Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бодигард на Галев обвинен в убийство

Делото за убийството на Калоян Стоянчов, по-известен в бургаските ъндърграунд среди като Големия Риж, неочаквано бързо влиза в съда. В края на втората януарска седмица прокуратурата изненадващо внесе обвинителния акт срещу бившата барета Петко Лисичков за разстрела на Стоянчов, извършен на 20 септември миналата година.
Обвинението е по чл.119 от НК - за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Този текст предвижда лишаване от свобода до пет години. Най-общо казано, чл.119 се отнася до случаи, когато предприетата защита явно не съответства на характера и опасността на нападението - тълкувание на прокуратурата, с което едва ли адвокатите на Лисичков ще се съгласят.
Разстрелът на Големия Риж стана посред бял ден на 20 септември 2009 година. Въпреки дневната виделина обаче обстоятелствата около убийството явно са покрити в мъгла, ако се съди по
промяната в тезите на обвинението
На тази дата 39-годишният Петър Лисичков, бивш служител на МВР, убива със законно притежавания от него боен пистолет Калоян Стоянчев - Големия Риж, приближен до несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите. Инцидентът става на кръстовището в бургаския комплекс Меден рудник, след спречкване за отнето предимство между Лисичков и компанията на Стоянчев. Калоян пътувал в един автомобил с брат си - Малкия Риж, с още двама мъже, когато били засечени от бившия полицай, който пътувал в противоположна на тяхната посока с мотора си. Младежите слезли от автомобила и се насочили с ругатни и крясъци към спрелия моторист. За да се защити, той извадил палка, която обаче единият от нападателите му изтръгната от ръцете му. Компанията на Стоянчев нанесла на Лисичков няколко удара с нея. През това време вторият нападател извадил нож. За да се защити, 39-годишният моторист произвел няколко изстрела със законно притежавания си боен пистолет срещу 24-годишния Калоян, който бил най-близко до него. Малко по-късно Калоян починал на място от получените рани. Междувременно вторият нападател Тодор Алексиев успял да се обади на свои авери, които също пристигнали на мястото на инцидента. Те се нахвърлили върху Лисичков със заплашителни викове:
Ще те убием!, Ще те разпорим!
като нападнали полицейския автопатрул, в чийто автомобил се е намирал бившият полицай. Един от тях, Мануел Стоев, държал нож в ръката си - с острие 40-50 см, който полицаите успели да изземат. Младежът обаче успял да се отскубне от служителите на реда и да извади втори нож, който също му бил отнет. На помощ на полицаите са притекли и служители от Специализираното подразделение за охрана на масови мероприятия и борба с безредиците, както и втори полицейски автопатрул, които задържали тримата нападатели.
Срещу Петър Лисичков първоначално бе повдигнато работно обвинение по чл.118 от Наказателния кодекс - за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида или клевета или с друго противозаконно действие, от което са настъпили или е било възможно да настъпят тежки последици за виновния или негови ближни. В зависимост от обстоятелствата наказанията са лишаване от свобода от една до осем години или затвор от три до десет години. При разглеждане на мярката за неотклонение Бургаският окръжен съд наложи на бившата барета домашен арест. А на 25 октомври 2009 г. прокуратурата промени мярката за неотклонение на бившия полицай Петко Лисичков от домашен арест в парична гаранция от 1000 лева. За да се стигне до последната хипотеза за обвинението -
превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана.
Нещо, което едва ли може да се твърди за човек, който е преминал буквално през огън и вода като спец по екстремни бойни ситуации и измъкване от тях.
Кой е Петко Лисичков? Бивш полицай, ексчлен на Чуждестранния легион, охранител на братя Галеви. Личността на килъра на Големия Риж се оказа една от най-обсъжданите в Бургас в последните месеци на миналата година.
Интересен и несподелен с широката общественост момент от живота на бившата барета се оказа службата му от 1995-а до 1999-а г. в Чуждестранния легион и участието на Лисичков в различни мисии по целия свят. За тези смутни години се промъкна информацията, че подразделението, в което е служил, се е сражавало на територията на бивша Югославия срещу паравоенните формирования Тигрите на Аркан. Публична тайна се оказа участието на Лисичков в мисии из различни размирни места - от Африка до Азия. През 1999 г. той напуска легиона. Година по-късно вече е засечен в обкръжението на небезизвестните дупнишки братя Пламен Галев и Ангел Христов. Според запознати Лисичков карал лично черният джип на Пламен Галев и пазел децата му, докато те са в час в ОУ Евлоги Георгиев в Дупница.
Връзката на бившата барета с братята Галеви
не е странна и нелогична - Лисичков напуснал спецотряда през 1993 г., почти по едно и също време с Пламен Галев и Ангел Христов. После дирите му се губят и едва през 2003 г. името му нашумя скандално в Петрич, когато той бе заловен с вещество за производство на амфетамини. Лисичков шофира камион, с който прекарвал 24 бидона хлорацетон. Течността е открита до бившата Вътрешна митница в Петрич на 8 август 2003 година. Акцията се ръководи от тогавашния заместник-началник на РПУ - Петрич Георги Динев. Стойността на 24-те бидона с 5344 л хлорацетон (основна суровина за производството на синтетична дрога) тогава се изчислява на 3 млн. щ. долара по цени на съдебната система. Следствието по-късно установи, че Лисичков е получил бидоните от склад в квартал Хладилника в София, собственост на едно от главните действащи лица в аферата Опицвет - Максим Шлезингер. Пред съда по този случай застана единствено Петко Лисичков. Престъплението, за което бе обвинение, се наказва с лишаване от свобода от три до 15 години и с глоба от 50 000 до 150 000 лева. Впоследствие Лисичков бе оправдан от Благоевградския окръжен съд, а ръководителят на полицейската акция срещу него Георги Динев бе уволнен от МВР.
След приключването на работата си при Пламен Галев, Лисичков се завръща в Бургас, където работи за различни охранителни фирми, до деня на фаталния сблъсък с Големия Риж и аверите му.
Легендите, които се въртят в публичното пространство за Калоян Стоянчев - Големия Риж и за по-малкия му брат също не са по-малко живописни. Те са знакови фигури в бургаското подземие. Преди те работели за Митьо Очите, но след влизането му в затвора основали собствена банда. Заради това, че при жестоките си набези срещу конкурентите използват ножове, бързо им излязло и прозвището Бандата на ножовете.

Никола Крушков, адвокат на Петко Лисичков:Ще настояваме за прекратяване на делото.
Г- Крушков, как ще коментирате новия член, по който е повдигнато обвинение срещу Петко Лисичков?
- Не мога да коментирам още. Не сме получили обвинителния акт.
Кога очаквате да го получите?
- Доколкото разбрах, вече е влязъл в Окръжния съд и е разпределен на съдия-докладчик. Процедурата е, след като съдия-докладчикът се запознае с обвинителния акт, да ни изпрати препис от него с уведомление кога е насрочено делото. Очаквам това да стане в най-кратки срокове…Случаят е по чл.119, но трябва да видя мотивите и аргументите на обвинението. Нашето мнение, разбирате, че не съвпада с това на прокуратурата. Ние с прокуратурата гледаме под различни ъгли доказателствата по делото. Лично аз считам, че има основания делото да бъде прекратено. Основаваме се на текст, който казва, че дори и да има превишаване пределите на необходимата отбрана, както е по чл.119, когато това е извършено в паника, страх…А аз считам, че такова нещо има. Да ви нападнат двама души с нож - знаете за какво става въпрос. Но това са неща, които мога да коментирам на по-късен етап, когато се запозная с обвинителния акт.
Да очакваме ли, че ще настоявате за прекратяване на делото?
- Това ще бъде нашата защитна теза и ние трябва да я докажем. Но все още не знам какви са аргументите и мотивите на прокурор Красимирова по делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във