Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Блокаж на знакови дела

Яко блокира един от най-знаковите процеси миналата седмица. Първата пролет навлезе в иначе мрачните съдебни зали и разтопи душите на куп подсъдими по делото за злоупотреби с пари по програмата САПАРД срещу групата Николов-Стойков и в ключовия процес срещу мафията Октопод.


Причина за приповдигнатото настроение сред обвиняемите в първото от тези дела - за прането на 7.5 млн. евро по оперативната европейска програма, което сега се гледа на втора инстанция в Софийския апелативен съд (САС), бе отводът на съдията-докладчик в процеса Красимира Медарова.


Както Параграф 22 писа подробно в предишния си брой (бр. 11/2012 г.), отводът бе поискан от защитника на Валентин Ангелов заради съмнения в нейната безпристрастност. Адвокат Александрина Танева, която го защитава, обясни на съда миналата седмица, че друг неин колега - Румен Еленски , отказал да представлява клиента й, тъй като научил от мъжа на Медарова, че е поела ангажимент към хора от ГЕРБ да потвърди присъдите на цялата група. Нека припомним, че по това дело на първа инстанция Марио Николов беше осъден на 10 години затвор, жена му получи осем години решетки, а останалите - по шест години лишаване от свобода.


Председателят на съдебния състав на Софийския апелатван съд Калин Калпакчиев обясни по време на заседанието тази седмица, че искането за отвод се основавало на неверни твърдения. Съобщено бе, че адвокат Румен Еленски, на когото се приписваха коментари за ангажираността на съдийката, пратил опровержение до съда, че никога не е правил такива изявления за нея.


Според шефа на съдебния състав избирането на Медарова за председател на ЦИК, което става на квотен принцип, не ангажира кандидата политически. Обстоятелството, че Медарова прекъснала отпуската си за това дело, бе обяснено с препоръките на Висшия съдебен съвет (ВСС) знаковите дела да се гледат приоритетно. Още повече че това не бил единственият случай, в който Медарова прекъсва отпуската си заради гледане на дело. При всички тези железни доводи не е много ясно защо съдът все пак спря процеса. Излиза, че е от прекомерна принципност - доказано било, че съдийката е безпристрастна, но съдът бил длъжен да не допуска и минимални съмнения в тази посока.


Какво следва оттук нататък? Предстои системата за случайно разпределение да определи нов съдия-докладчик по делото за прането на парите по европейската програма на мястото на Медарова. Новият съдия ще трябва тепърва да се запознае в детайли със стотиците папки с материали. Това несъмнено ще отнеме още доста време, като се има предвид колко е сложно делото и че по него има тонове счетоводни документи. Каква е гаранцията обаче, че новият докладчик пък няма да е някой магистрат, на когото отново ще намерят една или друга обвързаност, особено в страна като нашата?!


На всичко отгоре това се прави за трети път в този процес. Движението на делото на втора инстанция в началото се забави по вина на говорителя на ЦИК Бисер Троянов, който си направи отвод заради своите ангажименти в комисията. Друг съдия - Петя Шишкова , пък се оттегли, защото нейната майка се познавала с майката на същия подсъдим Валентин Ангелов. Продължително заболяване на подсъдимия по делото Григор Главев също забави процеса (той вече е покойник и по тази причина отпадна като подсъдим). Ако събитията продължават да се развиват в този дух, все по-малко абсурдна започва да изглежда идеята на вътрешния министър Цветан Цветанов процесът да бъде изнесен в Германия.


В същия ден, когато бе приет отводът на Медарова , бе отложено и друго, не по-малко шумно дело - срещу организираната престъпна група за изнудване и рекет Октопод. По него обвиняем е Алексей Петров - Трактора, обвинен в изнудване, принуда и разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Друг подсъдим - Марчело Джотолов , е обвинен за изнудване, принуда, присвояване, както и за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения. Янко Попов се изправя пред съда по обвинение в изнудване. Кирил Топалов е обвинен в принуда, а прокурорът Цеко Йорданов - за осуетяване на наказателно преследване. Пипалата на Октопода обаче започват да окапват. Това се разбра в началото на тази седмица, когато процесът бе отложен задълго заради скъсания менискус на крака на основния подсъдим Марчело Джотолов, сочен за дясна ръка на Петров.


В началото на месеца съдията възложи на прокуратурата да провери дали подсъдимият действително е бил опериран, тъй като на предишното заседание от клиниката пратиха до съда удостоверение, че в момента е на операционната маса и диагнозата е разкъсан вътрешен менискус на лява колянна става. Според адвокатите Марчело влязъл в болница, след като паднал на заледено място и наранил едното си коляно. Съдията поиска до понеделник (19 март) болницата да представи документи за здравословното състояние на подсъдимия, както и колко време ще е нужно за възстановяването му.


Адвокатите представиха в понеделник медицински документ, че след манипулацията техният подзащитен е получил 30 дни болнични. През това време не трябвало да има абсолютно никакво натоварване на крака. Болничните изтичат на 4 април. След това по препоръка на своето джипи Марчело трябва да отиде да прави кални бани в Поморие. Но не само травмата на Джотолов спъва иначе ускорения напоследък ход на делото Октопод, по което доскоро имаше по няколко заседания седмично. Съдът бе затруднен да определи следващите дати, тъй като пък помощник-съдията по делото спечелил стипендия за правна специализация в САЩ и се налага да отсъства до 14 април. По тези причини и заради големия брой на адвокатите и трудното съчетаване на ангажиментите им съдия Румяна Ченалова реши следващите заседания да са на 2,3 и 4 май, а определи и няколко резервни дати до 20 юни. Очаква се дотогава Марчело Джотолов окончателно да се възстанови, което не изключва да пострада другият му крак или кракът или друга част от тялото на някой друг от множеството подсъдими и свидетели. Ако не се случи нищо такова, следващата отсрочка ще даде ваканцията, която започва на 15 юни и продължава до 1 септември. Така че най-вероятно процесът ще тръгне по същество едва през есента. Същото е валидно и за делото за прането на парите по САПАРД. Отново болни и отново същата драма, която се повтаря до втръсване от години. Което подсказва кои ще са повторенията в доклада на Европейската комисия за състоянието на съдебната ни система, който по традиция се очаква през юли. Защото през този период нищо съществено няма да се е променило, както личи от движението на тези най-знакови процеси.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във