Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВШИЯТ ШЕФ НА КАТ-СОФИЯ НАЙ-ПОСЛЕ Е СЛЕДСТВЕН

Освен че възвести края на порочната практика с предварителните проверки, изхвърлени от Наказателнопроцесуалния кодекс още през юни 2003 г., главният прокурор Борис Велчев произведе още една добра новина. В четвъртък следобед (17 август) пресслужбата на държавното обвинение разпространи вестта, че срещу бившия шеф на КАТ-София Илия Илиев и неговия заместник Томи Томов са повдигнати обвинения за престъпления по чл.387, ал.3 от Наказателния кодекс: Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, ако от деянието са настъпили особено тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
Двамата паднаха в капана на колегите си от ГДБОП преди двайсетина дни, когато антимафиотите на главен комисар Ваньо Танов приключиха шестмесечната си разработка срещу престъпната група, оглавявана от сина на Илия Илиев - Нестор Несторов. Финалната операция започна на 10 август сутринта, когато служители на ГДБОП удариха едновременно седем адреса в столицата и арестуваха седмината им обитатели, начело с отрочето на Илиев.
Според съобщението, разпространено от пресцентъра на МВР, основният бизнес на престъпниците е незаконна регистрация на скъпи автомобили и джипове, които по документи са преоборудвани като пикапи тип баничарка и микробуси за превоз на пътници. По този начин собствениците на въпросните возила хем са пестили от митата и данъците, хем са печелели от незаконното възстановяване на ДДС.
Освен това групата на Несторов е правила пари и от няколко странични дейности: уреждане на по-бърза регистрация, смяна на стари регистрационни табели без висене по километричните опашки, заличаване на наказания за пътни нарушения и уреждане на щастливи номера от рода на 9999, 2121 и т. н.
Веднага след приключването на операцията (10 август по обед) на специална пресконференция вътрешният министър Румен Петков обяви, че ще отстрани временно от длъжност шефа на КАТ-София Илия Илиев и началника на сектор Регистрация Томи Томов до приключване на проверка в столичния КАТ, започнала след края на антимафиотската операция.
Ден по-късно - на 11 август, когато вътрешният министър вече бе отстранил от работа Илиев и Томов, директорът на ГДБОП Ваньо Танов също даде пресконференция, на която разкри, че в далаверата е замесена и доведената дъщеря на Илия Илиев - Силвия Борисова.
Още четирима служители на КАТ-София вероятно ще бъдат обвинени, че са участвали в престъпната схема. Тяхната роля е била да анулират актове, да не отнемат наказателни точки, предвидени в наказателното постановление, да поръчват специални номера за отбрани клиенти и да придвижват бързо документите, съобщи още главен комисар Ваньо Танов.
През следващите десетина-петнайсет дни в разследването на последиците от дейността на престъпната група не се случи нищо особено. На 14 август Софийският градски съд остави Нестор Несторов зад решетките с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, а двамата му най-верни ортаци - Борис Балабанов и Любомир Коцев, бяха освободени срещу парични гаранции от по 2000 лева.
Оказа се, че въпреки масовите обиски седмината задържани и подозренията към още четирима служители на КАТ-София, Софийската градска прокуратура е образувала дело само срещу Несторов, Балабанов и Коцев.
Синът на Илиев е обвинен за престъпления по чл.301, ал.1 от НК - участие и ръководство на организирана престъпна група, по чл.308 - съставяне на неистински официални документи. А Балабанов и Коцев ще трябва да отговарят пред закона само за престъпление по чл.321, ал.2 - участие в организирана престъпна група.
И тук стигаме до най-голямото доказателство, че органите на досъдебното производство (в случая полицията и прокуратурата) продължават да си я карат по старому. Според официалната информация престъпната група е работила поне три години безнаказано. Операцията по разбиването й е започнала преди половин година, т.е. в средата на февруари, а за разобличаването на Нестор Несторов и компания са използвани цяла камара специални разузнавателни средства.
Освен това, според вътрешния министър Румен Петков, антимафиотите на Ваньо Танов още от самото начало са работили неотлъчно под зоркия поглед на обвинителите от Софийската градска прокуратура. Така че е доста странно защо след шест месеца упорит къртовски труд, както се казва по друг повод, делото срещу престъпната група не е вече в съда с обвинителен акт? А предварителното разследване и разкриването на замесените от МВР все още не е започнало по същество?
Всъщност работата май е ясна, защото неотдавна вътрешният министър очерта и терена, на който имат право да работят дознателите и прокурорите: нито един от преките началници на Илия Илиев не е замесен в аферата. Туй то.

Facebook logo
Бъдете с нас и във