Параграф22 Weekly

Клъцни-срежи

Близнашки отне имоти на ДАТО

Шефът на ДАТО Цветан Китов се надяваше от 2015 г. агенцията му да е в нова сграда

В последните си дни служебният кабинет поряза мечтите на ръководството на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО)  за собствена сграда. На заседанието си тази седмица кабинетът "Близнашки"  отне от ДАТО 35 имота, които преди да бъдат поверени на агенцията, бяха собственост на МВР. Според съобщение на Министерски съвет правителството е отнело на агенцията правото на управление върху имоти в Созопол и части от имот на столичния бул. "Александър Малинов" 1, като ги предостави на МВР. От информацията става ясно, че това се е наложило, тъй като МВР имало нужда от тези имоти.

След решението на МС, вътрешното ведомство възстановява управлението над бившето военно поделение за прехващане на радиотрафика от Турция, което се намира в Созопол. То е строено през 80-те години на миналия век. От ведомството не уточниха за какво им е необходим този имот.

В МВР се завръща и сградата на бившия Институт за специална техника, който беше закрит в края на септември от кабинета "Орешарски". Причина за закриването му бяха промените в Закона за специалните разузнавателни средства, направени с новия Закон за МВР.

С тях дейността на Института по създаване на специфични технически средства и системи, проектиране на удостоверителни знаци, защитени документи, щемпели и печати премина към Държавната агенция "Технически операции". Тогава се заговори, че част от ДАТО ще бъде настанена в сградата на института на бул. "Александър Малинов" в "Младост", където има работни помещения, гаражи, складове за техника, дори и автомивка.

В началото на т.г. шефът на агенцията Цветан Китов обяви, че реформата в ДАТО трябва да приключи до края на 2014 година. Дотогава трябваше да се изясни и коя ще е точно сградата, в която ще се помещава агенцията.

Странстващите между МВР и ДАТО имоти бяха  прехвърлени на структурата за подслушване с две решения на правителството на Пламен Орешарски от 2013 и 2014 година. В края на миналата година правителството на тройната коалиция тихомълком прехвърли на агенцията за ползване близо 100 имота на МВР. От публикувана таблица на правителствения сайт тогава стана ясно, че ДАТО получава 76 имота, които са част от други сгради, както и изцяло още 20 имота. Списъкът обаче не бе пълен, тъй като част от терените са секретни, което означава, че предоставеното недвижимо имущество е било доста повече. Самите министри на Пламен Орешарски не са били запознати с точния брой, тъй като сред имотите има поделения, секретни апартаменти, които се ползват за оперативни нужди на агенцията. Такива помещения има във всеки български град. Решението на правителството на Орешарски беше коментирано от тогавашният медиен съветник на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев Тодор Пройчев, който заяви че  "всички имоти, които са прехвърлени на ДАТО, и досега са ползвани от закритата дирекция в МВР".

Сред отписаните от МВР сгради бе и тази над Малък градски театър "Зад канала" и гърба на театралния салон. Имотът е с площ над 3 дка и четири сгради с общо над 2 000 кв. м застроена площ. Според мълвата там е била централата на бившето Бюро за оперативно издирване, което премина към дирекцията за подслушване в МВР СДОТО. В тази сграда се очакваше да се премести и голяма част от сегашната ДАТО.

Решението на кабинета от тази седмица подхрани впечатлението, че служебният премиер Георги Близнашки няма особено добро мнение за агенцията. Не случайно една от първите срещи на бившият протестър като премиер бе със съмишлениците му от "Протестна мрежа", които му връчиха писмо с няколко въпроса, на които искат отговор в двуседмичен срок. Част от въпросите бяха: "Прилагани ли са СРС спрямо хора, участвали в антиправителствените протести? Колко такива разрешения са дадени и използвани ли са данни от СРС в досъдебни производста и съдебни дела? Колко души са били разпитани, има ли повдигнати обвинения срещу тях и какви и колко административни наказания са наложени на протестиращи срещу правителството?". Многозначителен факт също е и вицепремиерския пост на свързания с протестърите правосъден министър Христо Иванов, който беше натоварен да наблюдава работата на МВР, ДАНС и ДАТО.

В полза на решението обаче натежават чисто финансовите причини то да бъде взето. Не е тайна че с бюджет от близо 50 млн. лева на агенцията ще й бъде изключително трудно тепърва да се мести в нова сграда, да пренася и преинсталира цялата сложна техника, с която понастоящем работи. Средства за подобно действие биха се намерили само, ако ДАТО започне да "продава" услугите си на заявителите на спецсредства, така както беше замислено първоначално. Бедата е че и те са бедни като църковни мишки, така че в случая остава валиден лафът "пари нема, действай"... 

Facebook logo
Бъдете с нас и във