Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИВШИЯТ ЗАМЕСТНИК ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР НА РУСЕ ВЕЧЕ Е ПОДСЪДИМ!

Хубаво е, че всяко правило си има изключения. Още по-хубаво е, когато верността на тази максима бъде потвърдена в рамките на едно и също ведомство, при това - за една-две календарни седмици. От средата на 2006 г. например е известно, че срещу бившия ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Славчо Кържев и бившия заместник-шеф на СРП Петър Чалъмов се водят досъдебни производства за престъпление по служба, но до ден днешен не се е намерил техен колега от Софийската градска прокуратура, който да им повдигне съответните обвинения.
Нещо повече. Делото срещу Чалъмов (виж стр.6) за една бройка щеше да бъде прекратено поради липса на данни за престъпления. А пък делото срещу Кържев така си и стои - в начална фаза, защото двама прокурори вече си направиха отвод, а третият все още се чуди откъде и как точно да го подхване.
За щастие не така се разви досъдебното производство срещу бившия заместник окръжен прокурор на Русе - Венелин Тодоров. Миналото лято той изгърмя покрай скандала с прословутите 16 папки със специални разузнавателни средства, уличаващи бившия окръжен прокурор на Русе Люлин Матев и бившия заместник-шеф на Софийската апелативна прокуратура и все още член на Висшия съдебен съвет Николай Ганчев в нерегламентирани контакти с русенския сикаджия Илиян Пенев-Мацола.
Според обвинителния акт, в края на март 2004 г. екип на бившата РДВР-Русе (днес Областна дирекция на полицията), под контрола на Русенската районна прокуратура, започва разработването на операция срещу представителя на СИК в региона - Илиян Пенев-Мацола, и неговото обкръжение.
Първият етап на тази операция е проведен в периода 4-11 април (под кодовото наименование Одиторите), а резултатите са повече от впечатляващи: задържана е цялата 13-членна наказателна бригада на Мацола начело с един от най-доверените му хора - Светлозар Илиев.
Вторият етап от операцията (с кодово име Котките) започва и приключва на 5 май 2004 година. Едновременно са претърсени шест офиса на фирми и сдружения, контролирани пряко или чрез подставени лица от Мацола - Европетрол 1 ООД, Дюн ООД, Барса АД, резиденция Липник, клуб Олимпиец и Дунав шипинг ООД.
По време на акцията са иззети всички компютри, попаднали пред очите на полицаите, множество документи, около 180 000 лв. безотчетни пари и... три записа на заповед, с които една от жертвите на сикаджиите на практика е трябвало да прехвърли бизнеса си на Пенев и компания.
Съвсем предвидливо русенският окръжен прокурор Люлин Матев отказва да се занимава с този случай и възлага мръсната работа на своя заместник Венелин Тодоров. След близо едноседмично умуване, на 11 май 2004 г., той издава постановление, с което обявява част от операцията за незаконна и разпорежда на ченгетата да върнат на Мацола всички компютри, документи и пари, иззети от фирмените офиси по време на обиските.
Абсурдното постановление веднага е атакувано от районния обвинител Свилен Стефанов пред Великотърновската апелативна прокуратура и на 15 май същата година то е отменено като незаконосъобразно.
За втори път името на Венелин Тодоров гръмна в публичното пространство през май-юни 2006 година. Тогава избухна скандалът с прословутите 16 папки, в които бяха събрани стенограмите на десетки телефонни разговори между Илиян Пенев-Мацола, Люлин Матев и Николай Ганчев, подслушани и записани чрез специални разузнавателни средства около операцията през април-май 2004 година.
По никому неизвестни причини главният прокурор Борис Велчев разпореди по случая с папките да бъде образувана предварителна проверка. Тя бе възложена на две обвинителки от Върховната касационна прокуратура - Катя Антонова и Донка Коцева, които на 7 юли 2006 г. свикаха специална пресконференция и обявиха: Люлин Матев и Николай Ганчев за съвършено невинни.
Тази вест вбеси (в буквалния смисъл на думата) шефа на ГДБОП - главен комисар Ваньо Танов, който през 2004 г., като директор на РДВР-Русе, разработи операцията срещу Мацола. В продължение на няколко дни той не слезе от първите вестникарски страници и водещите новини на електронните медии, но... никой не му обърна никакво внимание. Никой не тръгна и да го съди за обида или клевета, въпреки че тогава той обвини Люлин Матев за стопирането на 14 дела срещу русенските сикаджии, обяви че Мацола е командировал няколко пъти своя благодетел в Германия и разказа как тогавашният вътрешен министър Георги Петканов е скрил съдебното разрешение за подслушването на Люлин Матев и Николай Ганчев.
Беше се стигнало дотам, че кореспонденцията на тенис клуба на Мацола пристигаше на адреса на Русенската окръжна прокуратура. А по време на обиските намерихме бележки с имената на доста прокурори, които в бензиностанциите на Мацола безплатно са пълнели резервоарите на автомобилите си с контрабандно гориво, обяви тогава главен комисар Танов, но гласът му потъна в междуведомственото битие.
За щастие не завинаги, защото на 1 септември 2006 г. срещу заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров бе образувано дело за длъжностно престъпление, а от онзи ден (8 юни, петък) той вече е подсъдим в реални условия, както се казва по друг повод. Да видим докога...

Facebook logo
Бъдете с нас и във