Параграф22 Daily

§22 Анализи

Бойко Рашков влита с резачката на Джейсън в службите и МВР

Опасенията на ГЕРБ, че служебният кабинет, излъчен от президента Румен Радев, ще се държи реваншистки, май ще се превърнат в среднощния кошмар на бившите управляващи. Повод за подобна мрачна прогноза са биографиите на министрите, и най-вече - фигурата на вицепремиера по сигурността и шеф на МВР Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба и бивш председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). "Нещо" като барнатия в хокейна маска и въоръжен с моторна резачка Джейсън от хорър класиката "Петък 13-ти".

 

За да подсилим съспенса, ще припомним само скандала от декември 2017 г., когато Бойко Рашков като председател на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) се яви на изслушване в парламента. Тогава той направо обяви, че любимците на управляващите от ГЕРБ - ДАНС и прокуратурата, са най-отявлените нарушители на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС).

По принцип Рашков трябваше да представи пред депутатите доклада за дейността на Бюрото през 2016 г., но в частност всичко бе заметено от тогавашния лют скандал между трите ведомства. Няколко месеца по-рано - през лятото на 2017 г., управляващото мнозинство, с подкрепата на ДПС, се захвана на прочиства Бюрото за контрол на СРС от неудобните на ДАНС и прокуратурата. И след безпрецедентна и безпардонна атака, един от тях - адвокатът Георги Гатев, се прости с допуска си за класифицирана информация и се превърна в добре платено и съвсем безполезно (от гледна точка на Закона за СРС и дейността на Бюрото, разбира се) украшение. 

Впоследствие Георги Гатев тръгна да защитава правата си по съдебен път, но тричленен състав на ВАС го отряза и остави в сила решението на ДАНС за отнемане на достъпа му до класифицирана информация. След което, уж нямайки какво друго да направи, управляващото мнозинство прекрати предсрочно мандата чу "уволни" Гатев като заместник-председател на Бюрото - предсрочно и .

След Гатев, на мушката кацна и шефът на Бюрото Бойко Рашков. Под негово ръководство НБКСРС затегна режима за прилагане на спецсредства, с амбицията да ограничи шокиращите закононарушения на службите и прокуратурата при искане и даване на разрешения за подслушване. Рашков посочи и кои са най-фрапиращите от тях - искане и получаване на разрешения за подслушване без основания, драстично превишаване на посочените в ЗСРС срокове за прилагане на спецсредства, липса на контрол върху използването им, съхраняването и унищожаването на изтеклите СРС-та.

Две години по-рано Рашков беше дръпнал завесата и над порочните практики в Софийския градски съд, ръководен от скандалната Владимира Янева. Става въпрос за шумотевицата около разработката "Червеи" и проверката на НБКСРС по случая, в която бяха установени сериозни нарушения и престъпна дейност. Тогава Рашков се яви пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и обяви, че председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е разрешила специалните разузнавателни средства по разработката “Червеи” с незаконно дълъг срок.

Прегрешенията на Рашков към управляващите от ГЕРБ и послушниците им в ДАНС и прокуратурата натежаха доста и през 2019 г. той изхвърча от бюрото, като заплахата на правосъдния министър Данаил Кирилов от 2017 г., че шефът на НБКСРС няма да получи втори мандат, стана факт.

Треска ги тресе и всички приближени до бившите вътрешни министри от Борисовото управление. Младен Маринов и Христо Терзийски съвсем за кратко се изживяваха в амлоато си на народни представители в 45-ото Народно събрание. Те танцуваха има -няма един месец, като на тях се разчиташе да поддържат топла връзка с МВР и службите, където и досега имат верни хора на отговорни постове. 

Очевидно е че хоризонтът на служебния кабинет ще е доста нисък, и не можем да очакваме някакви реформи в МВР. Но един или два месеца са достатъчни, за да мине Джейсън с резачката и да окастри филизите на ГЕРБ там.

За дълъг хорор, но без пуканки и кока-кола, трябва да се приготвят и в агенцията за подслушване ДАТО. Всеизвестна тайна е, че там са се подслонили близки до ГЕРБ и особено на ДПС, което коли и беси в кадровия подбор в агенцията. Бойко Рашков в ролята му на заместник-премиер по сигурността ще има властта да разръчка този кошер на медоносни с информация пчелички, защото е напълно наясно с практиката в ДАТО по прилагане на спецсредства, както и за исканията за използването им от службите и МВР. 

Докато президентът Радев връчва моторния трион в ръцете на Бойко Рашков, изборът му на проф. Янаки Стоилов за правосъден министър е реверанс към опозицията в червената столетница.

След фиаското на БСП при изборите през април, Стоилов разкритикува ръководния екип на партията, и посочи че той носи отговорността, включително и председателя Нинова.

Очевидно на проф. Стоилов се разчита да върне юридическата тежест на длъжността "министър на правосъдието". Както е известно тя бе дълбоко компроментирана от ГЕРБ-ерското явление Барни Ръбъл, както наричаха бившия министър Данаил Кирилов. Проф. Стоилов е сред най-опитните парламентаристи у нас, юрист с богат опит, преподавател в Софийския университет, както и почетен професор във водещия китайски университет "Джао Тонг" в Шанхай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във