Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Боб и депутатски мераци вадят групата на Галеви от килиите

Колкото и да е чудно и колкото да се струваше невероятно на кюстендилци, в началото на тази седмица Дупнишкият районен съд с председател съдия Ели Скоклева даде ход на дело срещу един от групата на станалите вече национално известни братя Галеви.
Пред магистратите се изправи бизнесменът Владимир Ангелов-Стъклето, обвинен в побой и заплаха за убийство. Пострадал от бруталността на Ангелов е общинският служител на временен договор Иван Дончев, а заплахата за убийство е отправена към неговата майка.
Престъплението, за което Владимир Ангелов, който е и съсобственик на най-голямата таксиметрова фирма в Дупниц, ще отговоря пред Темида, е извършено на 18 и 19 септември 2008 г. на автогарата в Дупница, където приближеният на дупнишките бизнесмени, широко известните вече братя Галеви, е изпълнявал задълженията си за опазване на обществения ред по граждански договор с община Дупница.
Гражданският иск на пострадалия Иван Дончев е на стойност 1000 лв. за нанесени неимуществени вреди. Трийсет и седем годишният Иван Дончев е с 64% нетрудоспособност и с доказани психични отклонения. Пред магистратите той разказа, че на 18 септември миналата година позакъснял след обедната почивка.
Стъклето започнал да му удря плесници
халосал го с палка по главата и го наритал по гърба
Потърпевшият допълни, че веднага след побоя се оплакал на полицай от транспортна полиция, който не предприел нищо. Пред съда обаче полицаят отрече да е получавал такъв сигнал. По думите на потърпевшия, свидетели на побоя са станали няколко таксиметрови шофьори, чакащи клиенти на близката пиаца.
Осем от десетте свидетели по делото дадоха показания пред магистратите още на първото заседание. Но решение по казуса ще има най-рано в средата на юни (17.06.2009 г.), за когато бе отложено гледането на делото. Причината за това е неявяването на кмета на Дупница Атанас Янев, който бе сред призованите за разпит, в качеството му на работодател на подсъдимия. Но той не се яви в съдебната зала.
От заседанието отсъстваше и свидетелят Милчо Миланов, който не е бил открит на посочения адрес и не му е връчена призовка. Съдът разпореди за следващото заседание да бъдат извършени и две медицински експертизи.
Тук и сега ще те изкормя и никой нищо не може да ми каже - с тези думи Владимир Ангелов-Стъклето заплашил майката на Иван, Йорданка, разказа самата тя пред съда. Не се признавам за виновен - това пък каза Стъклето в съдебната зала, където бе докаран от Националната следствена служба (НСлС). Ангелов посочи, че ще говори пред съда, след като бъдат разпитани всички свидетелите.
Иначе през последните дни двамата водачи на
групата Галеви отново станаха медийни герои
Пламен Галев не е сменял адвоката си и аз все още го защитавам - това обяви адвокат Менко Менков. Така той коментира твърденията на прокуратурата, че заради постоянната смята на защитниците на арестантите не могат да връчат обвинителния акт срещу тях.
Не само не съм сменен, но и мога да потвърдя, че Пламен Галев и Ангел Христов ще се включат в предизборната надпревара за местен парламент. Те ще участват на предстоящите избори като мажоритарни кандидати, уточни още адвокат Менков.
Галеви имат възможност да се измъкнат от правосъдието, ако се кандидатират, това призна пред медиите градският прокурор на София Николай Кокинов. След като се регистрират като кандидат-депутати, двамата ще получат имунитет, който ще ги измъкне от следствения арест и от наказателно преследване, докато текат изборите. Ако пък влязат в парламента, ще бъдат недосегаеми за Темида в следващите четири години.
Кокинов обясни, че при положение че двамата обвиняеми се кандидатират за депутати, производството срещу тях ще бъде прекратено и отпадат всички мерки за процесуална принуда. Не знам дали ще се кандидатират в действителност, с мен те не споделят личните си намерения. Колегите също не са ми казали дали е така, каза Кокинов.
Останалите от групата също се размърдаха
Софийският градски съд потвърди мярката за неотклонение на задържания заедно с Галеви счетоводител на групата - Красимир Оков, от когото постъпило искане за промяната й.
Същото искане е депозирано и от задържания техен сподвижник Апостол Чакалов-Тоци, като предстои то да бъде разгледано от съда, съобщи наблюдаващият прокурор по делото срещу четиримата дупничани Бисер Кирилов.
След претърпяна преди време катастрофа Тоци е с отстранени далак и част от коремната стена. Това налага специален хранителен режим, изключващ боб и цяла група други растителни храни. В арестантското меню това са основните съставки. Доколкото знам, Чакалов пак е преведен в затворническата болница, наскоро пак беше там, но искането му за промяна на мярката за неотклонение задържане под стража в по-лека не се разглежда, каза адвокат Менко Менков.
Двамата дупнишки бизнесмени и аверите им са в ареста по обвинения за изнудване, рекет и организирана престъпна група. Пламен Галев бе задържан през декември миналата година заради заплахи към журналистката Лидия Павлова, а Ангел Христов бе арестуван през януари след разпит в Националната следствена служба. Освен тях в стая с решетки са и Апостол Чакалов-Тоци, Владимир Ангелов-Стъклето и Красимир Оков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във