Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИЗНЕСМЕНИ И АРХИТЕКТ НА СЪД ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ЦАРСКИ КРЕДИТИ

Трима собственици на строителни фирми и един архитект отиват на съд за далавери с царски кредити. Това е първото подобно дело във Великотърновска област.
Подсъдими са бизнесмените Валентин Милинов от Свищов с фирма Милинов ЕООД, адашът му Валентин Христов от Трявна с фирмата си Валекс и Хасан Юсеинов от Велико Търново, собственик на Идеал - ремонт ЕООД.
Обвиненията срещу тях са за присвояване на отпуснати от държавата средства за реализиране на малки демонстрационни проекти, или т.нар. царски кредити. Измамите били извършени чрез фалшифициране на документи, съставяне на неверни приемо-предавателни протоколи и нереално вписвано количество на строителни материали. Общият размер на неправомерно усвоените държавни средства според прокуратурата е в размер на 30 548 лева.
Парите били отпуснати в периода от края на 2004 до лятото на 2005 г. за ремонт на три църкви в Горна Оряховица и селата Поликраище и Овча могила, на детска градина в с. Драгомирово и едно мостче в с. Стефан Стамболово. И трите фирми били избрани след спечелване на напълно законно обявени от съответните общини конкурси за обществени поръчки.
По време на разследването полицията се натъкнала на невероятни разкрития. Така например според предварителния договор църквата Св. Богородица в Горна Оряховица трябвало да бъде покрита със скъпи марсилски керемиди за 2600 лева. При проверката обаче се оказало, че храмът е покрит с най-обикновени керемиди, струващи в пъти по-евтино. В църквата Св. Марина в Поликраище пък теракотените плочки били залепени толкова качествено, че няколко месеца по-късно се отлепили.
Най-фрапиращ и скандален обаче бил случаят с малко мостче от едва 20 квадрата в село Стефан Стамболово, община Полски Тръмбеш. По документи там били изразходени и хвърлени 32 тона асфалт, 25 кубика баластра и също толкова кубика трошен камък. Общата сума за изразходените материали, представена в счетоводната документация, била 9940 лева. Според разследващите обаче реално изразходените средства са не повече от 1270 лева.
Освен тримата строителни бизнесмени пред Великотърновския районен съд ще застане и търновският архитект Милен Маринов. Обвинението срещу него е, че като председател на приемната комисия е приел ремонтните дейности на църквите в Поликраище и Овча могила и детската градина в свищовското село Драгомирово. Първоначално като обвиняема за присвояване беше привлечена и главната счетоводителка на областната управа във Велико Търново Елена Иванова, но по-късно тя бе оневинена. По време на разследването на бизнесмените и архитекта бяха наложени мерки за неотклонение парична гаранция.
Делото ще се гледа при закрити врата, тъй като по време на предварителното разследване са използвани специални разузнавателни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във