Параграф22 Weekly

Д-Р ОХБОЛИ

Боледуващо правосъдие

Знакови дела в омагьосан кръг

Ако някой ви каже, че болестите ходят само по хората, не му вярвайте. Те ходят и по съдебните дела, особено по знаковите от тях. Това явление е много характерно през зимните месеци, когато обществено значимите процеси стават силно податливи на всякакви болежки.


На първо място по заболеваемост е мегапроцесът Октопод, който вече трета година се точи на първа инстанция и краят му не се вижда. В челото по протакане се намира и друг процес, който е в списъка на Брюксел на наблюдаваните дела - прословутото дело Батко и Братко срещу Веселин Георгиев за злоупотреби в особено големи размери.


В началото на седмицата всички медии бодро информираха как тези дни ще продължи процесът срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Съдят го за това, че разхвърля по роднински фирми поръчки за над 120 млн. лв. на европейския данъкоплатец. Но във вторник (26 март) дойде студеният душ, когато Софийският градски съд (СГС) отложи делото срещу бившия началник на фонд Републиканска пътна инфраструктура. Причина този път се оказа влошеното здравословно състояние на съдията по делото Петя Крънчева, която е заместник-председател на СГС.


Предишния път - на 28 януари тази година процесът, популярен като Батко, получи поредната си отсрочка заради заболяване на един от съдебните заседатели. Съдия Крънчева, която сега е болна, обяви тогава, че членът на състава Маргарита Коларска е заболяла внезапно, но не обясни от какво точно, а уточни само, че по-късно ще бъде предоставен болничен лист. Така заседанието бе насрочено за 26 март, но - съвсем предвидливо, както се оказа, и с две резервни дати - на 9 май и 12 юни. Сега делото Батко бе датирано за 15 май.


Ако през май или през юни някой друг член на съдебния състав, адвокат, подсъдим, свидетел се окаже болен или отсъства по някаква друга причина, след това наближава лятната ваканция за магистратите, която продължава от 15 юли до 15 септември. През това време не се гледат дела, а само мерки за неотклонение. Така че не е зле още отсега да бъдат предвидени резервни дати за наесен и дори по Коледа...


Между другото съдия Крънчева е пословична и със забавянето на мотивите към издадените от нея присъди, когато се стигне до тях. Справка в електронния регистър на съда за миналата година показва, че тя е просрочила написването на аргументацията по почти всичките си приключили дела. Преди време за тези провинения тя беше наказана от ВСС с обръщане на внимание, но това не й попречи да влезе в ръководството на съда.


Нека припомним, че Веселин Георгиев е обвинен за сключване в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 г. на договори за 120 млн. лв. с фирми, близки до братята му - Бойко Георгиев и Емил Георгиев. Ако вината на бившия пътен шеф бъде доказана, за това престъпление се предвиждат от една до осем години затвор.


Заради финансовите машинации на шефа на пътния фонд тогава Европейската комисия спря финансиране за 165 млн. евро по програмите ИСПА и ФАР. Мегапроцесът почти беше стигнал до присъда, когато първият съдия-докладчик по него - Георги Колев, се издигна на поста председател на Върховния административен съд (ВАС) и процесът трябваше да започне отначало.


През март 2011 г. делото беше разпределено на командирования съдия Весела Дончева, която пък върна обвинителния акт на прокуратурата заради процесуални нарушения. Впоследствие Дончева се върна на работа в Софийския районен съд и делото пое заместник-председателят на СГС Крънчева. Както става ясно, нейният състав и тя самата се оказват с много крехко здраве.


Единствената демонстрация на енергичност по казуса Батко досега са действията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която в началото на януари запорира имущество на Георгиев и неговата съпруга.


Проверката на експертите от Комисията върху парите и имотите на Веселин и Нина Георгиеви са установили, че техни активи за 4.1 млн. лв. не отговарят на официалните доходи, които фамилията е получила. Всичко е придобито, след като фирмите Биндер АД, Инмат и Гражданско сдружение Инфраструктурни проекти са получили апетитни поръчки с подписа на Веселин Георгиев. Така под възбрана попаднаха апартамент от 107 кв. м и гараж в скъпия столичен квартал Лозенец.


Запорирани са и още 108 имота в Сливенска област - ниви, лозя и овощни градини, собственост предимно на съпругата Нина Георгиева. Проверяващите са установили, че семейство Георгиеви е придобило дружествени дялове, акции и облигации на обща стойност 300 хил. лв., които също не отговарят на доходите им и по тази причина попадат под запор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във