Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИЗНЕСМЕН БЛОКИРА ОБЩИНСКА СМЕТКА ЗА НЕПЛАТЕНИ НАЕМИ

Бизнесмен осъди Община Велико Търново и блокира нейна сметка по изпълнителен лист за над 700 хил. лева. Сумата е натрупана от неплащани в срок от общината наеми за близо четири години при ползването на помещения, собственост на Николай Широков. Преди десетина дни Широков си е извадил изпълнителен лист за 541 579 лева. Заедно с лихвите за тези близо четири години сумата надхвърля 700 хил. лева.
Преди да се стигне до съдия-изпълнител, общината предложила на ищеца погасителен план. Той обаче отказал. В резултат от спечеленото дело с изпълнителния лист е блокирана сметката на общината за постъпленията от собствените й приходи. Държавната институция вече е обжалвала решението на Търновския съд пред Върховния съд. Според българското законодателство обаче обжалването не спира изпълнението на съдебното решение на местните съдилища.
„Знаем за издадения срещу нас изпълнителен лист и вече си плащаме. И друг път са ни били блокирани сметки, но за доста по-дребни суми. За пръв път трябва да плащаме толкова много пари по изпълнителен лист, коментира случилото се кметът на старата столица д-р Румен Рашев. По-любопитното в случая е не толкова размерът на парите, които общината трябва да плати на бизнесмена Широков, а как и защо ръководството на тази община е позволило да се стигне до подобна глупава ситуация. Въпросните помещения, за които общината ще трябва да се оръси със 700 хил. лв., са складове на бившата „Нармаг и търговска къща „Болярка. Преди няколко години те бяха приватизирани от Николай Широков, но общината продължи да ги ползва. И напълно логично е след като използваш чужда собственост, да заплащаш за нея някакъв наем. Едва ли някой от общинските чиновници и шефове е очаквал, че в знак на голяма любов бизнесменът Широков ще остави държавната институция да използва самарянски и безвъзмездно тези складови помещения. Отговорът обаче май се крие на друго място.
Интересите на бизнесмена Николай Широков и общината имат и още една пресечна точка и е напълно възможно донякъде тя да е обяснението за неплащането на наемите от страна на общината. На 8.01.2001 г беше подписан договор за продажба на 56 % от капитала на общинския хлебозавод „Хлебопроизводство и сладкарство на габровската фирма „Атил комерс. Сделката бе за 548 238 долара. С решение на Общинския съвет във Велико Търново от май 2005 г на габровската фирма са предложени за закупуване и още 18% от дружеството за 176 219 долара. По силата на договора „Атил комерс е длъжна да изкупи дяловете, но не го прави.
Междувременно след продажбата му „Хлебопроизводство и сладкарство преминава през няколко трансформации, за които от Общинската агенция за приватизация и Общинския съвет твърдят, че не са били уведомени. Първо от ЕООД дружеството става ООД. След това през септември 2003 г активите на „Хлебопроизводство и сладкарство са включени като апортна вноска във „Велттед инвест ООД - Габрово. По данни на системата „Дакси фирмата вече е собственост на три американски офшорки и се управлява от търновеца Николай Широков.
През юли 2006 г Общинският съвет взе решение за приватизация на своите 44% от капитала на „Хлебопроизводство и сладкарство и задължи кмета д-р Румен Рашев в едномесечен срок да предприеме действия за упражняване правата на общината като съсобственик с цел обявяване за нищожни договорите, с които са били извършени трансформациите на дружеството.
По думите на Георги Стефанов, председател на надзорния съвет за приватизация в общината, Николай Широков е направил „юридически нечисти сделки по трансформациите с „Хлебопроизводство и сладкарство, за които Общинският съвет е разбрал доста по-късно, и то от медиите. По този начин общината е изпуснала 14-дневния срок за обжалване на тези трансформации.
„В момента съзнаваме, че сме в слаба позиция и можем да не получим и нищо. Надяваме се с компромиси да получим нещо от Широков и „Атил комерс, коментира Георги Стефанов. Той прогнозира, че е възможно чрез изваждането на изпълнителния лист за 700 хил. лв. бизнесменът да се опитва да извие ръцете на общината и да постигне взаимен компромис - опрощаване на неплатените наеми срещу отказване на общината от дяловете в „Хлебопроизводство и сладкарство. Дали това предположение е вярно, или не, ще покажат бъдещите действия на Широков. При всички положения обаче засега общината е губещата страна в спора и като че ли не е в състояние да диктува правилата на играта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във