Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бизнесмен получи 13 години затвор за присвояване

Точно месец след старта (на 16 февруари тази година) на делото срещу бургаския бизнесмен и бивш заместник-председател на Движението за социален хуманизъм- Бургас Ивайло Зартов магистратите в черни тоги му дадоха 13 години ефективно лишаване от свобода. Това стана в четвъртък (17 март) на заседанието на Бургаския окръжен съд. Ден по-рано прокуратурата поиска той да бъде осъден на 15 години затвор при първоначален строг режим.
Както е известно, Зартов е подсъдим за присвояване на 3 110 036 лв. и за преразход на други 462 698 лв. на българо-руското дружество Инглиш Вилидж ООД. Парите са били изтеглени от сметките в периода от ноември 2004 до октомври 2008 г., когато Зартов е бил управител на дружеството и е трябвало да изгради ваканционно ВИП селище със сто къщи край бургаското село Димчево.
Според обвинението безспорно е доказано, че Зартов е присвоил средства в особено големи размери. Като управител на фирмата той е имал власт да се разпорежда с паричните потоци и без да е представил счетоводни документи за разход, е източил парите, предназначени за изграждането на ваканционните къщички в с. Димчево, се казва в обвинителния акт.
При разследването е установено, че бизнесменът междувременно е станал собственик на 36 поземлени имота в Димчево, Равнец и Брястовец. Според държавното обвинение има доказателства, че Зартов е изразходвал дружествените средства в свой интерес, като си е закупил земеделски земи и офиси в Бургас. Част от парите е харчил и за собствен пиар.
Сумите са били източвани с помощта на трима души, близки до Ивайло Зартов. Схемата е следната: обикновено хората на Зартов купували поземления имот и след това го препродавали на Инглиш вилидж на значително по-висока цена. Имало случаи, когато купувач е бил самият Зартов като физическо лице, който препродавал земята на дружеството, отново на завишени цени. Някои парцели са купувани и продавани два пъти с цел да се оправдае печалбата. Установено е също, че приближените на бизнесмена не са получили нито една от посочените в нотариалните актове суми от купувача Инглиш вилидж.
Според свидетеля на обвинението Орлен Тъщан, счетоводител на дружеството от 2004 г. до 2007 г., понякога Зартов е представял банкови бордера за разходваните средства. Теглените от управителя суми били оформяни като служебен аванс. По смисъла на закона дружеството не е развивало търговска дейност и няма приходи. Единствените постъпления били от лихви върху внесените суми.
Парите са основно в евро и са били превеждани от фирмата Бизнес секюрити консълтънс лимитид, която е регистрирана в Гибралтар и е съдружник на Инглиш Вилидж. Двайсет процента от капитала на Инглиш Вилидж държи Росболстрой ООД, а 80% е на гибралтарската Бизнес секюрити консълтънс лимитид. Един от нейните собственици е бившият полковник от КГБ, а сега депутат от руската Дума Генадий Гудков. Парите са били целево отпускани за закупуване на земеделски земи, за смяна на статута им, проектиране, за строителство, разкри пред съда свидетелят Орлен Тъщан.
В показанията си Тъщан заявява, че е ходил три пъти в Москва във връзка с дейността на дружеството и се е срещал е представители на фирмата. Финасовите операции на Зартов, както и състоянието на проекта за ваканционното селище обаче не са били известни на руските съдружници на бургаския бизнесмен - депутата Гудков и съпругата му Мария.
Сред изслушаните свидетели по делото бе и Тонко Фотев, почетният консул на Руската федерация в Бургас. Той пък разказа, че се е запознал със Зартов през 2005 г. чрез депутатското семейство Гудкови. Зартов му бил представен като лицето на бъдещата руска инвестиция в община Бургас - ваканционното селище в село Димчево. От показанията на консула става ясно, че бизнесменът е дарил на консулството за три години общо 15 000 лв. за организиранане на Дните на руската култура. Отделно Зартов е превел на Тонко Фотев и 10 000 евро по силата на консултантски договор. Установено е, че почетният консул е закупил през 2007 г. от Зартов 70 дка земеделска земя в землището на село Димчево, но не успя да си спомни пред съда каква сума е платил за нея.
При разследването е изяснено, че освен източените пари Зартов е изразходвал неправомерно и още около 500 000 лева. Според държавното обвинение те са отишли за пиар и за реклама на дейността на Зартов в бургаските медии, за дарения, за спонсорство, за консултантски услуги, за коктейли, кетъринг и за подобни дейности по време на кампанията му за общински съветник през 2007 година.
Съдът постанови още да бъдат конфискувани 36 поземлени имота в Димчево, Равнец и Брястовец, автомобил и дружествени дялове в три фирми, в които Зартов участва. Съдът уважи гражданския иск на българо-руското дружество, представяно от сегашният управител на дружеството Роман Еременко, и определи Зартов да заплати обещетения в размер на 3.6 млн. лв. заедно с лихвите от 2004 година. Към дължимото се прибавят и съдебните разноски по делото.
Подсъдимият, който до момента се намира под домашен арест в с. Димчево, обяви, че ще обжалва присъдата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във