Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бившият сив кардинал на ДПС- по-чист от сълза

Докато се чакаше развитието по наказателните обвинения срещу Бисеров, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) произведе друга новина: че Бисеров е чист като сълза откъм всякакъв конфликт на интереси. Нищо че той като депутат е ковал законите в енергетиката, а двамата му сина: собственият Дамян и доведеният - Ивайло Главинков, са имали бизнес интереси именно в този сектор.

Трудно можем да оставим настрани факта, че комисията (КПУКИ) се е ослушвала месеци наред и не се е самосезирала по казуса "Бисеров". Въпреки че медиите настояваха за това още през есента на 2013 г., когато депутатът и заместник-председател на НС  внезапно се събуди като бивш политик и новопоявил се обвиняем. Все пак преписка по случая е имало - макар и по сигнал,  подаден до КПУКИ през май 2014 година.

Не е за пренебрегване и дребната подробност, че е проверяван само четиригодишен период от дейността на политика - вероятно сигналът се е отнасял за това време. Бисеров е на политическия терен вече повече от 20 години. Но пък и ефектът от подобна мащабна проверка би бил само морален - заради давността комисията просто нямаше възможност да го накаже дори ако открие нарушения.

Но дори и за това кратко време - между 2009 и 2013 г., КПУКИ е установила шест законопроекта, свързани с енергетиката, които са били разглеждани в парламента или в ръководената от него правна комисия, чийто председател беше Бисеров. На два от тях той самият даже е бил вносител. И че част от нормите в тези проекти са пряко свързани с производството на енергия от възобновяеми източници - какъвто е основният бизнес на доведения му син Главинков.

Оказва се обаче, че в нито един от тези случаи Бисеров не е бил в конфликт на интереси. По три причини: на първо място, защото е изтекла давността, в рамките на която КПУКИ изобщо може да действа - поне за част от разгледаните случаи. За други законопроекти пък комисията приема, че Бисеров не е извършил нарушение, защото не е участвал в приемането им - просто присъствал там, но не е участвал в обсъждането и не е гласувал. Комисията обаче не открива нарушения при приемането и на двата законопроекта, на които самият Бисеров е бил  вносител. Защото промените в тях "не пораждат пряко благоприятни материални последици за Бисеров или свързаните с него лица и не ги поставят в привилегировано положение". Впрочем единственият орган, който има правомощието да оспори този акт на комисията за конфликт на интереси, е прокуратурата. И е много интересно дали този път тя ще се възползва от него.

Къде е Бисеров?

Всъщност, надали някой може да е сигурен в отговора на този въпрос. Бисеров като че ли потъна вдън земя още от началото на 2014 година. Някои електронни сайтове сегиз-тогиз го пращат я в Дубай, а на някое друго екзотично кътче - по правило без договор за правна помощ с нашенското правораздаване.

В решението на КПУКИ, с което му "измиват лицето" от подозренията в конфликт на интереси, е записано, че са го търсили на известните му адреси три пъти - през ноември 2014 г., през януари и през февруари 2015 година. Но винаги получавали един и същи отговор: получателят отсъства.

Не е ясно и дали прокуратурата е успяла да го издири и да му предяви окончателните обвинения и всички материали по наказателното дело срещу него. А и това е важна "подробност", която може да се окаже сериозен препъникамък в процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във