питан за хода на разследването срещу подслушвачите, Никола Филчев категорично е заявявал, че по делото работят неговите колеги от военната прокуратура, че той не си позволява лукса да злоупотребява със служебното си положение и че няма нищо общо с разследването.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, към края на седмицата (четвъртък, 30 март) пионерският ентусиазъм на съдия Стефан Илиев за окончателното издирване на Никола Филчев не бе угаснал. Военният магистрат все още се надява, че до 28 април, когато е следващото заседание по делото Филчевгейт, проблемът ще бъде решен по мирен път. Тоест - или Филчев ще получи срещу подпис призовката си, или уважението му към закона ще го накара доброволно да се яви в съдебната зала.
Ако до края на другия месец обаче не се случи нищо подобно, на съдия Илиев ще му се наложи да глоби непокорния свидетел за неуважение към съда. Но ако и това не помогне, Никола Филчев трябва да бъде обявен за издирване и принудително доведен в съдебната зала. И тъй като това не може да се случи, поради дипломатическия имунитет на бившия главен прокурор най-вероятно съдебният състав, прокурорът по делото и адвокатите на подсъдимите ще се вдигнат до екзотичен Казахстан и там - на спокойствие - ще си похортуват с Негово превъзходителство Никола Филчев. Ех...

Facebook logo
Бъдете с нас и във