Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Болестите на българските арестанти

Когато през 20-те години на миналия век Федералното бюро за разследване (ФБР) поставя Алфонсе Габриел (Ал) Капоне сред най-търсените мафиоти в САЩ, никой не е предполагал, че десетина години по-късно човекът, на когото са приписвани десетки убийства, ще влезе в затвора единствено за... неплатени данъци. През 1931 г. федералните власти обвиняват и осъждат Ал Капоне за укриване на доходи. Така той се озовава в затвора, а делото му става знаково за новия път, по който поемат ФБР и прокуратурата в САЩ в съдебното разследване.
Прословутите знакови дела у нас обаче са всичко друго, но не и извор на знания за това как съдебното дирене тук става все по-ефективно и бързо. Тези процеси спокойно могат да се обединят в един богат Наръчник на хипохондрика, по който възпитаниците на Медицинска академия могат спокойно да си вземат изпитите.
А и тази седмица започна с новини, от които всеки хипохондрик ще изпадне в треска и ще запрелиства с треперещи пръсти наръчника. И не само той. Няма как да е иначе, ако се приеме присърце вестта, че от 23 септември до 4 октомври килър №1 на републиката (според МВР) Петър Стоянов-Вожда е викал 28 пъти екипи на спешна помощ. Това стана ясно във вторник (5 октомври), докато Варненският апелативен гледаше мярката му за неотклонение. Както е известно, през посочения период Вожда лежа в ареста в съответствие с наложената му от Шуменския окръжен съд мярка за неотклонение задържане под стража. Апелативните магистрати обаче не се трогнаха от болничната новина, придружена и от справка от завеждащия шуменския арест, и отказаха да назначат нова съдебно-медицинска експертиза за състоянието му. Така Стоянов остана зад решетките, сам със страховете за здравето си.
А те го обладаха веднага след като най-известният български сумист влезе в ареста по подозрение за участие в организирана престъпна група за мокри поръчки, видяла сметката на футболния бос Юри Галев от Самоков. Часове след задържането му, в нощта на 23 срещу 24 юли, Вожда се почувства много зле и тогава за първи път се наложи да викат Бърза помощ заради него. Кардиолог прегледал 160-килограмовия сумист и се усъмнил, че пациентът може би има инфаркт. Оттам Вожда е откарана в МВР-болница, където лекарите установиха, че той има остра стенокардия и действително е в прединфарктно състояние. Това стана причина да бъде преместен във ВМА за лечение. Въпреки взетите мерки проблемите със сърцето му и до днес създават грижи на Вожда. А също и на съдебните състави, които непрекъснато се занимават със здравословните му тегоби, а не с реално правосъдие.
Същото е положението и с останалите участници в групата Килърите. В началото на септември шуменските магистрати в черни тоги бяха подложени на истински тест за общопрактикуващи лекари, след като адвокатите на Васил Костов-Кеца предоставиха 19 амбулаторни листа, описващи подробно десетките заболявания на клиента им. Според документите излезе, че Кеца почти не е жив - страда от исхемична болест на сърцето, от хипертония, от диабет, има заседнали куршуми в стомаха и в гръдния кош, с увреждания на очите и на бъбреци в резултат на високото кръвно налягане. За всеки случай милосърдието на съдиите беше подложено и на допълнителен натиск- те трябваше да съзерцават огромния корем на бременната в осмия месец Снежанка Кирилова, приятелка на Васко Кеца, която носи чедото му. Защитата му пледира за по-лека мярка за неотклонение заради влошеното здравословно състояние на Костов и заради факта, че приятелката му влиза в деветия месец.
Номерът не мина, но и процесът не се придвижи осезаемо напред. Часове отнеха и разискванията за здравословното състояние на поръчителя на убийството на Юри Галев - Янко Попов-Туци и дали оставането му в ареста няма да го влоши допълнително. Присъстващите в залата направо се усъмниха дали Туци може да си поръча сам и една бира, камо ли цяло убийство. Повод за такива съмнения дадоха защитниците му, които представиха на съда документ от болницата в Самоков, че Янко Попов е с мозъчно заболяване в резултат на мозъчни травми и има решение на ТЕЛК да му бъде призната 95% инвалидност. Те поискаха съдът да му наложи мярка за неотклонение подписка или домашен арест, но в никакъв случай парична гаранция. Адвокатите съвсем сгъстиха драмата, като обявиха, че 46-годишният им клиент взима пенсия от 150 лв. и не би могъл да си плати гаранцията, да не говорим - да наеме убиец...
Любопитно от медицинска гледна точка се оказа и делото срещу Златомир Иванов- Баретата. Вместо българската общественост да научи как точно неговата престъпна група е продавала дрога, голяма е вероятността преди това всички да станем специалисти по болести на пикочопровода. От заседанието по делото срещу Златко Баретата и 20 от неговите хора в понеделник (4 октомври) например научихме, че стеснението на уретера може да доведе до състояние на тревожност, граничещо с истерия. Иванов не се чувства добре в болница Токуда, където е на лечение заради проблема си още от пролетта на тази година. Медицински експерти заявиха пред съда, че Иванов е изпаднал в състояние на тревожност, защото често става през нощта да уринира. Лекарите препоръчаха Златомир Иванов да бъде изваден от болницата, тъй като обстановката явно е допълнителна спирачка пред и без друго тъничката му заради заболяването струйка. Домашните условия са по-подходящи за неговото лечение, изтъкнаха експертите. Според тях състоянието на подсъдимия в момента е стационирано, което означава, че не е влошено, но и не се подобрява. От това се влошава и психическото състояние на Баретата, за което трябва да се вземат мерки, уточниха те.
В допълнение на казаното от експертите самият Иванов заяви, че е потиснат от липсата на дневна светлина в стаята, където е затворен денонощно. Лекарите бяха категорични, че ако Иванов бъде върнат в ареста, това ще влоши още здравословното му състояние. След трите операции, които е преживял Баретата в ареста, възстановителният му период ще продължи повече от една година, изтъкнаха специалистите. Това трябваше да е явен знак за това, което очаква горкия съд, ако организмът на Баретата продължи да укрепва зад решетките.
Тъй като животът е многообразен, различни са и болестите, от които страдат пациентите на Темида. Освен проблемите на тялото душата арестантска също боледува, оказа се още при първото заседание по делото срещу Баретата и хората му на 13 септември. Тогава делото се препъна в тройната медицинска експертиза за състоянието на подсъдим Борислав Секулов. Според приложения документ той страда от органично шизофреноподобно разстройство, за което лечението в болницата на МВР не било адекватно. Приковаването към леглото с белезници е в разрез с лечението на лица с подобен тип заболяване, изтъкнаха тогава адвокатите на Секулов. Освен това залежаването му в болничното легло можело да доведе до пневмония, да причини декубитални рани и отслабване на мускулатурата. Адвокатите бяха категорични, че заболяването на подсъдимия е нелечимо, а той страдал от него повече от 20 години.
От експертизата стана ясно, че и този подсъдим е склонен към агресивно поведение и тревожност, има нарушен сън. При него обаче тези симптоми са следствие на черепно-мозъчни увреждания и обстановката в ареста ги отключва. Лекарите, прегледали Секулов, са категорични, че не съществува опасност той да се самоубие, но настаняването му в специализирано болнично заведение е наложително заради агресивното му поведение. Оказа се, че психичното състояние на Секулов трудно може да бъде доказано в амбулаторни условия и е необходимо той да бъде настанен в психостационар поне за 20 дни. Което и поискаха в хор и прокуратурата, и адвокатите на Секулов. Но съдебният състав отхвърли молбата им.
В групата на Октопод-а - като същинско главоного мекотело, явно най-много страда главата, за каквато Алексей Петров е нарочен. Стигна се дотам, че атакуваните с болежките му съдии хем приеха медицинската му експертиза, хем го оставиха зад решетките. Това стана в неделя (3 октомври), когато Софийският градски съд разгледа мярката за неотклонение на Алексей Петров за пореден път. Съдиите поставиха условие на прокуратурата да осигури адекватно лечение на Петров в Пирогов, във ВМА или в някоя от болниците Свети Иван Рилски и Токуда, както и да ускори приключването на разследванията по обвиненията, за които са събрани достатъчно доказателства. Според изготвената експертиза Алексей Петров има възпаление на нервите на коленната става, дискова херния и хронично възпаление на сливиците. Съответните операции трябва да се извършат във високотехнологична болница - каквато тази в Софийския централен затвор не е. Операциите и възстановяването на бившата барета след това ще отнеме пет-шест месеца, стана ясно на заседанието в неделя.
На този фон проблемите на Даниел Димитров - Данчо Релето, един от задържаните при акцията на МВР и прокуратурата под название Наглите (срещу групата за отвличания), изглеждат истинска мечта за затрудненото от болестната напаст съдопроизводство у нас. Той искаше да му бъдат извадени само... 12 зъба, за да тръгне делото бързичко и ефективно, без излишни разтакавания. В тази група обаче от здравна гледна точка нещата стоят зле за арестантите. Последното искане за промяна на мярката за неотклонение на член на групата Наглите бе в понеделник (4 октомври). Тогава Митко Лебешковски се позова на здравния статус на ...приятелката си Христина Иванчева, с която живее. Според медицинските материали тя страда от хроничен гастрит, което води до периодични силни болки в корема. Ситуацията около нея създавало проблеми при гледането на двете й деца, за което Лебешковски би помогнал, ако е на свобода. Съдът обаче не взе присърце нито гастрита на Иванчева, нито мерака на Митко да гледа децата й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във