Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОЛЕСТИТЕ НА ГАНДИ ГО ИЗКАРАХА ОТ КИЛИЯТА

Болежките на Пламен Тимев-Ганди надвиха прокуратурата. Във вторник (29 май) Софийският градски съд (СГС) измени мярката му за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция - в размер на 2000 лева. Ортакът на Ганди - Орлин Николов, бе освободен от ареста без да да му бъде наложена дори мярката подписка. Двамата бяха задържани на 15 май по обвинение за измама в големи размери (чл.211 от Наказателния кодекс).
За разлика от друг път, в случая Ганди СГС погледна сериозно на здравословното състояние на Пламен Тимев. Според съдебномедицинската експертиза той страда от диабет тип В, глаукома, хипертония и редица други заболявания, а наскоро е преживял и инфаркт на миокарда. Освен това съдът сметна, че няма опасност Ганди да се укрие.
Пред слугите на Темида Тимев се оплака, че са го преместили насила от болницата на МВР в болницата на Софийския централен затвор, където веднъж му дали слонско количество инсулин - 8 пъти над нормалната доза. Той се ожали още, че има възможност да изгуби зрението си, но досега не се е лекувал, защото при офталмолога имало много пациенти и неговият ред още не бил дошъл.
Според Софийската районна прокуратура (СРП) в края на 2005 г. Тимев е излъгал турския бизнесмен Мехмет Дикташ, че има разрешение за изграждане на Дом Родна стряха, собственост на Агенцията за българите в чужбина. За да го привлече като инвеститор, той му показал фалшив договор с държавното ведомство от 29 декември 2004 г., скрепен с фалшифицирания подпис на управителя на Националния дарителски фонд 13 века България - Кин Стоянов. Без никакво колебание турчинът му броил 500 000 лева. Според обвинението Орлин Николов знаел за замисъла на Ганди и също е участвал в измамата.
При разпитите на Кин Стоянов, Мехмет Дикташ и дузина бизнес партньори на Тимев е изяснено, че управителният съвет на фонд 13 века България въобще не е бил запознат с благородните намерения на Пламен Тимев и не е гласувал никакви решения за доизграждането на Родна стряха. Ето защо договорът на Ганди не е бил преподписан от главната счетоводителка и юрисконсулта на фондацията, а това е задължително. Колкото до автографа на Кин Стоянов, той без никакво съмнение е фалшифициран, защото на 29 декември 2004 г., когато управителят на 13 века България уж е благословил контракта с личния си подпис, всички служители на фонда са били в отпуск.
Тимев има други две присъди, по които е реабилитиран. Става дума за използване на платежен документ без знанието на титуляра (чл.249 от НК) и укриване на неплатежоспособност пред съда (чл.227б от НК). Справка в Националната следствена служба сочи, че срещу Пламен Тимев се водят още шест досъдебни производства за измами (чл.209 от Наказателния кодекс).

Facebook logo
Бъдете с нас и във