Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОЙКО РАШКОВ ПРИСТАНА НА ТАЧЕВА

За пореден път Параграф 22 се оказа прав в прогнозите си. В понеделник (28 януари) министър-председателят Сергей Станишев назначи за заместник-министър на правосъдието Бойко Рашков.
Още преди два броя в статията си под заглавие БОЙКО РАШКОВ СЕ ГЛАСИ ЗА ЗАМЕСТНИК НА ТАЧЕВА? (бр.3 от 2008 г.) Параграф 22 написа, че именно бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) се гласи да стане част от екипа на министъра на правосъдието Миглена Тачева. Е, и този път се оказахме прави.
Във вторник (29 януари), точно преди края на работния ден, Бойко Рашков е депозирал молбата си за напускане на съдебната система в деловодството на Висшия съдебен съвет. Той е пренебрегнал чл.166, ал.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който гласи: Съдия, прокурор или следовател подава оставка с най-малко 6-месечно предизвестие. Според ЗСВ това време е необходимо, за да може всеки магистрат да си приключи всички залежали дела, преписки и постановления.
В сряда (30 януари) Комисията по предложения и атестиране на ВСС внесе молбата на Рашков като извънредна точка на редовното заседание. Без никакви обсъждания тя бе единодушно приета.
Оказа се, че Рашков е предвидлив, макар че е пренебрегнал едно от изискванията на закона. Слуховете, че той ще става заместник-министър на правосъдието, поне от месец обикалят публичното пространство. Явно той е получил уверенията за това по-рано, защото в рамките на месец и нещо е успял да приключи всички свои дела. Нещо повече, даже е пратил писмо на ВСС, в което подробно обяснява, че няма нито едно забравено дело.
Тепърва министърът на правосъдието Миглена Тачева ще конкретизира ресорите на двамата си нови заместници - Стефан Фиков и Бойко Рашков. Предполага се, че първият поема затворите и дирекция Съдебна охрана, а вторият - законодателството, дирекциите Българско гражданство и Осигуряване на религиозните потребности на лишените от свобода. (§22)

ТПС - U:Параграф/Фото/Брой - Бойко Рашков(1)
Бойко Рашков стана част от екипа на министерството на правосъдието.
КАРЕ ПОТОПЕНО В ТЕКСТА
Бойко Рашков е роден през 1954 година. Завършил е право в СУ Св. Климент Охридски. През 1981 г. започва работа като следовател в Районна следствена служба-София. През 1992 г. става заместник-директор на Националната следствена служба, а три години по-късно я оглавява.
През 2001 г. е избран за депутат от Коалиция за България. Четири години по-късно (през май 2005 г.) се връща на работа в НСлС като обикновен следовател.
На 31 октомври 2007 г. петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Петър Стоянов, Анелия Мингова, Галя Захарова и Светла Данова - предложиха Рашков за директор на НСлС.
На 9 ноември 2007 г. обаче Висшият съдебен съвет предпочете другият кандидат за поста - Бойко Найденов, който спечели надпреварата с 13 гласа за срещу 10 гласа в полза на Рашков. За компенсация Найденов го направи шеф на отдел Инспекторат към НСлС, но явно и този пост не е бил достатъчен за Рашков и той се насочи към изпълнителната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във