Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОЙКО БОРИСОВ ПРИСТАНА НА ТЕМИДА

Я, как можело! Докато беше главен секретар на МВР, Бойко Борисов бе един от най-яростните критици на българския съд. Но откакто оглави Столичната община той обърна палачинката (както се казва по друг повод). Юрна се да помага на слугите на Темида та да предотвратят те шиканирането на процеса и да отговорят на европейските изисквания.
Желанието си да се притече на помощ Борисов не декларира на страниците на вестниците, както обикновено, а отиде на крака при председателя на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов. Срещата между двамата се състоя в понеделник (10 април) в кабинета на Михайлов в Съдебната палата и за сметка на това обаче двамата събеседници успяха да обсъдят само за 30 минути цели три много важни теми.
Председателят на СГС се е оплакал на кмета на София, че много често по административни дела, по които страна е и общината, не се явяват нейни представители. По този начин се бавел процесът. Борисов се е ангажирал да помогне с каквото може.
Другото, за което Михайлов е поискал съдействие от столичния градоначалник, е призоваването. На разносвачите на призовки им е трудно да пътуват до селата около София, за да връчват документите на заинтересованите страни. Заради това двамата са се уговорили съдът да праща призовката на районния кмет, а той да я връчва на лицата.
Третата тема е особено важна за Софийския градски съд. Още от есента на миналата година Светлин Михайлов поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да му разреши да започне преговори за нова сграда или терен за СГС. В понеделник стана ясно, че кметът е намерил място за новото здание. То се намира между МВР-болница и квартал Зона Б-5, т.нар. Парк Възраждане, който се разпростира на 10 декара.
Това е единственият свободен терен в столицата. Ще внеса предложение за одобрение в Столичния общински съвет. Парк Възраждане е голям. Там може да се изградят модерна административна сграда, подземен служебен паркинг и такъв за гражданите. Може да се направят съвременни зали, кабинети и да се изгради комуникационна система между съда, Софийската градска прокуратура и МВР. Може да се направи и паркче, където да се разхождат магистратите по време на обедната им почивка, каза след срещата Бойко Борисов.
Той допълни, че ако това се направи, ще се отговори на европейските изисквания. Но ключовата фраза кметът произнесе към края на своята реч. След като сме предоставили на съда необходимите условия, ние ще знаем какво да изискваме от него. Казано на по-прост език - като ги хванем, не ги пускайте, защото ще си вземем мястото.
Столичният градоначалник не зачекна темата за финансите. Поясни само, че СОС ще реши дали ще отпусне мястото безвъзмездно, или ще поиска някакви финанси в замяна.
По този повод Светлин Михайлов заяви, че следва да се помисли за създаването на фонд Съдебни сгради в бюджета на съдебната власт. Той даже предложи откъде да се взимат парите за този фонд. Средствата от съдебните такси могат да отиват в новото перо и така поне малко ще си помогнем. Но ние нямаме законодателна инициатива. Това трябва да го реши Народното събрание, поясни Михайлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във