Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Боксьора и левитацията на мафиотите

Миналата седмица разследващи журналисти от най-тиражния английски вестник - Сън, направиха за смях българските власти. Репортерите чрез техен таен източник установиха местонахождението на издирвания у нас и по света бандит Тихомир Георгиев-Тишо Боксьора и предадоха информацията на Скотланд ярд. Служители от отдела й за екстрадиция заловиха бандита миналия уикенд в лондонския квартал Бърмъндзи. Шефът на Сконтланд ярд благодари на английския вестник.


Както вече е известно, Георгиев бе представен в британската преса като касапина от България, който режел пръсти и уши и бил между най-търсените от Интерпол престъпници. Точно той бе изловен по гащета във фитнес салон в английската столица. Как се е добрал дотам опасният килър, осъден за жестоко убийство у нас, е въпрос, на който може би ще отговорят Гранична полиция и прокуратурата.


В понеделник 23 (януари) градският прокурор Николай Кокинов бе цитиран да заявява смело за в. Сън, че в България чакали Георгиев през следващите няколко дни, за да влезе зад решетките и да изтърпи наказанието си от 18 години затвор за убийството на Емил Герасимов.


Тази информация е неточна. Любопитно е дали се дължи на неосведомеността на британските журналисти, или пък е пропуск на обвинителя Кокинов. Килърът трябва да изтърпи не 18 години, колкото му даде Софийският апелативен съд (САС), а само 15 години затвор, на колкото му намали присъдата Върховният касационен съд (ВКС).


През седмицата в някои медии се появи информация, че задържаният български мафиот ще мине през лондонския съд и там ще решават съдбата му. Едва след около един месец ще има яснота кога той ще бъде екстрадиран у нас, за да излежи присъдата за убийство. Оказва се, че през последните шест месеца най-известният свидетел срещу мафията у нас, който даваше показания срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините и Златомир Иванов-Баретата, е живял необезпокояван в боксов клуб в Лондон. Убиецът станал изгряваща звезда сред уличните бойци в Лондон - ако се вярва на една от версиите за житието и битието на Георгиев в английската столица.


Иначе в родния подземен свят Тишо Боксьора бе възвеличен с прозвището дежурният прокурорски свидетел. От полезрението на службите Боксьора изчезва миналата година, издирват го с месеци, докато неочаквано лицето му не се появява на плакат за боксов мач в един от най-мрачните квартали на Лондон - Бърмъндзи. През това време са издадени две европейски заповеди за залавянето на Боксьора. Сега той се намира в ареста на лондонската полиция.


Последните публични изяви на Тишо Боксьора у нас са станали не в боксови зали, а в съдебната зала, където даваше показания - първо срещу Големия Маргин, а по-късно и срещу Златомир Иванов - Баретата. Него Георгиев първоначално обяви за наркобос и за поръчител на убийства. Година по-късно Боксьора обаче се отметна от думите си. Близките му твърдят, че той е бил притискан да даде показания по някои от най-тежките дела за разпространение на наркотици и се страхували, че ако се върне в България, може да загуби живота си. В Лондон Георгиев в продължение на месеци преживявал трудно, докато собственикът на боксов салон, чиято жена е българка, не го взел под крилото си.


Междувременно в пресата се появиха какви ли не хипотези за бягството на Боксьора от страната. Според една от тях отишъл първо в Гърция, като минал границата с фалшив паспорт, а след това от Атина със самолет се прехвърлил в Лондон. Жената на Боксьора Боряна Георгиева, която преди време блъфираше, че мъжът и е ликвидиран заради показанията срещу братята Маргини и Баретата, тези дни заяви в интервю, че Тишо напуснал страната съвсем... легално. В началото му било трудно да преживява в Лондон, но свикнал. На друго място цитират Георгиев, който също казва, че не иска да го връщат в България, защото ще го ликвидират.


Малко странно изглежда и изказването на градския прокурор Николай Кокинов, че нашите власти го очаквали да пристигне скоро. Досегашната практика, особено в отношенията ни с Англия, показва, че подобно връщане на престъпник (или подсъдим) може да отнеме месеци и дори години. Достатъчно е като илюстрация да се спомене екстрадицията на Димитринка Калайджиева, подведена под съдебна отговорност за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Тя е подсъдима заедно с мъжа си Пламен Калайджиев и бизнесмена Орлин Аврамов за убийството на юристката през 2000 година. Вече няколко години Върховният съд на Великобритания упорито отказва да я достави в България, явно смятайки, че още сме в ерата на Никола Филчев. Съдията по делото Димитър Астарджиев на едно от заседанията през ноември миналата година дотолкова побесня от странните обяснения на английските си колеги, в които те разясняват защо не я екстрадират, че изпрати копие от писмото на премиера, на президента и на шефа на Народното събрание. В мотивите си английският съдия се е опрял на публикации в медиите и на интервюта на ексглавния прокурор Филчев, а не на доказателствата по делото. Основното опасение на англичаните е, че разследването за убийството е опорочено, защото е водено недобросъвестно.


Сегашният казус с Боксьора, разбира се, е по-различен. Той е осъден и има присъда от последната инстанция - от Върховния касационен съд, издадена на 25 юли 2011 г. за особено жестоко убийство в Момин проход през 2007 година.


Факирският номер с изчезването зад граница на знакови фигури от ъндърграунда е често срещан по нашите географски ширини. По подобен начин изчезна през януари преди две години Малкия Маргин. А както вече е широко известно, Тихомир Георгиев - Боксьора е плътно свързан с братята. Той бе задържан в началото на 2010 г. в акция като член на наркобанда, водена от Големия Маргин и от Стефан Бонев-Сако. Към онзи момент Боксьора очевидно е бил под опеката на прокуратурата със статут на защитен свидетел. В един период от време дори се твърдеше, че Тишо Боксьора е физическият извършител на убийството на радиоводещия Боби Цанков, но прокуратурата се отказа от тази сюжетна линия. Обрат в отношенията между разхождащия се на свобода убиец и прокуратурата настъпи, след като Софийския апелативен съд му даде 18 години затвор при първоначален строг режим. Изглежда, Георгиев е очаквал като индулгенция за неговите свидетелства да му намаляват наказанието за убийството. Но след като го декорираха с толкова години затвор, той се отказа от показанията си, дадени по-преди срещу Баретата и заяви, че били направени под натиска на Димитър Вучев - Демби. А след като ВКС потвърди осъдителната присъда, макар и намалена с три години, Боксьора потъна вдън земя. До миналата седмица, когато го откриха в лондонското гето.


Подобна е и ситуацията около Малкия Маргин, който изчезна през януари 2010 г., когато го обявиха за издирване във връзка с убийството на Боби Цанков. Неотдавна шефът на ГДБОП Станимир Флоров заяви, че хората от службата знаят къде се крият наркобандитите Христофорос Аматидис-Таки и Малкия Маргин, но били в страни, в които не могат да бъдат приложени европейските заповеди за задържане и те не могат да бъдат върнати в България.


В жълтата преса веднага се появиха хипотези, че тези представители на ъндърграунда са в ЮАР, тъй като България няма споразумение с африканската държава за екстрадиция на издирвани лица. Говори се дори, че живеели под един покрив. В свободното си време навярно Малкия Маргин рита топка в някой южноафрикански футболен отбор - навик, който му остана от времето, когато го мъчеше епилепсия в родината.


Както се развиват събитията, нищо чудно някои от останалите на наша територия видни заподозрени и подсъдими също да хванат влака за чужбина. Повечето от тях са на свобода, чакайки безкрайните им дела да обиколят различните инстанции. Дупнишките братя Галеви например непрекъснато ги пращаха тук и там в емиграция, откакто бяха осъдени на затвор за изнудване и рекет. Дали спусналото се около тях мълчание напоследък няма да бъде взривено от някое разследване на чуждоезични репортери - никой не знае. Даже в прокуратурата и в МВР, които обикновено издават заповеди кой може да пътува зад граница и кой не. Мистериозната транспортация на Боксьора обаче е доказателство, че въпреки опеката от органите на реда мафиотите ни са овладели тайнствата на левитацията*...*В някои източни вярвания левитацията е способност на хора само със силата на мисълта и концентрацията да се издигат във въздуха ида се преместват в пространството. Твърдения за това явление идват от източните будистки монаси, но не е доказано пред независими експерти, че по собствено желание, чрез висока концентрация на мисловната си енергия, те могат да се издигат над земята. Според част от тези вярвания левитацията може да е предизвикана чрез божествена намеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във