Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Благословиха прокурорка и МВР-клиент

Антикорупционната комисия към ВСС е прекратила проверката на Първолета Никова, прокурор по делата срещу Красьо Черния и братя Галеви, по повод на връзката й с разследван за имотни измами млад мъж от Бургас. Това потвърди за Параграф 22 в сряда (23 февруари) пресцентърът на съвета.
Първолета Никова нашумя през октомври миналата година, когато електронен сайт разкри, че разследваният за престъпления срещу финансово-кредитната система бизнесмен Рангел Станчев е бил арестуван от ГДБОП в нейния апартамент в Бургас. Дори бяха публикувани пикантни подробности, като например че е било протоколирано, че Никова проявила загриженост към пленения си приятел и преди да го отведат, сложила в джобовете му няколко бонбона.
Според информацията тя направила това, тъй като искала да предпази болния от диабет мъж от хипогликемия (недостиг от глюкоза в кръвта). Това състояние е опасно за болните от диабет, то може да ги доведе до кома. В такива случаи лекарите препоръчват болният да носи в себе си няколко бучки захар, бонбон или други сладки, които да хапне при нужда. Именно поради тези причини Рангел Станчев получил мярка за неотклонение домашен арест, а не останал в килията като другите закопчани при акцията.
Скандализирана от всички тези разкрития, още на другия ден след публикацията комисията по Професионална етика и превенция на корупцията към ВСС се самосезира и веднага започна проверка. Сега членовете й заявяват, че проверката е приключила и не е установено нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Оказва се, че всъщност съдебният съвет не правил собствено разследване, а е взел своето решение въз основа на резултатите от проверката на Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Инспекторите пък констатирали, че Никова не е нарушила служебните си задължения и че случаят е от личен характер. Между другото още в началото на скандала шефът на Първолета Никова, градският прокурор на София Николай Кокинов, заяви, че не намира нищо обезпокоително в това прокурор да съжителства с разследвано лице. Той заяви, че не се интересува кой с кого живее, кой на кого дава бонбони и че това са лични работи. Кокинов каза тогава, че сигнали срещу колежката му не са получавани и че той самият нямал основания да се оплаче от работата на Никова.
ВСС заяви, че не само инспекторатът на прокуратурата, но и полицията, и ГДБОП също не разполагат с уличаваща информация срещу магистратката. Справка в биографията на Никова показва, че преди да бъде прехвърлена в София, тя е работила като следовател в Бургас и като прокурор в Грудово.
По ирония на съдбата Никова представлява държавното обвинение в ключови дела като това срещу Красимир Георгиев - Красьо Черния и срещу дупнишките братя Галеви, които вече бяха оправдани от съда. Именно на разпит пред нея Красьо Черния бе заявил, че не познава магистрати, заради което сега го съдят за лъжесвидетелстване. Никова е обвинител и по други знакови дела - преди три години беше обвинител срещу австралиеца Джок Полфрийман, осъден наскоро на 20 години затвор за убийството на младежа Андрей Монов на площад Света Неделя в София.
Ходът на събитията подсказва, че нейната връзка с разследвания Станчев не е била тайна за никого, особено след като той е задържан в нейното жилище - факт, който тя не отрича.
Арестът му стана по време на широко огласена акция срещу членове на организирана престъпна група, извършвала кредитни престъпления. Преди това са били разпитани свидетели и жертви на измамниците, иззети са множество финансово-счетоводни документи и други веществени доказателства, които според МВР показват, че групата е извършвала престъпления против финансово-кредитната система, изнудвала е фирми и граждани, извършващи строително-монтажни работи по техни обекти с цел претърпяване на загуби, чрез неплащане на извършената работа, нанасяне на побой и отправяне на заплахи за живота и здравето. Според разследващите Станчев и партньорите му ощетявали бюджета, като извършвали сделки с жилища в курортите на силно занижени цени, вписвани в нотариалните актове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във