Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Болести полазиха Октопода

Бившата барета и агент от ДАНС Алексей Петров съхне и вехне пред очите на магистратите, нападнат от дузина болести. Това стана ясно по време на двете заседанията по мега делото Октопод през тази седмица. Бившият командос заедно с още четирима души е подсъдим в процес за организирана група за принуда и рекет и от месеци е отново в ареста заради обвинения за сплашване на свидетели. Здравословното му състояние обаче може да се окаже пречка за нормално протичане на процеса...


След едномесечна пауза, в която нямаше заседания на съда, тази седмица бяха предвидени две, в които трябваше да бъдат изслушани важни свидетели по делото. Заради възникналите здравословни проблеми на основния подсъдим обаче неговият разпит не се състоя. Все пак процесът отбеляза някакъв напредък, тъй като бяха изслушани основният свидетел по делото срещу Петров Георги Цветанов и неговата съпруга.


Цветанов обяви, че преди месец е бил предупреден, че срещу него се готви атентат. Бившият банкер обаче не беше категоричен дали зад заканата стои Петров. В своите показания съпругата на Георги, Красимира Цветанова, разказа как преди години мъжът й бил малтретиран от Алексей Петров да му прехвърли няколко апетитни имота и скъпа колекция от картини. Жената свидетелства също и за заплахи към семейството и че мъжът й бил пребит от Петров. На балкона на апартамента им пък избухнала бомба, когато започнали да пишат жалби в полицията срещу подсъдимия. В отговор на обвиненията тезата на защитата на Алексей Петров е, че Георги Цветанов му е дължал пари и сега има интерес да говори срещу него.


Според прокурора по делото Светослав Костов нямало данни за последните заплахи към Цветанов. Но според него това не е новина, тъй като по това дело нонстоп се появяват заплашвани свидетели. Прокуратурата е предлагала всякакви форми на защита на двамата съпрузи, включително и включването им в програмата за защита на свидетелите, но те отказвали. Прокурорът Костов отбеляза, че след вкарването в ареста на Алексей Петров нямало вече разколебани свидетели.


За сметка на това обаче здравето на Октопода вече е разколебано. Поне ако се съди от представените от адвокатите медицински и измършавелия външен вид на бившия каратист, който бе видимо отслабнал. Поради купчината болнични листове, а вероятно и повлияна от окаяния изглед на подсъдимия, съдията Румяна Ченалова се разпореди външни специалисти от болниците Токуда и Пирогов да прегледат арестанта и да кажат какво е неговото реално здравословно състояние.


Според здравния картон на арестанта Петров на 4 май той е постъпил в болницата на Софийския затвор с диагноза двуетажна дискова херния. Октоподът е лежал там осемнадесет дни, в които му били изготвени експертизи, а лекарите препоръчали да бъде подложен на физиотерапия и го изписали. Петров обаче получил болки в кръста и поискал консултации с невролог, който му поставил диагноза дископатия на лумбални прешлени.


На 1 юни Петров се консултирал и с ортопед, който пък открил подагра, артрит и назначил скенер на таза и бедрото. Но болежките на подсъдимия не спират дотук. Бившата барета се е оплакал също и от силна болка в лявата сакрална област и десния крак, при което се наложила да му бъде назначен скенер и ядрено-магнитен резонанс, които би трябвало да бъдат направени на 4 юли в болницата на МВР...


Адвокатите на Октопода обаче не искат техният клиент да се лекува в тази болница и настояват изследванията да бъдат извършени във Военномедицинска академия срещу заплащане. Съдът се съобрази с тези претенции на защитата и нареди подсъдимият да бъде прегледан от посочените от неговите защитници специалисти. Съдия Ченалова дори отчасти влезе в ролята на докторите, като заяви, че досегашното лечение не било адекватно и терапията имала характер на болкоуспокоителна. Тя добави, че няма никакви пречки и дори е необходимо да бъдат направени тези консултации с външни специалисти, като посочи, че болницата в затвора не разполага с необходимите техника за извършване на специализирани изследвания.


Ситуацията с болния Октопод поразително напомня за атмосферата, в която премина друго от знаковите дела у нас - делото за мокри поръчки срещу Красимир и Николай Маринови - Маргините. Процесът срещу двамата братя премина под знака на непрекъснатите оплаквания на подсъдимите от всевъзможни болести. В медицинския картон на големия Маргин бяха записани дискова херния, депресия, хипертонични кризи, циклофрении, язва, исхемична болест на сърцето, пареза на долните крайници, дори нарушени сексуални функции. Брат му Николай докторите пък изкараха епилептик, а той междувременно риташе топка в провинциален отбор. По всичко изглежда сега историята ще се повтори. Може и като фарс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във