Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Боксьорът - непрокопсаник

Нерадостна е напоследък съдбата на състезателя от бургаския боксов клуб Победа - Черноморец Спас Генов. Свикналият да побеждава на ринга боец вече втори път яде здрав пердах на улицата. В края на април 28-годишният европейски шампион по бокс и бивш национал бе пребит посред бял ден в центъра на Бургас. При други обстоятелства той едва ли би се оставил, но пред шестима маскирани бандити, въоръжени с металки палки, шансовете му да излезе победител наистина са били минимални. Биячите го издебнали пред блок 55, близо до бистро Дъга в квартал Славейков, и след като премазали ръцете и главата му с железата, му откраднали швейцарски часовник Мовадо на стойност около 1300 лева.
След това боксьорът по спешност е приет в бургаската болница, където му е оказана медицинска помощ и е изписан за домашно лечение.
Априлският пердах обаче всъщност е второто поредно нападение над Генов в рамките на последните седем месеца. На 28 октомври миналата година, докато се разхожда с приятелката си в центъра на Бургас, той отново е пребит от неизвестни биячи. Тогава обаче нападателите му са само четирима. Те проследили боксьора до кръстовището на улиците Сливница и Христо Ботев в центъра на града, точно до входа на Гарнизонния военен клуб, и започнали да го удрят с дървени бухалки, след което пронизали шията му с нож на 2 сантиметра от сънната артерия. Генов е откаран в болница, където остава около седмица. По-късно става ясно, че мотивът за нападението над него най-вероятно е личен, тъй като дни по-рано боксьорът се скарал с група момчета пред бургаска дискотека. По непотвърдени данни обаче Генов е оттеглил обвинението си срещу тях, след като получил обезщетение от 10 000 лева.
Засега все още не са установени мотивите за новото нападение над боксьора. Полицията разследва случая по няколко посоки. Според първоначалните данни, за инцидента с бившия национал по бокс се проверява група, гравитираща около братята Калоян и Симеон Станчеви, известни като Малкия и Големия Риж. До момента няма официално потвърждение за участието им в случая и те не са задържани. Двамата също са бивши състезатели по бокс и се твърди, че се занимават с охранителна дейност.
Според представители на полицията, Генов е стар познайник на органите на реда в Бургас. През септември миналата година състав на Сливенския окръжен съд постанови постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за него и за двама негови приятели от Бургас, които се опитали да откраднат 7000 лв. от фирма ЗММ - Сливен. В нощта на 27 септември триото проникнало в сградата през счупен прозорец и разбило касата. За лош късмет обаче системата на СОТ се задействала и две полицейски коли се изсипали да проверят какво се случва в предприятието. Европейският шампион по бокс и приятелите му се метнали на две коли със старозагорска регистрация и отпрашили. Но полицаите успели да ги спрат в района на фирмата. Малко по-късно пред съда бе изнесена полицейска информация, че тримата са добре познати на криминалистите, действали са на много места в страната, особено в Източна България. До момента обаче не са попадали зад решетките.
От 2001 г. Спас Генов е неизменен титуляр и шампион на България по бокс. Участва на три европейски и едно световно първенство, а миналата година постигна и най-големия си успех - стана европейски вицешампион на първенството в Пловдив при 69-килограмовите бойци. Има няколко първи места на турнира Странджата и на много други международни състезания.
Името на Генов нашумя, след като се забърка в скандал с най-добрия македонски състезател Вели Мумин по време на подготвителния лагер в Белмекен през януари тази година. Двамата се сдърпали, след като Генов започнал да се подиграва с приятелката на Мумин. Нервите на македонеца не издържали и той извадил нож на Спас. Благодарение на намесата на останалите боксьори, присъствали на инцидента, не се стигнало до по-сериозен сблъсък.
Братът на Генов пък е в бургаския арест за търговия с наркотици. Той бе задържан на 10 юли миналата година заедно с 21-годишния Неделчо Стоянов, 21-годишния Калин Тодоров от село Черноморец, 39-годишния Радостин Александров от Айтос и 22-годишния Желязко Шиников от Камено. Всички те участвали в престъпната група на Стойчо Калоянов - Лудия, занимаваща се с разпространение и търговия с наркотици. При ареста им полицията тогава откри 670 таблетки екстази и амфетамини, както и 14 грама кокаин. Синтетичната дрога бе скрита в кутия от плодов сок на около 500 метра от бургаското село Съдиево. Бандата на Лудия стана известна и като Бандата на кирките, защото заплашвала враговете си, като забивала кирки в автомобилите им.
В ъндърграунд средите се носят слухове, че боксьорът Спас Генов е бос на мафиотска група, която се занимава с охрана и вилнее в района на Бургас и курорта Слънчев бряг. Каква е топлата връзка между боксьора и престъпниците по Южното Черноморие предстои полицията да изяснява. Ако, разбира се, не удари часът за третия и последен рунд...

Facebook logo
Бъдете с нас и във