Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Боксьора от Опасните се предаде

Спецоперацията Опасните, която стартира на 5 май с ареста на седем членове на група за въоръжени грабежи, продължи и в средата на тази седмица. Лидерът на бандата Върбан Борисов-Боксьора (31 г.), който избяга още в началото на операцията от преследващите го барети, се предаде сам във Военната прокуратура в София в четвъртък (10 май).


Още двама от престъпната група бяха заловени ден по-рано и бяха предадени на военните прокурори, които водят делото заради участието на служител от Министерството на отбраната в групата. Последните двама са арестувани от криминалистите от сектор Грабежи и от групата за проникване и специализирани полицейски операция в Столичната дирекция на МВР, които атакуваха рано сутринта в сряда (9 май) адреси в кварталите Фондови жилища и Люлин. Там са арестувани Х.Г. (40 г.) и Р.Р.-Човката (42 г.). Х.Г. е бивш служител на Девето РУП и вече е влизал в ареста при акцията Златарите през 2010 г., когато е извършен въоръжен грабеж на златарско ателие в столичния квартал Люлин. Р.Р. също е задържан многократно за кражби и въоръжени грабежи на територията на София, има и присъди.


Разследващите са установили, че бившето ченге и Човката, заедно с Боксьора и с още един съучастник са ограбили бижутериен магазин в търговски център в ж.к. Младостна 24 октомври миналата година. Въоръжени с пистолети, четиримата нахлули в помещението и заплашили продавачката, откраднали около 5 кг накити от бяло и жълто злато и избягали с откраднат Фолксваген Пасат. Колата беше открита по-късно пред жилищен блок в ж.к. Младост 2.


Четирима от престъпната група, предвождани от Боксьора, са извършили и въоръжения грабеж на златарско ателие в Перник на 24 февруари м.г., когато задигат около 3 кг златни бижута. Тогава те отново избягали с краден Фолксваген Пасат, впоследствие открит опожарен на изхода на града.


Сега Х.Г. и Човката са привлечени като обвиняеми и са задържани за 72 часа. Предстои разглеждане на искането на прокуратурата за постоянното им задържане от Военния съд. Боксьора също е задържан за 72 часа.


В сряда (9 май) Софийският военен съд потвърди мерките за неотклонение на задържаните в съботната акция членове на организираната престъпна група. Тогава баретите спипаха Ангел Борисов-Кулата (24 г.), Димчо Димчев-Джипси (44 г.), Христо Мирчев-Ицко Малкия и перничанина Денислав Христов-Малкия Боксьор (22 г.). Въоръжени с автомати, Опасните удариха заложна къща в кв. Сухата река, но бяха изненадани от спецполицаи. Групата бе под наблюдение в продължение на последните 20 дни денонощно, за да можем да реагираме в момент, когато извършват нов удар, и да могат да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия по документирането на престъплението, обясни тогава вътрешният министър Цветан Цветанов. При оттеглянето си бандитите се опитаха да избягат с два фолксвагена през ромската махала Христо Ботев и оттам към ж.к. Дружба. След преследване баретите задържаха всички, включително и 22-годишната Ива Лазарова, полицая Илиян М.(35 г.) от столичното Първо РПУ и военния служител И.И. Лазарова била гадже на Боксьора и по време на обира била натоварена със задачата да следи за полиция. Полицаят от Първо РПУ пък имал задачата да предупреждава грабителите за засади и ги спасявал след всеки удар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във