Параграф22 Daily

§22 Анализи

Бледа интрига около името на бъдещия редовен шеф на МВР

Номинацията за вътрешен министър в бъдещия коалиционен кабинет на "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) ще бъде лакмусът, който ще покаже докъде се простират намеренията на бъдещите управляващи по отношение на наследството на досегашното служебно правителство. Също така и за бъдещите приоритети във вътрешната политика, доколкото те вече не отразяват интересите на загубилите в два последователни предсрочни парламентарни избора бивши управници от ГЕРБ.

 

Официално, служебният кабинет на Стефан Янев дойде с една задача, която беше формулирана от президента Румен Радев след провала на 45-ото Народно събрание в началото на май 2021 г. - да организира подготовката и провеждането на свободни и честни избори.

Полека-лека обаче тематичният кръг от задачи на служебния кабинет беше разширен и от един момент нататък заприлича на откровено сипване на сол в стари, но люти рани. Незаконното подслушване бе една от тях, като премиерът Янев на всеослушание потвърди отдавна известната публична тайна: последното правителство на ГЕРБ е подслушвало опозиционни политици, за което е образувана и проверка. "Проблемът с подслушванията е част от един модел на насаждане на страх", коментира той в първото си телевизионно участие.

Втората рана, в която смело бръкнаха министрите от Кабинета "Янев" бе формулирана като

заличаване на наследството на предишните управници.

"Заварих хаос в държавната администрация, в начина на функционирането ѝ, начина на подготовка и взимане на решение, което, според мен, не отговаря на модела на взимане на решение и прозрачно управление. Това, което заварихме, е едно тежко наследство и ще ни бъде необходимо време, за да бъде подредена в институционален смисъл държавата и нейния държавен апарат", заяви пред БНТ Стефан Янев.

В голяма степен, с основите на новия ред се зае силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Най-напред бяха разбити носещите колони на ГЕРБ-ерската власт - МВР, ДАНС, разузнаването, Държавна агенция "Технически операции". "Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне на началото на ново ръководство и започване на тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечии чужди интереси, каквито и да бъдат те. Чужди не на чужда държава, а предполагаемо на политически или други интереси", обяви служебният премиер.

Наред с чистката в службите, Бойко Рашков стане първият вътрешен министър в най-новата ни история, който

забрани на МВР да играе по свирката на прокуратурата

и да угажда на главния прокурор. Така започна поредната междуинституционална война между изпълнителната и съдебната власт, а личността на Иван Гешев влезе в тематичния списък на преговорния процес за коалиционно споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

И ето че стигаме до най-голямата неизвестна величина в уравнението "коалиционно споразумение" - каква ще е общата политика по отношение на "новия ред", включващ и заличаване на греховете от миналото, и кой ще е човекът, изразител и реализатор на този консенсуса в бъдещото правителство?

Досегашните преговори в секторите "Вътрешна сигурност" и "Правосъдие" показаха, че по много теми консенсусът е напълно възможен. Те обаче дадоха да се разбере, че в сравнение със "старите кучета" ГЕРБ, ДПС и БСП, радетелите на промяната и новия ред приличат на пламенни декабристи, а представите им за претворяването на идеите им в дела - революционно-наивни. Например - как ще си пренареди съдебната система, така че държавното обвинение и главния прокурор (който и да е той)

да се разположат в координатната система на новия ред

и новата държава?

Очевидно е, че този въпрос изисква подход, различен от размахването на сатъра от служебния МВР-шеф. И бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов само донякъде е прав да съжалява, че Бойко Рашков не е бил избран за главен прокурор. "Рaшкoв e чoвeк, чийтo прoфecиoнaлeн път e минaл изцялo в cфeрaтa нa прaвoприлaгaнeтo. Тoй e бил дълги гoдини cлeдoвaтeл. Иcкрeнo cъжaлявaм, чe нe бeшe избрaн зa глaвeн прoкурoр, нeщaтa тoгaвa щяхa дa бъдaт cъвceм рaзлични", коментира той.

Дори не Бойко Рашков, а самият Господ да бъде избран за главен прокурор, нещата няма да бъдат по различни, защото има Закон за съдебната власт, има Висш съдебен съвет, има Наказателнопроцесуален кодекс, Закон за специалните разузнавателни средства, има... какво ли не.

Очевидно е обаче, че докато този въпрос предстои да се разрешава, еманципирана фигура като Бойко Рашков е необходима, най-вече заради баланса на силите и поуката от поговорката "Страх лозе пази". Проблемът е, че засега няма индикации преговарящите екипи да са "завъртели" поне едно-две имена за "коалиционен" шеф на МВР.

По адрес на Рашков също не се чува нищо сериозно, освен че... остава начело на МВР, но от квотата на "Продължаваме промяната". Стига, разбира се,

да не оглави КПКОНПИ в изчакване на момента да стане главен прокурор.

Със сигурност "червената столетница" и лидерът й в оставка не са във възторг от подобен развой. БСП и лично Корнелия Нинова имаха възможност да демонстрират отношението си към Рашков още през зимата на 2018 г., когато трябваше да бъде избран нов председател на прословутото Национално бюро за контрол на СРС.

Историята е мелодраматична. От 21 декември 2018 г. шеф на бюрото е Пламен Иванов, номиниран от "Воля", но по същество човек на ГЕРБ. При гласуването на новия състав на бюрото, досегашният му председател Бойко Рашков бе отхвърлен, след като БСП номинира и кандидатурата на Илия Ганев. Нинова обяви, че БСП е доволна от досегашната работа на Ганев в бюрото, въпреки че никой не разбра какво точно е работил той и кога, след като стана популярен с безбройните си безпричинни отсъствия, както и с тоталната липса на каквато и да било квалификация за този тип дейност.

В крайна сметка депутатите от БСП гласуваха на равна нога с колегите си от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС Ганев да остане в бюрото, а Рашков да си ходи по живо и по здраво. Нищо, че по онова време той единствен си отваряше устата за фактическия контрол на прокуратурата върху работата на бюрото, за натиска и провокациите на ДАНС, за политическото задкулисие в самото бюро и т.н. 

Така че интригата около бъдещия силов министър ще продължава да се заплита до подписването на същинското коалиционно споразумение. Евентуално...

Facebook logo
Бъдете с нас и във