Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Божията частица подминава МВР

Докато целият свят със затаен дъх следи раждането на новата физика в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) и дефинирането на т.нар. божия частица - Хигс бозон, някои сфери в нашенския обществен живот продължават да тънат в блажено неведение за мащаба на прогреса.


Ако учените от ЦЕРН искат да регистрират тъмната материя, която е в основата на Вселената, ще е най-добре да се отбият във ведомството на Цветан Цветанов. Там тъмната материя е навсякъде, но не може да се наблюдава, защото не произвежда и не отразява светлина. По тази причина няма надежда, че скоро ще видим окуражаващ светлик и в тунела на борбата с престъпността.


А хората по света правят какви ли не чудеса, само и само да ограничат и в крайна сметка да изкоренят това обществено зло. Точно преди две години британската полиция обяви, че тества софтуер, чрез който се правят прогнози за извършване на бъдещи престъпления. Ставаше дума за системата Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History), която анализираше досегашни инциденти и обединяваше данните от тях с наличната информация, включително и полицейски отчети, досиета на престъпници и дори прогнози за времето. На основата на тези данни програмата Crush прогнозира опасни действия в райони с висока вероятност за извършване на престъпления.


Оказа се, че британските служби тествали технологията месеци наред в условията на строга секретност. Преди да бъде използвана на Острова, програмата успешно преминала изпитанията и в полицейския департамент в Мемфис, САЩ. Според разсекретените по-късно резултати от пробите благодарение на Crush нивото на престъпността в Мемфис е намаляло с 31 процента.


Последните подобни новини дойдоха отново от САЩ. Тези дни се появи информация, че полицията в Лос Анджелис вече тества в отделни райони на града технология, която според създателите й прогнозира къде ще бъде извършена кражба на жилище или на автомобил. Прогнозите били два пъти по-точни от човешките, написа Technology Review.


Какво представлява програмата? На базата на статистически данни (за извършени по-рано престъпления, за време, място) софтуерът на компанията PredPol показва на карта в мобилните устройства на патрулиращите полицаи горещите точки, където е голяма вероятността да бъде извършена кражба. Системата предвижда най-вероятните места и времето на извършване на престъплението на основата на анализ и съпоставка на правонарушенията през последните осем години. Прогнозите се коригират всеки ден, като се вземат предвид новите престъпления и обновените данни, които влизат в програмата.


Резултатите от теста на софтуера са впечатляващи - в криминогенния район Футхил обирите намалели с 25 на сто в сравнение със съседните области. Технологията на PredPol се изпробва в шест района на Лос Анджелис с население около 1.1 млн. души. Ако експериментът се окаже успешен, програмата ще бъде приложена и в други градове на САЩ.


Оказва се, че подобна програма преди година вече са използвали в град Санта Крус, Калифорния. Екип от математици, антрополози, криминолози създал сложен математически алгоритъм за предсказване на кражби на коли и обири с взлом, преди да бъдат реално извършени. В основата на алгоритъма е заложена идеята, че престъпниците са склонни да действат в един и същи район повече от веднъж и дори по едно и също време, в един и същи ден от седмицата. Програмата генерирала 10 потенциални местопрестъпления всеки ден. Информацията се предавала по GPS-система до патрулните коли, които насочвали вниманието си именно в тези зони. Според полицията в Санта Крус новата система е довела до 13 ареста за 2011 г., а обирите с взлом спаднали с 11 на сто.


Любопитно е, че тестването на системата - нарочно или не - се прави в условията на строги бюджетни икономии в полицията, придружени с орязване на щата. Според информацията от 2000 г. досега численият състав на полицията в Санта Крус е редуциран с 20% заради намалените средства за издръжката й.


И докато в САЩ и в Европа демонстрират човешкото лице на новите технологии в условията на съкращения и финансови рестрикции, родното МВР тъне в почти средновековен мрак. И хич не е случайно, че само допреди четири-пет години министерството прибягваше до помощта на окултни специалисти за разгадаване и предсказване на престъпления. Достатъчно е да споменем скандалния екстрасенс Десислав Велков-Деси, който още през 1995 г. се беше сдобил с карта на извънщатен сътрудник на Охранителна полиция в Пето управление на МВР в София, защото помагал на криминалистите с гадателските си способности. Свършил ли е нещо полезно Деси не се знае. Но с помощта на полицейската си карта успя да измами много хора, включително и висши полицаи. Бяха регистрирани над 50 негови криминални прояви - грабежи, кражби, измами, изнасилване, блудства и побоища.


Показателно е, че дори и в силните години на екстрасенса Деси в МВР съществуваше и продължава да работи специализирана административна дирекция Координация и аналитично-информационна дейност (ДКИАД). В нея на щат днес се водят 123-ма души и работата им е същата, като на британския и щатския софтуер - анализ и прогнозиране на престъпността. Освен ДКИАД подобни структури има във всяко звено на МВР - главни, областни дирекции и районни управления.


Съдейки по резултатите от работата им, може да се предположи, че до ден днешен те следват заветите на съветския криминолог А.Ф. Зелински. Ето как той дефинира прогностичната дейност в криминалистиката: Когато се построява предположително обяснение за известно обстоятелство, има място хипотезата. Когато на основание на тази хипотеза и на установените факти се изгражда вероятностно съждение за неизвестен в даденото време факт, се говори за прогнозиране.


Като теория дефиницията на А.Ф. Зелински звучи точно. Бедата е, че в практиката тя не дава резултати. Иначе със сигурност МВР щеше да смъкне нивото на престъпността под нулата, откакто теориите на съветския специалист се изучават в специализираната академия. В същото време вътрешният министър Цветан Цветанов призна през март, че икономическата криза води след себе си последствия, сред които е и завишаването на конвенционалната престъпност. Това не му попречи да жонглира с числата, подадени му от по всяка вероятност от ДКИАД, че през 2011 г. са регистрирани 126 108 престъпления, но общата престъпност е намаляла с 14 на сто. Той направо изтри от учебниците по криминология тезите на известния белгийски социолог и математик Адолф Кетле, който през ХIХ век дава тласък на социалната статистика. Кетле доказва чрез статистическите данни връзката между престъпността и бедността, която става водеща нишка в т.нар. социално ориентирана криминология.


Дори ако допуснем, че Кетле греши, а Цветанов - не, позитивизмът на вътрешния министър заминава на кино, когато опрем до въпроса за доверието на хората към полицията. Според доклад на Центъра на изследване на демокрацията от 2011 г., базиран на усреднени данни за периода от 2005 до 2010 г., 45-46% от българите, станали жертва на битови престъпления, не съобщават в полицията. Обяснението е едно - жертвите не вярват, че полицията може да им помогне.


Така че, когато говори за добрата практика в малките населени места да бъдат назначени още 300-400 полицаи, МВР шефът да си отваря очите и ушите и за ставащото по света. Иначе ще проспи и тайната на божията частица, и Големия взрив. За светлината в тунела изобщо да не говорим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във