Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЛИЗКИ НА ЗАГИНАЛ МОРЯК СЪДЯТ РЕЧНИЯ ФЛОТ

Параходство българско речно плаване АД и близки на загинал моряк влязоха в съдебна схватка. Спорът между страните е дали той се е удавил по време на работа.
Арена на съдебната битка е Административният съд в Русе. Предмет на спора е дали нелепо загиналият във водите на Дунав през 2005 г. старшина на шлеп Валентин Галов е жертва на трудова злополука, или не, тъй като това е станало по време на курс на кораба му.
Според Районното управление Социално осигуряване (РУСО) и Административния съд в града старшината на шлеп е загинал при трудова злополука. Очаква се до края на годината и Върховният административен съд (ВАС) да се произнесе по казуса.
Валентин Галев е паднал зад борда в Дунав около полунощ на 26 февруари 2005 година. Морякът тръгнал да се прибира от съседния шлеп, където вечерял с колегите си. За нещастие бил без спасителна жилетка.
Колегите му чули само плясък, когато мъжът паднал във водата. През тази нощ видимостта по Дунав била лоша, превалявал дъжд, а температурите на водата и на въздуха били под нулата, което се оказало фатално за Галов.
Тялото на загиналия моряк обаче така и не било открито в Дунав. Според процедурите две години по-късно съдът го обявил за починал. Тогава обаче близките на загиналия подали документи в РУСО, за да бъде призната смъртта му като трудова злополука.
След проведеното задължително при такива случаи разследване, от районното управление по социално осигуряване наистина обявили, че става дума за трудова злополука. Според експертизата смъртта на моряка е настъпила заради загуба на равновесие при придвижването от един шлеп на друг, вследствие на което той паднал в реката. Ето защо от РУСО твърдят, че инцидентът е станал по време на работа. Тоест касае се за трудова злополука.
В този случай близките на моряка могат да потърсят обезщетение от работодателя за преживяната загуба. БРП веднага обжалвало. През април тази година Русенският административен съд отхвърли жалбата на фирмата с мотива, че морякът е бил без задължителната спасителна жилетка. Злополуката пак би настъпила с оглед на установените обстоятелства - температура на водата близка до нула, ниска видимост и силно течение, твърдят магистратите.
В момента Параходство българско речно плаване АД обжалва за пореден път решението пред ВАС, където делото ще продължи към края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във