Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОДРО В ПЕРИФЕРИЯТА НА ПРЕСТЪПНОСТТА

Напоследък властимащите говорят за престъпността у нас така, както се изразяват и за световната финансова криза - нея или съвсем я няма, или в най-лошия случай се намираме в нейната периферия и я борим успешно.
Ако не бяха деструктивните доклади на Европейската комисия, ако не съществуваше ОЛАФ и ги нямаше медиите - главно западни, през които да прониква зловредна информация за плашещото ниво на корупцията и на организираната престъпност в България, и до днес щяхме да си живеем в един оазис на мира и спокойствието и щяхме да се чудим защо Брюксел ни спира парите и си проклина дните, че ни е приел.
Поредният акт за бодряческо отношение към престъпността бе демонстриран на срещата между премиера Сергей Станишев и прокуратурата в сградата на Съдебната палата в понеделник (27 октомври).
Готов съм да дам ясната си подкрепа - политическа, логистична и организационна, за подхода през последните месеци на прокуратурата, ДАНС, МВР и всички ангажирани в борбата с организираната престъпност институции по отношение на натиска върху знакови за обществото престъпни фигури, каза министър-председателят. И двамата с главния прокурор Борис Велчев бяха единодушни, че натискът върху престъпността в България трябва и ще бъде повсеместен, системен и от различни посоки. Отново бе припомнено, че е необходимо пълно сътрудничество и взаимодействие между МВР, ДАНС, прокуратурата, митническите власти и изобщо - между всички всички институции, ангажирани в борбата с организираната престъпност и корупцията. Сякаш някой им пречи?!
Главата на правителството интерпретира неотдавнашната акция на спецслужбите срещу т.нар. братя Галеви в техните офиси, автокъщи и замъци като едва ли не образцово мероприятие в похода срещу престъпността. Той определи шумната акция като факт, който показва каква е ясната воля на държавата и добави, че тези действия трябва да продължат.
Главният прокурор Борис Велчев не му остана длъжен в хвалебствията. В Дупница ясно бе прокарана разделителната линия между държавата и престъпниците и те трябва ясно да бъдат посочени, обясни той на министър-председателя. Тези слова, извадени сякаш от времената на перестройката, звучат, меко казано, странно, ако, разбира се, не са казани на шега. За каква ясна разделителна линия става дума? Никой и до днес не е казал кои са престъпниците, установени след акцията в Дупница. В първия ден на операцията бе съобщено за досъдебно производство срещу Пламен Галев и Ангел Христов за пране на пари. После те бяха преквалифицирани само като свидетели, а производството се оказа срещу неизвестен извършител. В крайна сметка им спретнаха досъдебно производство за огласяване на протоколите от обиските, в които обаче няма нищо нередно. На всичко отгоре бизнесмените се заканиха да съдят държавата в Страсбург и нищо чудно в крайна сметка данъкоплатецът да плати след време от джоба си разноските по ювелирната акция (както е бивало и в други такива случаи).
Нека за сетен път да припомним какви са резултатите от похода на прокуратурата срещу знакови престъпни фигури през последните години, въпреки че на хората им омръзна да слушат едно и също за едни и същи хора.
В една от отсечките на настъплението срещу престъпността едно от знаковите дела - срещу набедения за контрабандист №1 Николай Методиев-Пилето, завърши с оправдателна присъда. Другото дело за контрабанда бе спряно за пропуски в обвинителния акт и сега дисциплинарната комисия към ВСС търси изкупителната жертва.
Офанзивата срещу едни от най-знаковите подземни фигури - Красимир и Николай Маринов-Маргините, отдавна се изроди във фарс. Братята, които са подсъдими за организиране на убийство и за участие в организирана престъпна група, бяха освободени от ареста като тежкоболни. По-малкият брат, който по диагноза е епилептик, рита футбол в селски отбор, а двамата заедно пориха с луксозна яхта морските ширини, докато чакат началото на поредния съдебен спектакъл с тяхно участие.
Друг знаков процес - за злоупотребите на бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров-Вальо Топлото, също се точи подозрително дълго, макар че по едно от делата той получи на първа инстанция осъдителна присъда.
Интересното е, че в същия ден, в който премиерът Станишев громеше организираната престъпност, говорителят на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Алесандро Бутиче, който бе на посещение в София, не изглеждаше толкова ентусиазиран. Представителят на Брюксел не говореше за нещо повече от положителни знаци в борбата срещу корупцията.
Има дела, които завършват без присъда и без основателна причина за това. Ако до няколко месеца обаче няма конкретни резултати и осъдителни присъди и виновните не възстановят парите, тогава българската държава ще трябва да ги върне и ОЛАФ има механизъм да ги изиска обратно, предупреди Бутиче. Той поясни, че в Брюксел следят с интерес как ще завърши делото по САПАРД, и че ако българският съд не накаже виновните и те не възстановят средствата, Европейският съд ще прибере парите от българския данъкоплатец. Така той освен че може би ще покрие щетите от дупнишката шумотевица, ще се бръкне и за да плати далаверите на миропомазани от властта бизнесмени.
Впрочем оценката на европейските ни партньори (в случая германските) за нашия поход срещу престъпността пролича ясно: хората правилно изчакаха Коце Маца да мине границата с Гърция, за да го арестуват. Не че ни нямат доверие, а за да е по-сигурно, че ще стигне до германския съд.
В противовес на бодряческия тон в изказванията на министър-председателя и на главния прокурор дойде поредният негативен анализ на в. Интернешънъл хералд трибюн от вторник (28 октомври), озаглавен Има опасност България да се превърне в поучителен разказ за ЕС. В нея се припомня, че на българското правителство му остават само няколко седмици, за да предотврати загубата на милиони евро европейски субсидии и налагането на безпрецедентни санкции от Брюксел.
Според публикацията бавният напредък на България в борбата със злоупотребите и липсата на присъди в случаи с корупция на високо ниво припомнят колко трудни са за интегриране бившите комунистически страни. Както е известно, една от премълчаните причини за приемането на България през 2007 г. бе страната ни да бъде задържана извън растящата сфера на влияние на Москва. Това обаче стана на огромна цена, а сега европейските представители се боят, че тези средства може да са били източени от престъпници.
Всички тези обстоятелства обаче сякаш остават извън полезрението на властимащите у нас. По време на сгледата с премиера главният прокурор Борис Велчев се обяви за нов тип политика в борбата с организираната престъпност и корупцията и за мобилизация на цялата държава. Според него това не може да се случи без тясното сътрудничество между всички институции и звена за борба с организираната престъпност и корупцията, в т.ч. МВР, ДАНС и Националната агенция по приходите, митническите власти и други. Има много какво да се направи още, но през последните месеци бе извършена страшно много работа, посочи той пред премиера Сергей Станишев.
По думите на главния прокурор Велчев, въпреки упреците за показност, акциите от типа на тази в Дупница създавали подходяща среда за системно противодействие на организираната престъпност. Ако това се прави достатъчно последователно, можем да накараме гражданите да сътрудничат на държавата в борбата с организираната престъпност, подчерта още главният прокурор. Трябва да се създаде ясна атмосфера, че не се симулира дейност, категоричен бе той.
Да се смееш ли, да плачеш ли? Обвинител номер информира премиера, че повече от половината престъпни групи, които бяха набелязани в края на миналата година, вече са преустановили дейността си. За това обаче не се говорело достатъчно и трябвало да бъдат предприети мерки за публичност на резултатите от борбата с организираната престъпност и корупцията, единодушни бяха и премиерът, и главният прокурор. Обвинител №1 отново отбеляза, че става дума за много малък брой хора, които трябвало да бъдат подложени на тотален натиск по всички направления. И както обикновено - пак не ги назова. В същото време премиерът и главният прокурор не се посвениха да се оплачат от медиите, тъй като не дават достатъчно гласност на достиженията на прокуратурата...
В крайна сметка след всичките умни мисли, изказани от двамата, става ясно, че ние яко борим престъпността, но не го съобщаваме на обществото и на ЕК поради излишна скромност. Но им остават само няколко седмици да убедят Брюксел, че нещата не са такива, каквито... са. Успех в начинанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във