Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Богатите у нас не плачат

Богатите не трябва да се смятат за престъпници до доказване на противното!
Под мотото на тези крилати думи на заместник градския прокурор на София Роман Василев преминават дните, откакто прокуратурата, ДАНС, МВР, данъчни и митничари са хвърлени в небивала кампания по изваждането на светло на незаконно забогатели. Проверката е на тузарските къщи, яхти, луксозни коли, заложни къщи, хазарт и какво ли още не. Тя бе инициирана преди близо три месеца от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Като минимум на проверяваните сделки, сключени през периода 2004 - 2008 г., неизвестно защо бе определена сумата от 500 хил. лева.
Дори щели да се ревизират и популярните за наши апаши богаташи места в Европа като Испания, Гърция и др. Как точно ще стане това не е много ясно и дали няма да се търси съдействието на тамошните органи?
Целта на подобни мероприятия е не да се дискредитират заможните българи, а да се установи откъде са им парите. Във всеобщия устрем не бяха подминати дори и някои скъпи нощни заведения. В началото на кампанията, която предизборно взе да затихва, бяха атакувани атрактивните клубове Син сити, Най клуб, Биад, Планет, Мастило и други любими за разтуха места на законно или не толкова законно забогателия бонвиван. Екипите правиха проверки на складовете, на касовите апарати, проверяваха се и трудовите договори, оборотите, бандеролите на цигарите.
Ето че не закъсняха и първите резултати. Най-фрапиращ е случаят с откритите седем кутии с пурети със стари бандероли в едно от инспектираните заведения в София. Какво по-сериозно нарушение от това! Интересното в случая е, че самите собственици на клубовете се оказаха много доволни от проверките. Благодарни сме за начина, по който се случи всичко, казва през сълзи от благодарност в очите пиарът на една от проверените кръчми. Приветстваме такива проверки, заяви собственикът на клуб, изненадан от културното отношение. Той бе удивен от добрите обноски на данъчните и на другите проверяващи и признава, че в подобни случаи обикновено светвали лампите и карали клиентите да стоят с изправени ръце до масите. Сега - вероятно заради членството ни в ЕС, проверяващите били много учтиви. Може само да си представим как би реагирал собственикът на което и да било заведение, в която и да било страна, ако без всякакво обяснение полиция и данъчни нахлуят в неговата територия и карат присъстващите да си показват личните карти и ги претърсват за оръжие. Подобни акции - сякаш извадени от времето на сухия режим в САЩ през 20-те години на миналия век, сега изглеждат напълно нормални дори за хората, които би трябвало да се чувстват ощетени и да недоволстват, че подобни екшъни може да отблъснат клиентите им.
Откакто тече кампанията срещу необяснимото богатство, в резултат на подбрана информация, пускана дозирано към някои медии, започнаха да се появяват мистериозни съобщения, като например висш държавен служител е сред заподозрените за незаконно богатство. Това научаваме от неназован източник от вътрешното министерство. Кой е въпросният служител така и ще си остане загадка.
В началото на операцията от градската прокуратура обясниха, че данъчните са набелязали по 25 имота в Драгалевци, Симеоново, Банкя, Малинова долина, Бистрица, Княжево. Служителите на НАП обиколили скъпите квартали и по визуални признаци определили кои от имотите да бъдат проверявани. На среща с представители на прокуратурата столичният кмет Бойко Борисов обещал да даде пълен картбланш от общините за собствениците на тези имоти.
В началото на април тази година в рамките на кампанията срещу необяснимото богатство данъчните обявиха, че започват проверки на собствениците на 230 луксозни яхти в България. НАП получила имената на притежателите на луксозните яхти от агенция Морска администрация към Министерството на транспорта след запитване. Обявено бе, че в хода на проверката органите по приходите ще установят източниците на средства за придобиване на плавателните съдове, начина на плащане по осъществените сделки, както и тяхното осчетоводяване и начисляването на дължимите данъци. Няколко дни след като всичко това това стана публично достояние, голяма част от скъпите яхти мистериозно изчезнаха от Марина Диневи край Бургас. Според проверяващи при първото преброяване на пристана е имало 180 съда, но само след няколко дни останали около сто. Нищо чудно към днешна дата луксозните яхти съвсем да са оредели, след като собствениците им услужливо бяха предупредени за ревизията.
На 6 май в столичен вестник се появи информация, според която около 150 милионери били клиенти на ДАНС, а също и името на спецакцията - Тузари. Проверяващите се натъкнали на нарушения и в нотариални актове, които заедно с документите за доходи били изпратени в Националната агенция за приходите. Акцията продължавала с пълна сила, преброени били 150 съмнителни милионери, но до месец щели да нараснат на двеста. Ще видим, макар че този месец вече изтича. Нищо чудно и тези числа да си останат само една бомбастика, както би казал Негово Величество.
Изобщо българинът се е нагледал на подобни показни хайки срещу необяснимо богатите още от времето, когато сегашният председател на пловдивския панаир Богомил Бонев беше министър на вътрешните работи. Преди около 12 години Бонев измисли станалата по-късно нарицателна акция Комар. Тогава той се зарече да пребори престъпността, като провери всички луксозни автомобили, струващи над 100 000 г. марки. От проверените над 4300 коли в София обаче само 91 се оказаха крадени.
В края на 1999 г. общинската Комисия за борба с незаконните доходи в Пловдив погна местни богаташи с големи имоти. Служители на Икономическа полиция, данъчни инспектори и общинари обикаляха и снимаха всички луксозни вили край Пловдив. Тогава бяха проверявани имоти, чиято стойност надхвърля 100 000 лева. Впоследствие Окръжната прокуратура образува преписка за проверка на десетина собственици, разследването се точи години наред, но нито един случай не стигна до съда.
Не липсват примери за акции, подобни на сегашната и от по-ново време. През 2005 г. например НСБОП проведе операция срещу 26 сенчести милионери от Пиринския край, сред които президентът на ФК Беласица - Петрич, Костадин Хаджииванов-Коце Маце, президентът на ФК Вихрен - Сандански, Коко Динев, а също и на наркотрафикантите Васил Маникатов и Огнян Атанасов. Проверката и тогава бе с данъчните по места и целта и бе да се установи произходът на парите на нарочените за сенчести милионери, но и от нея остана само пушилката.
Междувременно във вторник (26 май) излезе официално съобщение, че е приключила възложената от Софийската градска прокуратура (СГП) проверка на ДАНС, МВР, НАП и Агенция Митници за установяване на движимото и недвижимото имущество за над 500 хил. лв. на лица на територията на гр. София. В него се посочва, че са намерени различия между придобитото имущество по данъчна оценка и декларираните доходи в размер между 1 и 6 млн. лв. на 70 лица.
Проверките продължават!, заяви по този повод заместник градският прокурор Роман Василев. При направения анализ се установило, че се налагат допълнителни проверки и ревизии на доходите. След като се приключи с резултатите от данъчната служба, ще се анализира дали трябва да се образуват досъдебни производства. От прокуратурата отказаха да коментират дали сред установените 70 души има имена на известни личности. Дали тази предпазливост е във връзка с настъпващите избори - да не би някой от списъците с необяснимо забогатели да се окаже и в списъците за депутати - ще видим след окончателните ревизии и анализи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във