Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Боговете, пардон, магистратите сигурно са полудели

Пиян шофьор мина преди няколко дни през две деца - на 4 и 7 години, в пернишкия квартал Куциян. По-малкото момченце е с тежки контузии на черепа и мозъчна травма и все още е в кома. Виновникът за инцидента пък преспа в полицейския арест и излезе на свобода. Без да се притеснява. Защото знае - има съкратена съдебна процедура, има споразумение с прокуратурата. Която и от двете «врътки» в закона да избере, все ще е в негова полза. Дори, не дай Боже, малчуганът да не оцелее. И няма да е нито първият, нито последният шофьор - убиец на пътя, който се измъква с условна присъда или пробация, след като е отнел живот.
Законът го позволява, твърдят съдебните магистрати. Близките на жертвите обаче са на друго мнение - нормативната уредба трябва да се промени, иначе всичики протести срещу шофьорите, убийци са безсмислени.
Само от началото на годината в съдилищата в Пернишко са гледани и приключении със споразумение или по съкратената процедура 11 дела, при които водачи на автомобили са отнели човешки живот, шофирайки пияни, с несъобразена или превишена скорост, извършвайки неправомерни маневри. И са се отървали от сериозно наказание заради милосърдието в законовата уредба. А други 11 семейства напразно са се надявали на справедливо възмездие. Показателен е случаят със 17-годишния Кристиян Каменов от Радомир, премазан от пиян шофьор при нелегално автородео. Виновникът за трагедията 26-годишният Ивайло Атанасов, също от Радомир, се отърва с присъда от три години пробация. Срещу него бе повдигнато обвинение по чл.343 ал.3 от Наказателния кодекс за причиняване на тежка телесна повреда, за което се предвижда лишаване от свобода до 8 години. Но Радомирският районен съд се оказа не по-малко милозлив от Окръжния съд в Перник.
Делото за катастрофата, при която Атанасов удари с Ауди-то си Кристиян и го остави инвалид за цял живот, приключи по реда на чл.27 ал.372 от НПК - съкратено съдебно производство. Двайсет и шестгодишният мъж се призна за виновен, не оспори заключенията от предварителното производство и заяви пред магистратите,че съжалява за стореното. Вследствие на това радомирският районен съд му наложи три години пробация. Тоест тригодишна задължителна регистрация по постоянен адрес и три години срещи с пробационен служител. Освен това Атанасов е лишен от правоуправление на моторно превозно средство за три години, а за период от две години му се удържа 25 % от трудовото възнаграждение. При инцидента Ивайло Атанасов е карал с превишена скорост (98.46 км/ч по документи) и се е намирал и в лека степен на алкохолно опиянение. В кръвта му бе установено съдържание на 0.87 промила алкохол. Алкохолното опиянение и повишената и несъобразена скорост са в причинна връзка с тежкото произшествие, пише в обвинителния акт. Премазаният при трагичния инцидент Кристиян изпадна
в будна кома шест месеца
Само волята на майката и денонощните усилия на специалистите от пернишкия профилакториум накараха момчето отново да отвори очи в края на миналата година. Последва нова битка за пълното възстановяване на младежа. Макар и в проходилка, днес той вече прави първите си стъпки. „Нещата при нас се оправят, Криси вече говори, стои изправен и се опитва да ходи, усмихва се майка му Антоанета. Мога да казвам даже противоконституционно, хвали се и сам тийнейджърът. За да се върне усмивката и на неговото лице, и на това на майка му, помогна кампанията на Столичната община „Да събудим хората в будна кома. Непознати дариха 35 000 лв., с които родителите му успяха да покрият разходите по лечението. Сега Кристиян и майка му желаят да върнат жеста. Искаме и ние да помогнем на други деца, казва Антоанета. Двамата са решили да дарят поне 5 хил. лева на Сашко от София. Момчето паднало от 7-ия етаж и 9 месеца било в кома. Неотдавна излязло от нея и сега му предстои тежко и скъпо възстановяване.
Друга присъда, която предизвиква ред въпросителни, е тази на полицая от Брезник, убил на пътя двама младежи. Четиридесетгодишният Иван Горянов се призна за виновен, процесът срещу него в Окръжния съд в Перник приключи по съкратената съдебна процедура, след като той сключи споразумение с прокуратурата на основание чл.381 от НПК.
Трагедията, заради която Горянов бе изправен пред Темида, се разиграва на 26 февруари тази година на второкласния път от Брезник за Трън, на самия изход на града. Към 20.50 часа управляваният от него товарен автомобил Газ-66 навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно в лека кола Алфа Ромео с пернишка регистрация. Младият шофьор - 23-годишният Христо Христов и 18-годишната му спътничка Румяна Йорданова от с. Ноевци загиват на място.
При инцидента е контузен и водачът на газката Иван Горянов, който по това време работи като младши полицейски инспектор по контрола на общоопасните средства и е домакин на районното управление в Брезник. Той е настанен в пернишката болница с рана на главата, но без опасност за живота.
Загиналият Христо е бил единствено дете в семейството. Родителите му също работели в системата на МВР. Баща му преди години починал. Румяна е била ученичка в 12 клас в брезнишката гимназия, който... така и не завършва.
Вината на Горянов е, че като водач на МПС, преди да предприеме маневра завиване на ляво за навлизане в друг път, не се е убедил, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които преминават покрай него. Не се е съобразил и с положението, посоката и скоростта на насрещно движещата се Алфа Ромео, с която са пътували загиналите при сблъсъка младежи. Освен това и в този случай шофьорът е карал след употреба на алкохол. Според медицинските документи Горянов управлявал камиона с концентрация на алкохол в кръвта 1.40 промила...От прокуратурата уточниха, че загиналият Христо Христов също е имал вина за автопроизшествието, тъй като се е движел с превишена скорост.
Присъдата на Иван Горянов е наложена на основание на чл.343, ал.3 (б) от Наказателния кодекс, според който при причиняване на смърт в катастрофа след употреба на алкохол наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години. В резултат на споразумение по делото обаче магистратите решават наложеното на виновника за катастрофата наказание - три години лишаване от свобода, да бъде приложено с петгодишен отлагателен срок...
Горянов е лишен от правото да управлява моторно превозно средство в продължение на три години. Ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 1451 лева.След катастрофата той бе уволнен дисциплинарно от полицията и срещу него започна разследване и за извършвана непозволена от закона за МВР търговска дейност.
Със споразумение приключи и делото срещу 60-годишния Йордан Славчев, който през юни 2008-а край граничното село Неделково уби при катастрофа 34-годишната Цветанка Георгиева - сестра на убития пернишки наркобос Румен Стефанов - Алф и съпруга на брата на показно разстреляния наркобос Райко Василев-Кръвта.
При неправилна маневра
на шосето, движейки се петнадесет километра по-бързо от допустимите 50 км в населеното място Славчев направо размазал колата на младата жена, която загинала на място. Славчев се призна за виновен и така се отърва с една година лишаване от свобода условно и 80 000 лв. обезщетение за детето на Цветанка.
С десет месеца пробация мина метър професионалният пернишки футболист Венци Иванов от ФК „Миньор, който със скорост 80 км в час уби пресичащ платното пешеходец в пернишкия квартал „Бела вода...

Facebook logo
Бъдете с нас и във