Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бламират Кушлев и след уволнението му

Депутатите от Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, която даде Стоян Кушлев на съд, отхвърлиха в четвъртък(19 май) годишния доклад за дейността на ръководената доскоро от него Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Парламентаристите констатираха, че едва в една трета от от 150-те му страници се съдържа полезна информация за дейността и целите на Комисията Кушлев. Депутатите констатират, че срещу изконсумирания от нея бюджет от 5.3 млн. лв. тя е отнела имущество едва за 7 млн. лева. За петте години на съществуването си в съда са образувани 263 дела. От тях комисията е спечелила 15, а уважените претенции са далеч под исканите 253.4 млн. лв.
През 2009 г. веднага след идването на ГЕРБ на власт тогавашният годишен доклад на Комисията Кушлев беше отхвърлен в пленарната зала със същите доводи - комисията харчи повече, отколкото печели за държавата. Вместо да отстрани Кушлев обаче, премиерът Борисов по-късно го дари с втори мандат. Той свърши безславно преди месец с уволнение на Кушлев от председателския пост по инициатива на парламентарната антикорупционна комисия. Повод, както многократно писа Параграф 22, бяха сигнали за вихреща се в Комисията Кушлев шуробаджанащина.
Новият й председател Тодор Коларов увери депутатите, че целта му е да повиши нейната ефективност, като концентрира дейността й върху обществено значимите дела и делата с голям материален интерес. Той посочи, че са предприети стъпки за укрепване на териториалните й структури и с 50% е намалена числеността на общата администрация. Закрити са 9 териториални бюра, чиято ефективност за целия период от създаването на комисията е под въпрос. Приемникът на Кушлев съобщи, че са прекратени възможностите за допълнително възнаграждение за прослужено време и е премахната възможността за допълнително материално стимулиране. Той посочи, че средната брутна работна заплата на служителите е 1295 лв. и добави, че са направени размествания, за да се избегне плащането на наем. Коларов не се ангажира обаче с уволнението на всички кушлеви роднини. Ако ми посочите основание в законодателството, което позволява да бъдат изчистени роднините на предишния председател, аз с удоволствие, ще го взема предвид, каза той пред депутатите.
Делото за конфликт на интереси във Върховния административен съд(ВАС) срещу Кушлев ще се точи поне до есента - в сряда (18 май) то беше отложено за 28 септември. Както и на първото заседание в средата на март, Кушлев не се яви и беше представляван от своя адвокат. Той поиска за следващото съдебно заседание парламентарната Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, по чието желание беше образувано делото, да представи всички документи, използвани в доклада на Инспектората към Министерския съвет. Именно той послужи за повод министър-председателят Бойко Борисов да отстрани Кушлев от поста на 20 април. Защитникът посочи, че до момента по делото са приложени само отбрани материали от доклада. Съдебният състав ще изпрати питане до Инспектората на МС дали данните от проверката са пълни и ако част от тях липсват, ще ги изиска. Адвокатът на Кушлев донесе и вестникарски публикации за период от шест месеца, които изяснявали много от въпросите на колегата й, представляващ парламентарната комисия. Ключов сред тях се оказа въпросът кое е моминското име на Кушлевата съпруга. За да се установи това, съдът ще изиска от дирекцията ГРАО при Министерството на регионалното развитие и благоустройството трите имена, адреса и ЕГН на жената на Кушлев. Целта е да се изясни дали Кушлев и посочените от депутати осем негови служители имат роднинска връзка по права линия с неговата половинка. Засега по делото не е воден спор по повод другото нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси - че Кушлев не е обявил, че е председател на клубния съвет на сдружението Царски ловен клуб, както и член на управителния съвет на Национална развъдна асоциация по овцевъдство.
Парламентарната антикорупционна комисия няколко месеца опитваше безуспешно да накара Кушлев да даде обяснения пред нея и в крайна сметка на 3 февруари сезира ВАС за това. Оказа се, че той изпращал болнични, но си ходел на работа и дори реализирал две задгранични командировки - в Белгия и Италия. Депутатите постигнаха завидно единодушие в решението си да пратят Кушлев на съд. Още на първото му заседание адвокатът му поиска да не бъде даван ход на делото, понеже парламентарната комисия нямала правомощия да се обърне към ВАС, не можела да бъде страна в процеса и нямала право на контрол върху назначенията на премиера.
Председател на състава, който разглежда делото, е ексначалникът на пето отделение на ВАС Андрей Икономов. Той беше освободен от тази длъжност от бившия председател на съда Константин Пенчев, след като гръмна скандалът с магистратските придобивки в Приморско. Много преди това обаче Икономов предизвика всеобщо възмущение със съдебните си актове, с които бяха отхапани части от защитените местности Камчийски пясъци, Ботаническа градина - Свети Константин и Елена, както и от природните паркове Странджа и Витоша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във