Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Блажна ли е ситата вечеря в МВР?

В навечерието на Коледа служителите на вътрешното ведомство би трябвало да са доволни от приключването на една иначе тежка година, като 2020-а. От началото на следващата година ги очаква увеличение на възнагражденията, а синдикатите в МВР се борят за още пари. Нищо чудно усилията им да бъдат възнаградени, както повелява българската предизборна традиция. В същото време доверието към силовото министерство продължава да е традиционно ниско - някъде между 27-30 на сто от българите одобряват работата му.

 

Цялостната картинка би могла да бъде осмислена с българската поговорка "Не може хем блажно в петък, хем душата в рая". На фона на финансовия удар, който търпят мнозинството българи в резултат на локдауна и пандемичната ситуация, постната вечеря на Бъдни вечер (известна и като сита) за МВР-служителите ще е по-блажна отколкото на останалите. Голяма част от тях ще изпратят старата и ще посрещнат новата година с по 24 лева на работен ден или 490 лева за месец. Това със сигурност гарантира зелена пътека към портите на Свети Петър, защото - не дай, боже! - смъртността от коронавируса като нищо ще продължава да расте.

В края на септември социологическата агенция "Сова Харис" изчисли, че

МВР има подкрепата на 27.2 на сто от българите.

А два месеца по-късно народните представители обърнаха гръб на мнението на редовите данъкоплатци и одобриха ръст на заплатите в системата на МВР. От 1 януари 2021 г. трудовите възнаграждения на полицаи и пожарникари ще нараснат с 15%, като това залегна в проектозакона за държавния бюджет за догодина. За да покрият разходите по увеличение на заплатите, по бюджета на МВР ще постъпят допълнително 77.5 млн. лева. Това се случи с благословията на управляващите и лично на премиера Бойко Борисов, който вече си реди предизборния пасианс.

От Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) до последно бяха недоволни от увеличението, като искат то да стане 30%, каквото увеличение се предвижда в някои звена на държавната администрация.

Историята показва, че каквото синдикатите в МВР са поискали, то става. Например, в началото на 2018 г. полицейските синдикати излязоха на национален протест в деня, когато официално бе даден старт на председателството ни на Съвета на ЕС. Исканията им бяха за

увеличение с 15% на основните възнаграждения

на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социално измерим показател и нов Закон за МВР.

Управляващите клекнаха и набързо бе публикувана промяна на наредбата за възнагражденията в системата на МВР, с която се актуализира основното възнаграждение на различните длъжности в системата. Тогава в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 55 млн. лв. повече за служителите в МВР, но се оказа, че промяната не засяга всички в министерството. Причината бе решението увеличението на възнагражденията да става по еднолично решение на вътрешния министър, а не както беше договорено на Съвета за социално сътрудничество - парите да се разпределят поравно между всички.

Последва среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов и се стигна до познат резултат - правителството реши да отпусне допълнително 100 млн. лв. за увеличение на заплатите в МВР през 2018 година. Отделно бе договорено униформените да вземат повече пари и през 2019 година.

Подобно развитие на ситуацията наблюдаваме и през тази година. В резултат на синдикалния натиск, в началото на януари управляващите подготвиха Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8121з-919 от 2017 г. за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи и размера на началните и максималните заплати за длъжност на лицата, работещи по трудово правоотношение.

С промяната реално бяха увеличени заплатите на всички в министерството. Например,

главният секретар закова 2719 лв.

основна месечна заплата, а заместникът му - 2455 лева. Надолу по йерархията нещата изглеждаха повече от добре - директор на главна дирекция например се разписваше досега за 2410 лева, началник на отдел под 1896 лева, началник сектор - за 1713 лв. основна заплата.

Шефът на Столичната дирекция на МВР се разписваше за 2052 лв., колкото получава и командира на Специализирания отряд за борба с тероризма, директор на областна дирекция - за 1964, началник на РПУ получаваше 1770 лв, главен разследващ полицай ( в София) - за 1713 лв, а в страната - за 1532 лева. С новите текстове най-ниската заплата в МВР бе закована на 1 242 лева, а стажантското възнаграждение стана 976 лева.

Така че ръст на възнагражденията в МВР в последните две години има. В същото време обаче набързо забравихме препоръките на Световната банка, която пред лятото на 2018 г. в специален доклад постави

българските полицаи сред най-добре платените в Европа.

Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1700 лв., изчислиха от Световната банка. Според доклада, след като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, парите, които получават полицейските служители у нас, са на равнището на заплатите в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия.

Сметките на Световната банка бяха направени въз основа на високите социални вноски на служителите в системата. Те са 51% от общия месечен разход, който държавата прави за всеки полицай и пожарникар. А вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР.

Световната банка препоръча да се оптимизират звената в системата, за да се подобри ефективността на харчовете в МВР. Идеята на финансовата институция, която обаче никой не изпълни на практика, бе да се оптимизират звена в системата и да се съкрати административен персонал. Експертите на банката й пресметнаха, че сегашните областни дирекции на МВР могат да се свият от 28 на седем, като това ще доведе до около 47 млн. лв. спестени пари годишно.

Пестенето обаче не е сред качествата на управляващите. Както и непоколебимостта за неотложните реформи, особено в МВР. И заради това доверието в институцията ще продължава да е ниско, а ръстът на заплатите в системата все по-често ще предизвиква недоволството на обществеността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във