Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Блокаж на най-големия съд

Най-големият съд в България - Софийският районен съд (СРС), може да пусне кепенци. Това ще стане, ако до края на годината за него не бъде намерена нова сграда, заяви в четвъртък (27 май) пред Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят му Красимир Влахов. Опасенията му произхождат от прекалено многото дела, които се задават, и от липсата на нормални условия за работа в грохналата сграда.
Влахов очаква, че до края на тази година в съда ще постъпят 220 000 граждански дела и това ще го пренатовари. През миналата година те са били 70 000, което означава, че нарастват повече от три пъти. Съдиите очакват вълна от искове срещу длъжници на мобилния оператор Глобул. В съда е получено писмо от фирмата С. Г. Груп, която е изкупила от мобилния оператор задълженията на негови клиенти към него. Първата партида преписки ще постъпят в съда в края на юли, а според прогнозите кампанията по събиране на плащанията ще продължи близо година. През първия месец С. Г. Груп ще заведе 1000 дела, през втория - 2000, а по-нататък - по 10 хил. производства. При това стълпотворение има опасност масово да започнат да се губят дела, предупредиха от районния съд.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев предложи спешна среща между премиера Бойко Борисов и ВСС. Проблемът трябва да се отнесе към министър-председателя. Както беше отнесен към предишния министър-председател и към по-предишния, каза Груев. По думите му съдът е стигнал до тази ситуация заради пълното безхаберие на държавата в лицето на последните няколко правителства. Той припомни, че още преди година и половина Висшият съдебен съвет е предложил на правителството комплекс от мерки за решаването на проблема, но все още нищо не е направено. В началото на годината ВСС предложи на Министерския съвет да започне преговори за купуването на сградата на бившия Полиграфическия комбинат (на бул. Цариградско шосе) за нуждите на съда и прокуратурата. На 8 януари със заповед на министър-председателя бе създадена междуведомствена работна група, която оцени сградата на комбината като подходяща за нуждите на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура, но при условие че се ползва и частта от имота, която притежава Вестникарска група България (WAZ).
Районният съд сега се помещава в сграда, която не е собственост на Министерството на правосъдието. Тя принадлежи на държавното предприятие Строителство и възстановяване (бившето ГУСВ). Сградата беше прехвърлена на това предприятие през 2005 г. с решение на Министерския съвет в замяна на имот на Строителни войски на бул. Цар Борис III, където трябваше да се премести районният съд. В крайна сметка там към днешна дата се помещава само брачната колегия, а повечето от другите му отделения останаха в сградата зад Българското радио. В момента съдът е разхвърлян на пет места в столицата. Съдиите по вписванията са в Агенцията по вписванията, някои служби са в бившия нотариат на бул. Патриарх Евтимий, а част от архивите се пазят и в Съдебната палата. За помещенията на Драган Цанков от години се говори, че са опасни. Стаите с размери 4 на 5 метра са с олющени стени и падаща върху главите на магистратите мазилка. Не дай Боже, да избухне пожар, защото липсва второ стълбище, което да се използва като аварийно, нито втори асансьор. Заради недостига на стаи коридорите са преградени на всяко възможно място и са превърнати в работни места за служителите.
Но проблемите на районния съд не спират дотук. Оказва се, че преди три години държавното предприятие Строителство и възстановяване, което е в тежко финансово състояние, е заложило първия етаж от сградата срещу заем от Корпоративна търговска банка (КТБ). Кредитът към финансовата институция обаче не бил обслужван и има вероятност етажът да бъде обявен за публична продан, при което магистратите могат да останат на улицата и в буквалния смисъл на думата. Освен ако тежките условия за работа не накарат съдиите сами да напускат и да постъпват в апелативния съд и в други магистратури в София, където условията за работа са много по-добри.
Ако междувременно този съд не затвори врати, както предрича неговият шеф, проблемите му ще продължават да се задълбочават през следващата година. И ще бъде все-по трудно да се насрочват съдебни заседания поради липса на достатъчно помещения. В търсене на изход от ситуацията председателят Влахов предложи да се прибегне към редуциране на района, който съдът обслужва. Предложено бе например делата на жителите на Волуяк, Банкя, Панчарево, Нови Искър, Владая да се пренасочат към районни съдилища в периферията на София - като Елин Пелин, Своге, Костинброд и Перник. По този начин около 10% от исковете ще отиват в малките и нетолкова натоварени районни съдилища в околността на столицата. Виделият се в чудо председател на съда заяви, че ще поиска и увеличаване на щата му. В СРС сега работят около 250 съдии и прокурори. Гледат се 15 000 дела годишно, като всеки от магистратите е принуден да се справя средно по 92 дела на месец. В същото време има много по-малки съдилища, в които съдии със същите заплати гледат само по няколко дела на месец. В този ред на мисли и във връзка със задаващите се специални съдилища не е зле първо да се помисли къде ще ги разположат, пък тогава да ги създават...

Facebook logo
Бъдете с нас и във