Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бой последен за свобода и имунитет

Страстите покрай варненското общинарско мегадознание не утихват, досущ като в колумбийска сапунка. Покрай ядрото на местния криминален контингент, участващо по един или друг начин в прословутото дело, и други приятели на дрогата завъртяха по един танц с Темида.
Покрай познатите вече нови политици от морската столица се яви още един кандидат за екстрите на депутатския хамам - Николай Тошев, с прякор Чирпанския. И него, завалията, го разследват за участие в организирана от него престъпна група за контрол на наркопазара във Варна.
Той обаче ще продължи да пребивава в ареста, тъй като на 26 юни Варненският окръжен съд отказа да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Чирпанския беше задържан на 28 април тази година заедно с Петър Благоев-Петрето и с Диян Михалев буквално няколко часа след като Варненският окръжен съд отложи наказателния процес срещу тях и срещу други пет лица.
Чирпанския, подобно на редица свои колеги, също реши да търси скривалище от правосъдието в парламента. Той е регистриран като кандидат за народен представител от партия Защита в 29-и Хасковски избирателен район. Съдът обаче отказа да коментира поставения от адвокатите му казус с временната наказателна неотговорност на Николай.
Според магистратите тези правомощия има само Окръжната прокуратура във Варна, тъй като 29-годишният мъж е обвиняем по досъдебно производство и съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс само тя има право да се произнесе по смисъла на Закона за избор на народни представители. Обвинителите обаче отказаха да изменят мярката за неотклонение на Николай, а после и Апелативната прокуратура във Варна потвърди отказа.
Събраните материали и доказателства по категоричен начин обосновават предположението, че Чирпанския е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен, смята съдът. Мъжът има и тежко съдебно минало. Осъждан е три пъти за същите престъпления, за които го разследват. Николай има и висящо наказателно производство за участие в организирана престъпна група през 2007 г., отново за контрол над наркопазара във Варна чрез изнудване със заплахи и с принуда, както и за пране на пари. Откакто е започнало делото, досега то е отлагано пет пъти по различни причини, предимно свързани с отсъствието на адвокати или на някой от подсъдимите. Всички тези факти водят съда до извода, че ако Николай е на свобода, той може да се опита да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване.
По стара традиция Чирпанския досега се опитваше да отърве ареста чрез влошеното си здравословно състояние. Преситен от подобни основания обаче, съдът отказа да го освободи. Тогава той се спря на варианта да участва в предизборната борба като представител на партия Защита. Засега обаче въжделенията му за свобода и депутатски имунитет не срещат разбиране сред магистратите.
Няма отърване от решетките и за варненския общинар от ДПС Иван Славков. Окръжният съд в морската столица на 25 юни не уважи молбата на защитата му за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека. Както Параграф 22 писа неколкократно, той е обвинен, че е създал и ръководил въоръжена престъпна група заедно с Веселин Данов. Според Окръжния съд няма нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за процесуална принуда на Славков.
Самият той не се яви пред магистратите. Общинарят е представил медицинско свидетелство, според което страда от остра вирусна инфекция. Но съдът прецени, че тя също не е основание за изменение на мярката му в по-лека. Единият от адвокатите на кандидат-депутата от партията Обединение на българските патриоти Бранимир Балачев определи решението на съда като пародия. Според него са погазени правата на Славков, които му дава Законът за избор на народни представители.
Друг обвиняем по мегаделото - Пейчо Пейчев, който нашумя с изявлението си, че е бил притискан от наблюдаващия прокурор Стефка Якимова и шефа на полицията във Варна Димитър Димитров да говори пред съда онова, което те му кажат, отново се разприказва. Той поиска да защити твърденията си, като мине през детектор на лъжата заедно с хората, които обвинява. Пейчев предостави записи на разговори, проведени през последния месец с прокурор Якимова и дознателя от варненската полиция Панайот Вълчев, който го е разпитвал. Разговорите си с Пейчо записал на мобилния си телефон, тъй като се опасявал, че ще му бъде оказван натиск.
След медийните му изяви никой от споменатите от него хора не го е търсил. Комисар Димитров и прокурор Якимова категорично отрекоха обвиненията. Пейчев твърди още, че Върховната касационна прокуратура извършва проверка по воденето на мегадознанието. Исках да им предоставя фрапиращи материали как са ме притискали. Обещаха да ми звъннат. Вече втори месец чакам да ми се обадят, каза той. Мъжът заяви, че не се чувства виновен и чака с нетърпение делото. Дали ще стане горещо в съда, скоро ще се разбере.
Част от героите, забъркали т. нар. мегадознание, няма да вземат участие в очертаващото се прелюбопитно дело, тъй като вече се наслаждават на ваканцията си, след като сключиха споразумения с прокуратурата. Говори се, че Веселин и Христо Данови и Веселин Жеков не прекарват дните си в общежитието на Варненския затвор. Там само нощуват. От сочените за тартори на наркобизнеса и проституцията в морската столица на съдебна битка склони единствено Иван Славков. Според източници от прокуратурата бившият Вип-брадър и общинският съветник от ДПС са си разделяли две трети от парите, събрани от дрога и леки момичета, останалите вземал Веско Жеков.
Година след като Славков напусна спецзвеното за бързи тактически действия на полицията, през 1994 г. бил последван от колегата си Веселин Жеков. През лятото на 1996 г. към дуета се присъединил и Веселин Данов. Той се договорил със Славков да завъртят общ бизнес с проституция, сочат данни от обвинението. Веско Жеков поел ръководните функции. Той разпределял заработените от проститутките пари. Според прокуратурата така разработената схема работила две години, след което Данов бил отстранен от играта заради влошените си отношения със Славков и Жеков. Общинарят от ДПС започнал да прибира все по-тлъсти суми. Тандемът разполагал и с наказателни бригади, които съветвали дилъри на наркотици, които се опитвали да продават дрога, без да се отчитат на шефа си. До момента, когато дясната ръка на Славков - Веско Жеков, го натопи и предаде в ръцете на варненската полиция, може би за да отърве собствената си кожа.
Предварително изслушване по наказателното дело срещу Иван Славков, който отказа споразумение с обвинението, и други четирима подсъдими е насрочено за 15 юли. Макар и незряща, предстои Темида да извади наяве големите тайни на варненския ъндърграунд. Или той да извади нейните…
Галя Петрова

(каре)
Галеви вече се ползват с облаги

Екстрите на кандидатдепутатския статут вече не са тайна и за т.нар. братя Галеви от борбена Дупница. Броени дни преди изборите Районният съд спря делото за обида, водено срещу Братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов. Съдебното дирене е заведено от местните парламентаристи от партия Атака Методи Стойнев и Милен Попов заради обидите към общинските съветници, изречени от двете ексбарети в телевизионен ефир.
Адвокатите на кандидат-депутатите Менко Менков и Тервел Георгиев, представляващи дупнишките бизнесмени, поискаха от съда да спре процеса, позовавайки се на Закона за избор на народни представители, който осигурява имунитет на регистрирани за участие в изборите лица.
Те представиха пред съдията-докладчик по случая Ели Скоклева удостоверенията за регистрация на Галеви, издадени от районните избирателни комисии в Кюстендил и Перник, където двамата са издигнати за кандидат-депутати.
Големият брат Пламен Галев е мажоритарен кандидат в Кюстендил, където по-малкият му брат Ангел води листата на партия ПЛАМ.
В същото време Ангел Христов-Геле е мажоритарен кандидат за съседната област Перник, а живеещите в двете области масово се готвят да гласуват за тях с презумпцията, че винаги ще знаят къде ще бъдат народните им избраници - или в парламента, или в затвора.
Иначе няколкоминутното съдебно заседание по делото протече под засилена охрана и без привърженици и на двете страни.
Ексбаретите, които бяха освободени от затвора в началото на кампанията за местни избори, дойдоха в съда без охранители и не пожелаха да бъдат снимани, нито да дават изявления.
След края на делото съдия Скоклева обясни, че засиленото полицейско присъствие се дължи на решение на звено Съдебна охрана, вероятно заради повишения обществен интерес към процеса.
На излизане от залата Милен Попов заяви, че ако Галев и Христов не бъдат избрани за народни представители, той и колегата му Стойнев ще подновят гражданските си искове срещу консултантите на кмета, нарекли ги идиоти в ефира на една местна и една национална телевизия.
Почти по същото време Дупнишкият районен съд прекрати и друго дело за обида, но водено от човек на ексбаретите. То е заведено от бизнесмена Владимир Ангелов-Стъклето срещу дупнишката репортерка Лидия Павлова.
С решение на съдия Илияна Димова, която е докладчик по случая, делото е изпратено във Върховния касационен съд, който с оглед на новите обстоятелства ще се произнесе дали то е подсъдно на Софийския районен, или на Дупнишкия районен съд. Гражданският иск на Стъклето срещу репортерката е за 50 000 лева.
Според Владимир Ангелов репортерката Лидия Павлова чрез своя публикация е накърнила достойнството му, споменавайки, че е добил славата на контрольор на автогарата в Дупница, всявайки респект и дупчейки гуми на неправилно паркирани автомобили.
Адвокатът на ищеца - Тервел Георгиев, настоя процесът да се гледа от софийски магистрати, тъй като Владимир Ангелов е прочел публикацията на Павлова на ИНТЕРНЕТ-страницата на вестника, докато е бил в столицата, а журналистката заяви, че желае делото да продължи в Дупница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във