Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Болести морят знакови процеси

Който смята, че проблемите с бавенето на знаковите дела заради отсъствието на подсъдимите по здравословни причини са отшумели, жестоко се заблуждава. Доказаха го няколкото дела, струпани през тази седмица, които до едно бяха отложени заради медицински проблеми на подсъдимите.


Едното дело е срещу прословутите дупнишки сатрапи Пламен Галев и Ангел Христов. За тях досега се смяташе, че са напълно редовни психически, тъй като такива бяха осъдени по другото дело - за организирана престъпна група. На делото за обида тази седмица обаче адвокатът на Христов изведнъж реши, че неговият подзащитен може да не е съвсем с всичкия си. По този повод съдът постанови в седемдневен срок - смятано от 27 септември - на подсъдимия да му бъде направен психиатричен преглед, който да установи дали е вменяем. По ирония на съдбата делото срещу братята се води от двама бивши вече общински съветници от Атака в Дупница - Милен Попов и Методи Стойнев, които твърдят, че били наречени идиоти в телевизионно предаване. Сега засегнатите на интелект мъже са кандидати за кметове на Дупница.


Но не само психоекспертизата забавя процеса - има и друг проблем. Двамата подсъдими ще трябва да се явят в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) в София, за да се подложат на експертиза на гласовете, постанови още съдът. Делото за обида се гледа на втора инстанция пред Кюстендилския окръжен съд (КОС), след като обидените съветници Попов и Стойнев обжалваха присъдата на Дупнишкия районен съд, произнесена от неговия председател Ели Скоклева на 15 ноември миналата година. Тя постанови глоба в размер на 4500 лв. за Христов и оправда неговия брат Пламен Галев.


Явяваме се на заседание за


35-и пореден път


Абсолютната давност по това обвинение изтича на 25 ноември, каза обиденият Попов. Съдът обаче явно не бърза, тъй като насрочи следващото заседание чак за 3 ноември. Може пък да сколасат да произнесат присъдата, преди да изтече давностният срок. Дупнишките феодали вече бяха осъдени от Софийския апелативен съд (САС) по обвинение, че са участвали в банда за рекет - Пламен Галев получи седем години, а брат му Ангел Христов - пет години затвор.


По същото време, докато течеше процесът в града на черешите, магистратите от Софийския градски съд (СГС) отложиха - пак по здравословни причини - делото срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев. Това става не за първи път, но причината процесът да навлезе в болнична фаза е не бившият министър, а другият подсъдим по делото - Димитринка Николова, бивш началник на бюджетната дирекция във ведомството. Съпроцесничката на Нанев е на лечение във Франция. По тази причина съдът отложи заседанията за повече от месец. Адвокатът на Николова Трендафил Трендафилов обясни, че според становището на медиците лечението вероятно ще продължи и след излизането й от клиниката, в домашни условия. Така че и този процес се очаква да зацикли по медицински съображения. Нанев и Николова са подсъдими за безстопанственост в особено големи размери. Според прокуратурата чрез сключването на неизгодни сделки за доставка на 200 000 опаковки от антивирусния препарат Тамифлу подсъдимите са причинили вреди на бюджета в размер на 2.5 млн. лева. Председателят на съдебния състав съдия Светла Букова отложи делото за 24 ноември, за да може Николова да участва в процеса.


На предишното заседание по делото, което беше през април тази година, показания дадоха две служителки на МЗ - Мирела Атанасова от правната дирекция и Радост Димитрова от дирекция Инвестиционна политика. Според показанията им пренебрегнатата оферта за лекарството действително е била с по-ниска цена, но тя не е включвала ДДС и транспортни разходи. За мен най-важното беше срокът на годност и отговорността, която търговецът, регистриран по закон, има по отношение на тези лекарства. Защото, когато един пациент пострада, отговорността или обезщетенията се поемат от производителя или съответно търговеца. А британската здравна служба (чиято оферта е отхвърлена- б.а.) ни прехвърля всички отговорности, коментира д-р Нанев. Той заяви също, че не е имало законова възможност за закупуване на препаратите от тази служба.


Но процесите се отлагат не само заради болни подсъдими или адвокати, но и заради


nbsp;


болни съдии


Какво да се прави - и те са хора. Но докато болният адвокат може да бъде заместен веднага от резервен защитник, то такава опция не е предвидена за магистратите в черни тоги. В случая с процеса срещу бившия директор на БДЖ Христо Монов, който трябваше да протече паралелно с този срещу ексминистър Нанев, със здравословни проблеми се оказа председателят на съдебния състав Ани Захариева. Монов е подсъдим пред СГС за сключването на неизгодни сделки за покупко-продажбата на спални вагони. Поредица от инциденти на релсите насочиха вниманието на прокуратурата към парка на БДЖ. Според разследващите през 2008 г. Христо Монов е сключил сделка с швейцарска фирма за покупка на вагони на цена, по-висока от реалната. Така върху бюджета на железниците са били нанесени щети за около 26 млн. лв. - толкова е разликата между договореното и реалната стойност на вагоните втора употреба. Вагоните са били на близо 40 години и някои от тях са били рециклирани. Всички са оценени еднакво, без да се отчита състоянието на всеки един от тях.


На този етап няма данни Христо Монов да се е облагодетелствал от неизгодната сделка, но е установено, че тя е осигурила завидна печалба на фирмата продавач... В този случай делото беше отложено за неопределена дата. Подсъдимият очевидно бе научил предварително, че делото няма да се гледа, тъй като не се появи в Съдебната палата. За разлика от дузината свидетели, служители на БДЖ, и вещи лица, които намясто научиха, че дело няма да има. Според неофициална информация съдията по делото ще бъде сменен, поради което не е ясно кога ще има ново съдебно заседание.


Съдебната седмица не мина и без ромско участие. Осигуриха го лидерът на Евророма Цветелин Кънчев и неговият сподвижник Христо Върбанов, по прякор Папата. Кънчев е обвинен в изнудване на бившия началник на Гражданска защита Никола Николов, за да не пусне компромат срещу него. Подсъдими по делото са още двама души - спряганите за ромски водачи Христо Върбанов-Папата и Димо Станчев. Станчев обаче не се яви в съда, тъй като бил приет в болница и по тази причина и този процес бе отложен за края на октомври.


nbsp;


Скандалът с Дон Цеци

и неговите сподвижници доста нашумя преди време, но бързо се забрави. На 1 декември 2009 г. лидерът на партия Евророма и още четирима души бяха задържани от полицията с обвинение, че са изнудвали бившия шеф на дирекция Гражданска защита Никола Николов за 250 000 евро, за да не стигнат до медиите документи, които го уличават в длъжностно престъпление. Николов дал на изнудвачите 150 000 евро, но когато те поискали още, подал сигнал в полицията.


През април тази година съдията по делото Светла Букова върна делото на прокуратурата, тъй като в обвинителния акт била допусната неточност. Ще отстраня пропуска незабавно и ще внеса отново обвинителния акт срещу Кънчев, Върбанов и Станчев в съда, заяви тогава пред медиите прокурорът по делото Бисер Кирилов. Магистратът бе на мнение, че връщането на обвинителния акт няма да забави съществено развоя на наказателното производство. Оттогава мина половин година.


Кънчев има проблеми с правосъдието от 11 години. През 2000 г. той бе осъден на шест години затвор по няколко обвинения, сред които изнудване и побои. Впоследствие обаче излежа около една трета от наказанието си. През август 2003 г. Дон Цеци излезе предсрочно на свобода за добро поведение заедно с други затворници. Кънчев излежал по-голямата част от наказанието си, бил е примерен затворник и е работил - за последно като общ работник на стадион Герена. Две години по-късно - през 2005 г., вицепрезидентът Ангел Марин го помилва и благодарение на това той успя да се кандидатира за депутат от Евророма. За предстоящите избори получил импулс от бавното движение на съдебните дела срещу него, подсъдимият успя да регистрира на 24 август в Общинската избирателна комисия във Варна Синя коалиция, дублирайки наименованието на съществуващата вече формация. Както се развиват събитията, Цветелин Кънчев спокойно може да се готви и за бъдещите парламентарни избори, тъй като при тези темпове нищо чудно и дотогава делото срещу него да не е приключило...


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във