Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОЙКО РАШКОВ СЕ ГЛАСИ ЗА ЗАМЕСТНИК НА ТАЧЕВА?

От около месец в публичното пространство един слух си пробива упорито път кой ще замести Ана Караиванова като заместник-министър на правосъдието. На 21 декември 2007 г. Народното събрание я избра за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Оттогава нейното място в правосъдното ведомство е свободно.
Логично е човекът, който ще я наследи, да е от квотата на БСП, защото Караиванова бе лансирана за заместник-министър от социалистите. Засега се спряга само едно име - това на бившия директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Рашков.
Параграф 22 научи, че той е съгласен да мине на работа в изпълнителната власт, въпросът е дали БСП наистина ще го издигне за този пост. Преди около месец Рашков дори е провел разговор с директора на НСлС Бойко Найденов по въпроса. На този етап нещата обаче са все още неофициални, а Рашков не е подавал молба за напускане от следствието.
Някои магистрати предполагат, че той е обиден на ВСС, който не го избра за директор на НСлС. Както вече е известно, на 24 октомври 2007 г. петима членове на ВСС - главният прокурор Борис Велчев, Цони Цонев, Вельо Велев, Сребрина Христова и Иван Колев - издигнаха кандидатурата на прокурора от Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов за директор на Националното следствие.
Една седмица след това, на 31 октомври, други петима кадровици на Темида внесоха в деловодството на съвета още една кандидатура - тази на следователя Бойко Рашков. Той бе предложен от Пламен Стоилов, Петър Стоянов, Анелия Мингова, Галя Захарова и Светла Данова.
На 9 ноември 2007 г. обаче, след като изслуша концепциите на двамата за развитието на следствието, Висшият съдебен съвет избра Найденов за шеф на НСлС с 13 гласа за. Така Рашков не успя да се класира за поста.
Доколкото Параграф 22 успя да научи, конфликт между двамата адаши по този повод няма. Явно Рашков обаче не може да понесе загубата и сега търси ново амплоа. Вероятно става дума за наранено самолюбие и накърнено достойнство, коментират магистрати.
Други пък са по-крайни и смятат, че Бойко Рашков не може да се примири с мисълта, че не заема висок пост (доскоро той бе обикновен следовател, в момента е шеф на инспектората към НСлС). Както е известно, той бе директор на Националното следствие до 2001 г., когато влезе в Народното събрание от листата на Коалиция за България. През 2005 г. се върна на работа в следствието - като редови служител.
Ако бъде назначен за заместник-министър на правосъдието, Бойко Рашков ще поеме ресорите на Ана Караиванова, т.е. ще отговаря за Агенцията по вписванията и дирекциите Българско гражданство и Осигуряване на религиозните потребности на лишените от свобода.
И въпреки че ресорите нямат нищо общо със съдебната власт, част от магистратите не пропуснаха да си кажат мнението за мераците на Рашков да отиде на работа в изпълнителната власт. Според една част от тях той щял да се справи с новото предизвикателство, защото бил добър професионалист и юрист. Други пък не посрещат с оптимизъм идеята Рашков да стане заместник-министър на правосъдието, но не защото той не си разбира от работата или няма да се справи. Според тях по-добре е да се даде шанс на младите хора, а не на старите муцуни, които по един или друг начин са обременени от времето и историята.
И докато търсенето на заместник на Ана Караиванова вълнува както обикновените сеирджии, така и знайни и незнайни кандидати, министър Миглена Тачева се сдоби с друг заместник. На 11 януари министър-председателят Сергей Станишев освободи най-после от длъжност подалия оставка Димитър Бонгалов, а на негово място назначи Стефан Фиков.
Бонгалов подаде молба за напускане още на 9 ноември 2007 година. Тогава той обясни, че повод за напускането е конфликт с лидера на Зелената партия Александър Каракачанов. Бонгалов е член на формацията и бе избран за заместник-министър от нейната квота, защото партията е коалиционен партньор на БСП.
Новоназначеният заместник-министър на правосъдието Стефан Фиков е дългогодишен адвокат. Той е роден на 18 май 1964 г. в Шумен. През 1982 г. завършва средното си образование в СУ Емил Марков в София. Следват две години в казармата.
През 1985 г. започва работа като помощник оперативен работник в МВР. През 1987 г. е приет право във Висшия институт на МВР. Завършва през 1992 г. и започва работа като следовател в МВР. Но през април 1994 г. напуска и оттогава досега е адвокат в Софийска адвокатска колегия. Специализирал е предимно в гражданско и семейно право.
Както предшественика си Димитър Бонгалов, и Стефан Фиков ще отговаря за затворите и за Дирекция Съдебна охрана.
Ралица Петрова

Facebook logo
Бъдете с нас и във