Параграф22 Daily

§22 Анализи

Бившият вече шеф на ДАНС врътна семпла интрига на МВР-шефа

Прясно освободеният шеф на ДАНС Димитър Георгиев врътна типично ченгеджийски номер на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Коментирайки новината, че премиерът Стефан Янев ще го освободи от поста, Георгиев - някак случайно - направи "важно съобщение": от две години и половина

Бойко Рашков бил с отнет достъп до класифицирана информация.

Ключът към интрижката, която Георгиев се опита да заформи, се крие в обстоятелствата около кадровата подмяна на състава в Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) през ноември 2018 година.

Изборът на новите в Бюрото беше предшествано от яростен натиск от страна на прокуратурата и ръководената от Димитър Георгиев ДАНС не само срещу шефът на Бюрото Бойко Рашков и заместника му Георги Гатев, но и срещу цялата структура по принцип.

Причината е прекалено добре известна, за да я припомняме надълго и нашироко: докато следователят и адвокатът бяха начело, годишните доклади на Бюрото представляваха нещо като

наръчник за заобикаляне на законодателството

при прилагането на СРС-та.

След изхвърлянето на неудобните, натискът срещу НБКСРС тутакси бе прекратен. А техните наследници - борецът Огнян Атанасов (ГЕРБ), лесничеят-пожарникар Илия Ганев (БСП), математикът адвокат Огнян Стоичков ("Атака"), кадровият служител на бившата ДС, енергетик и близък съратник на Делян Пеевски Илко Желязков (ДПС) и полицаят контраразузнавач Пламен Иванов ("Воля") - върнаха жеста подобаващо. Тоест - до ден днешен не откриха дори намек за опорочаване на Закона за СРС.

С други думи, истинската фактическа обстановка е следната: допускът на Бойко Рашков не е отнеман, а е изтекъл и не е бил подновяван, защото той не е избиран втори път за член на Бюрото за контрол на СРС. За Димитър Георгиев обаче тази подробност се оказа някакво дребнотемие, затова той просто хвърли новината за отнетия достъп на Рашков и осигури

на правилните медии достатъчно "мат' риал за шок и бонби".

В този тон, бившият вече шеф на ДАНС Димитър Георгиев коментира и собствената си съдба. Припознавайки себе си като очевидна и свидна жертва, чиято глава е паднала заради изобличаването на руските шпиони в Министерството на отбраната. В името на голямата цел - разобличаване на новите кремълски марионетки - той произведе още две публични сензации.

Най-напред разкри, че първата информация, която служебният премиер Стефан Янев е поискал от него, била за разбиването на руските шпиони и задържането на т. нар. "Резидент" - бившият ръководен кадър от Служба "Военно разузнаване" Иван Илиев. А след това "обеща" на прогресивната българска, европейска и световна общественост, че оттук нататък в България няма да бъде разкрит нито един руски шпионин или продажен наш сънародник.

В своя защита Георгиев заяви, че до момента не е направил никакви нарушения, нито пък е уронил престижа на агенцията. Той отрече и твърденията, че ДАНС е подслушвала политици. Ще напусна агенцията с високо вдигната глава, коментира Георгиев.

Много интересно къде ще е главата му, ако след 10-15 години делото срещу руските шпиони приключи с влезли в сила оправдателни присъди. Така, както приключиха всички подобни дела, образувани след 10 ноември 1989 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във