Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Богинята на правосъдието се вапца в жълто

Наред със сериозните скандали през изминалата година не липсваха и пикантни случки, в които бяха замесени магистрати. Най-пикантният от тях бе свързан с една наредба за обществения ред в община Пазарджик, която забрани публичното демонстриране на сексуална и друга ориентация на обществени места. Та покрай тази наредба пазарджишкият прокурор Стефан Янев се прочу в цяла България.
Магистратът отхвърли жалбата на гей-активисти от града срещу този текст от наредбата с постановление, в което изложи личните си виждания - че сексуалността е нещо твърде интимно и показването й на обществени места е разврат.
В уникалното си постановление Янев разсъждава върху геронтофилията, педофилията, зоофилията, некрофилията и фетишизма като форми на сексуална ориентация, но акцентът бе на хомосексуалната, бисексуалната и хетеросексуалната ориентация. В официалния документ на прокуратурата не бяха пропуснати и формите на трета сексуална ориентация, която включва насоченост на индивиди от човешкия род към самите себе си - онанисти, мастурбисти и ексхибиционисти и т.н.
Около прословутата наредба и нейните върли защитници като прокурора Янев месеци наред се водеше обширна обществено-политическа дискусия. След като се разчу за уникалното юридическо творение на прокурора, то бе отменено от Върховната административна прокуратура.
Докато течаха съдебните процедури, пловдивският митрополит Николай, известен като отявлен хомофоб, награди с църковен орден Свети Апостол Ерм блюстителя на морала Янев, а също и кмета на Пазарджик. Аргумент за наградата бе, че прокурорът е показал професионализъм и е демонстрирал, че може да има хармония между морал и законност. Малко след като църквата определи прокурора Янев като висок професионалист, през ноември пазарджишкият административен съд отмени спорната норма от наредбата, забраняваща публичното демонстриране на сексуалната ориентация.
Печалноизвестен, и то не само в национален, но и в световен мащаб стана русенският съдия Петър Балков. Той се прояви с двеминутно клипче, пуснато във Vbox7. В началото на юни съдията се появи като главен герой в сценка, озаглавена Пиян окръжен съдия от Русе в нощен клуб. Клипчето постигна огромна посещаемост в интернет. То показва как магистратът разговаря в тоалетната на заведение с бодигард. На записа ясно се чува как той се представя като Петър Балков и определя себе си като най-корупционния съдия в България.
Скандалният магистрат потвърди, че клипът показва него и дори охотно обясни пред медиите, че е заснет на 16 април - в Деня на юриста, когато той чествал професионалния си празник с колеги в местно заведение. Нищо лошо не съм направил, всеки може да се отпусне, коментира Балков изказванията си. Тези обяснения обаче не му помогнаха особено пред неговия шеф, председателя на окръжния съд в Русе Даринка Алексиева. Тя го наказа с порицание за това, че уронвал престижа на магистратите с пиянско държание. Клипът е гледан от много хора и е накърнил авторитета на системата, обясни Алексиева. Тук бихме могли да отбележим, че авторитетът на системата вече яко е накърнен от по-сериозни събития, та фриволното поведение на един подпийнал магистрат надали може да я накърни повече, но както и да е.
Истинско ходене по мъките имаха в края на годината магистратите от Върховния касационен съд. Те трябваше да разрешават съдебен ребус, в който са преплетени ревност, интриги, завист, дисциплинарни нарушения, и... специални разузнавателни средства. Всичко това може да се види в дебелата папка, съдържаща житието на бившия следовател от Варна Михаил Желев, което се озова във ВКС в края на ноември. Преди това делото беше разгледано от Върховния административен съд (ВАС), който отхвърли жалбата на варненски следовател и искането му да бъде възстановен на работа, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) го уволни в началото на годината.
Следователят Михаил Желев бе изхвърлен от съдебната система през февруари тази година. Под предлог че му е нужна информация, свързана с работата му по дело, Желев изискал от мобилния оператор Мобилтел ЕАД разпечатка с телефонните разговори на жена си, както и от кои клетки в града са били извършвани те и по кое време, пише в решението си ВАС. Според върховните административни съдии в искането си до мобилния оператор Желев дори настоял справката да бъде направена спешно, за да не се бави разследването по делото. Мнителният съпруг поднесъл въпросната разпечатка на жена си, която на всичко отгоре е съдия. Естествено, избухнал ожесточен семеен скандал, който сложил край на и бездруго обтегнатите отношения между двамата. Разярената съпруга сезирала прокуратурата, която образувала проверка по случая и в крайна сметка следователят бил уволнен.
Желев представил пред Върховния касационен съд писмената си защита. Той описва събитията от противоположната гледна точка. Според него случилото се е резултат от интриги, заплетени срещу него от ръководството на следствената служба в морската столица.
Нееднократно съм посочвал в обясненията си и в пледоарията пред дисциплинарния състав, че стореното от мен е с цел да преустановя въздействието на една интрига и да установя интриганта, който се оказа моят пряк ръководител и.д. директор на ОСлС - Варна, Галина Петкова Узунова-Бакалова. Същата без мое знание и съгласие е внушавала на съпругата ми, че имам интимни отношения с колежка. В резултат на тези внушения съпругата ми бе доведена до състояние на болезнена ревност, влоши се и семейната ни обстановка, последваха и обаждания от нея към мои колеги с отправяне на закани, обиди и други. Със стореното съм целял не само да обективирам източника на интригите, но и да запазя семейството си, а и да попреча да се вреди на мои колеги. След получаване на разпечатката не съм ходил да търся обяснение от интриганта, а проведох разговор със съпругата ми, като й посочих, че съм се снабдил с такава разпечатка, и я помолих да преустанови контактите си с интриганта и че те няма да доведат до нищо добро. Съпругата ми добре знаеше, че с интриганта сме в обтегнати отношения заради участието ми в конкурса през май на 2008 г. за административен ръководител директор на ОСлС - Варна, и обжалването му. Тогава тя ми обеща да преустанови тази връзка, обеща и да не се обажда и да тормози колегите ми. Като доказателство по дисциплинарното производство е приложено копие от исковата молба за развод на бившата ми съпруга. От същата е ясно, че още през май на 2008 г., или това са два месеца преди 24.07.2008 г., са били осъществявани контакти с интриганта. Видно е каква информация е получавана и внушенията, които са и направени. При така изложеното от мен ви моля да се кредитират писмените ми обяснения от 14.09.2009 г., депозирани в ОП-Варна относно обстоятелствата, при които е извършено стореното от мен, а така също да приемете мотива ми, пише в защитата си пред ВКС Желев.
Какво ще е решението на ВКС по заплетения казус със следователя ще разберем съвсем скоро. При уволнението му през февруари ВСС мотивира решението си за най-тежкото дисциплинарно наказание с това, че магистратът е направил нарушения и е злоупотребил с правомощията си. Най-тежкото наказание му е наложено, защото е санкциониран и за други провинения. Едно от тях е, че не предоставял редовно данни за движението на делата, които са му възложени, а също и за неправомерно задържане на заподозрян.
Всички събрани доказателства, както и възраженията на привлечения към дисциплинарна отговорност следовател, който е изслушан и лично, са били обсъдени от дисциплинарния състав и от самия ВСС, написа в решението си в края на юли тази година ВАС. Съдът сметна, че оплакването на жалбоподателя от решението на кадровия орган е неоснователно.
В жалбата си тогава Желев оспори констатацията на ВСС, че през 2008 г., когато е извършено нарушението, е бил в процес на развод. Според ВАС не е установено дали това е вярно, но този факт е без значение за правоприлагането и за решаването на въпроса за дисциплинарната му отговорност. От значение в случая е, че е използвал служебното си положение за лични цели, с което е уронил престижа на институцията.
Между другото, преди да гръмне скандалът с разпечатките, Желев стана известен и с друго. Миналата година той постави национален рекорд, като сам се предложи за административен ръководител на 17 районни съдилища в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във