Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОЯТ НАСТАНА: БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ ПОСЕГНАХА НА СВОБОДНОТО СЛОВО

Ахмак лозе копае, юнак вино пие! Перверзно звучи, но това е единствената българска поговорка, която пълноценно онагледява бруталния атентат срещу репортера на Нова телевизия Васил Иванов. В четвъртък през нощта (6 април) неизвестни засега мутри взривиха половинкилограмова бомба пред вратата на апартамента му в столичния кв. Банишора. За щастие пострадали при инцидента няма, защото по това време Васил не е бил в жилището си, а майка му и сестра му са били в спалнята, която няма пряк контакт с антрето и входната врата.
Още не бе съмнало, радио- и телевизионният ефир бе окупиран от най-различни и разноцветни политици и общественици с опозиционно мислене, които с такава страст и енергия започнаха да громят организираната престъпност и бездействащото правителство, сякаш само това и са чакали: някой да гръмне Васко Иванов, а те да се събудят от тътена и да признаят с половин уста, че в България все пак има разследваща журналистика.
Доколкото на опозицията това й е работата - да използва дори кукуригането на петлите, за да подкара правителството с голямата тояга, далеч по-изненадваща бе реакцията на управляващите коалиционни партньори. В типично нашенски стил те веднага съзряха в атентата срещу колегата злокобен заговор, който трябва да осуети приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., след което те - БСП, НДСВ и ДПС - още на 2 януари трябва да слязат от властта.
Кой знае защо в дните след атентата Васил Иванов бе обявен за автор на най-скандалните репортажи, излъчвани в българския ефир през последните пет-шест години.
Това твърдение освен че не е вярно, има много пряка връзка с поговорката в началото на материала. Според писаните и неписаните правила на професията, репортажи, каквито Васил Иванов прави, идеално се вписват в жанра журналистическо разследване. Не само заради злободневните и общественозначими проблеми, към които посяга, ами и поради още една причина: той прави всичко възможно, за да доведе начинанието си до успешен край. Тоест - когато се наложи, той работи с т. нар. компетентни органи, а когато няма такава възможност - просто им сервира накуп цялата информация, до която се е добрал.
А скандалното в репортажите на Васил Иванов, което така и никой не пожела да види в дните след атентата, е точно там: в онова, което се случва, след като той си свърши работата. Ето защо изявления от рода МВР работи с целия наличен ресурс, Прокуратурата ще направи всичко възможно, за да изправи престъпниците пред съда и т. н. звучат неестествено приповдигнати. Не за друго, а защото, ако МВР, следствието и полицията бяха изпълнили добросъвестно задълженията си по закон, днес цялата тази истерия нямаше да я има.
Който не вярва, нека помоли вътрешния министър Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев да спретнат една бърза съвместна проверка и да установят следните няколко обстоятелства:
- за коя силова групировка, бивша естествено, е работил нотариус Георги Златев през последните пет години. И кой след безумната покупко-продажба на мерцедеса на бившия главен прокурор Никола Филчев и беемвето на президента Георги Първанов е заплашвал Васил Иванов така, че МВР му е осигурило денонощна охрана;
- кои прокурори от Софийската районна прокуратура са направили най-малко два официални опита да осуетят излъчването на репортажа за нотариус Георги Златев, след което са се опитали да цензурират Нова телевизия по неофициален път;
- хората на кого от покойните бизнесмени с екзотични прякори са владеели до съвършенство производството на бомби с фитили и при кои от атентатите през последните пет години са използвани подобни самоделки;
- кои обитатели на Софийския централен затвор през последните три-четири години са излизали най-често в регламентирани и нерегламентирани домашни отпуски (с разрешението на бившия началник на тюрмата Димитър Райчев) и към коя бивша силова групировка принадлежат те.
И когато всичко това бъде установено (а за органите на МВР и за прокуратурата това не би трябвало да представлява проблем), вътрешният министър и главният прокурор да дадат съвместна пресконференция и да обявят публично кой е поръчал бомбата срещу Васил Иванов.
Ако това се случи, най-вероятно политическият и интелектуалният елит ще трябва да се извинят на мафията, която искала да осуети приемането на България в ЕС. Но, както гласи една друга българска поговорка: Признат грях - половин грях. А и за МВР ще бъде по-лесно да смачка - най-после - мафията, защото просто трябва да излови онези, които... приемат така поднесените извинения.
Всичко останало са приказки, от които на никого не му става по-ведро на душата. Дори и заради едната добра дума, че в България все пак имало разследващи журналисти.

Я, КАК МОЖЕЛО?
Михаил Миков, председателят на парламентарната група на Коалиция за България: Съвпадението на експлозията с посещението на високопоставен представител на Европа у нас е симптоматично.
Иван Костов, лидер на Демократи за силна България: Взривът има за цел да затвори устата на човек, който изпълнява гражданската си роля. Отдавна е време за оставката на вътрешния министър, но тъй като няма такава, трябва да има вот на недоверие към кабинета.
Йордан Бакалов, Обединени демократични сили: МВР очевидно не работи по въпроса с поръчковите убийства и сплашванията.
Румен Петков, министър на вътрешните работи: Не си позволявам квалификации по престъплението, но като гражданин заявявам, че то е изключително нагло и брутално посегателство върху пресата, медиите и журналистите. И то върху тази част от журналистите, които вадят на показ нелицеприятни неща. Работи се с целия ресурс, с който МВР разполага.
Премиерът Сергей Станишев: Взривът пред дома на журналист от национална медия е безобразен акт. Това е пряко посегателство върху свободата на словото, което изисква много сериозни мерки от държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във