Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЛАГОЕВГРАДСКИТЕ АНТИМАФИОТИ ЛЕКО СЕ ИЗЛОЖИХА

Братята Петър и Илия Пойрязови остават в ареста с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража. Това решение на Благоевградския окръжен съд видя бял свят в понеделник (18 юни), но освен няколко ехидни усмивки - по лицата на неколцина адвокати и обитатели на местния подземен свят, то не възбуди абсолютно никакви други емоции.
На 14 юни антимафиоти и криминалисти от Областната дирекция на полицията в Благоевград заловиха 13 килограма чист хероин, но кой знае защо техните местни началници и високите им политически и професионални ръководители в София въобще не пожелаха да се похвалят с поредния мащабен удар срещу организираната престъпност. Вярно, на 15 юни в ИНТЕРНЕТ страницата на МВР събитието е намерило своето достойно място в секция Новини. В същото време обаче е вярно и друго: видът и съдържанието на съобщението е такова, сякаш неговите автори или не са знаели за какво става дума, или някой им е забранил да напишат истината, или пък ги е било срам от тази истина.
Тринайсет килограма хероин са открили и иззели служители на Областната дирекция Полиция - Благоевград. Вчера около 19 часа на главен път Е-79 в района на гр. Симитли бил спрян лек автомобил Пежо 406. Проверката била в рамките на специализирана полицейска операция по ограничаване разпространението, притежанието и трафика на наркотици. Колата управлявал 30-годишният И. П. от гр. Петрич. С него пътувал и П. П. (40 г.) от същия град. Двама са известни на полицията с предишни криминални прояви - се казва в съобщението, разпространено от пресцентъра на МВР миналия петък (15 юни). - При проверката в автомобила са открити 26 пакета с прахообразно вещество с кафяв цвят, с общо тегло 13 килограма. Направеният полеви наркотест реагирал положително на хероин. Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа в РПУ-Благоевград. Според оценката на експерти общата стойност на наркотика е 1 300 000 лева. От него биха могли да се направят около 130 000 дози. По случая е образувано досъдебно производство и е сезирана прокуратурата.
Колкото и невероятно да звучи, в тези девет машинописни реда има най-малко пет-шест неточности, допуснати съвсем умишлено от длъжностните лица, изпратили информацията от ОДП-Благоевград в пресцентъра на МВР.
Най-напред никъде не става дума, че И. П. (Илия Пойрязов) и П. П. (Петър Пойрязов) са братя. След това в дописката на ведомствения пресцентър деликатно е премълчано обстоятелството, че леката кола - Пежо 406 не е тяхна собственост. Освен това никъде в съобщението не е казано откъде е тръгнал автомобилът с дрогата и къде е трябвало да разтовари. На четвърто място, в случая не става дума за акция в рамките на специализирана полицейска операция по ограничаване на разпространението, притежанието и трафика на наркотици (както твърдят анонимните автори от МВР), а за конкретна хайка, организирана по сигнал на полицейски информатор или пък по донос на конкурентна престъпна структура.
И накрая, в току-що цитираното съобщение на ведомствения пресцентър има още две неточности и две премълчани обстоятелства, които окончателно затвърждават мнението, че в случая нещо не е наред.
Първо - Илия и Петър Пойрязови въобще не са известни на благоевградските ченгета с предишни криминални прояви, защото и двамата са с чисто съдебно минало. Илия си вади хляба като общ работник на ГКПП-Кулата, не е осъждан и срещу него никога не е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер. А сблъсъците на брат му Петър с органите на реда са два: през 1989 г. той е бил осъден на административна глоба за пътнотранспортно произшествие, а от 1999 г. в благоевградската полиция отлежава заявителски материал, по който никога не е било образувано дознание или следствено дело. Тоест и в двата случая той е реабилитиран по право.
Второ - от свои източници, в чиято достоверност няма защо да се съмняваме, Параграф 22 научи, че ченгетата са знаели за хероина още преди братята Пойрязови да подкарат Пежо-то от Благоевград към гр. Кресна, където по официални данни е била крайната им спирка. Основанието за този извод е следното: според информирани с хода на акцията на 14 юни привечер край Симитли антимафиотите и криминалистите от ОДП-Благоевград не са спрели нито една друга кола, каквато е практиката при масови проверки. Тъкмо обратното - съвсем търпеливо те са изчакали да се зададе Пежо-то с двамата братя, открили са дрогата и са вдигнали засадата.
А по какви причини благоевградските антимафиоти и ченгета не са проследили братя Пойрязови и не са ги арестували в момента, когато предават стоката на истинските й собственици, това вече е пълна мистерия. Още повече че по време на обиските в жилищата на Петър и на майка му Султана Пойрязова в Петрич са открити фалшиви печати на ГКПП-Златарево, ГКПП-Ново село и на КАТ-Благоевград, две пликчета с амфетамин и марихуана, плюс... 400 грама тротил, черен огнепроводен шнур, синя полицейска лампа и чифт белезници.
Но и това не е всичко. В понеделник (18 юни), по време на делото в Благоевградския окръжен съд, на което окръжното обвинение уж защити тезата си, че с оглед успеха на бъдещото разследване братята трябва да останат зад решетките, полицията все още не бе изяснила как се казва, къде живее и какво работи истинският собственик на Пежо-то, в което е открита дрогата. И то не за друго, а защото някой е бил толкова зает, че в периода 14-18 юни не е намерил и една минута време, за да звънне в РПУ-Петрич и да провери на чие име се води автомобилът. Та по тази причина адвокатите на братята - Иван Данчев и Албина Анева, споменаха, че през януари т. г. колата е била внесена от Германия и... толкоз.
Поне до второинстанционното дело в Софийския апелативен съд на 26 юни (вторник), когато защитата като нищо може да извади братята на свобода. Доказвайки естествено, че Илия и Петър Пойрязови са взели колата назаем (или под наем), за да си свършат някаква работа в Благоевград (в София, Тутракан или Плевен, например), без изобщо да подозират за съществуването на някакви си тайници, пълни с 13 кила дрога. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във