Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Болни рецидивисти грабят банки

Апашите, които съдът пуска от ареста, за да си направят някаква операция, използват намалението и вместо да се лекуват, вършат други престъпления. Мнозина вероятно помнят знаковия случай с подсъдимия от групата за мокри поръчки на Маргините Иво Карагеоргиев. Той беше освободен от ареста да си прави сърдечна операция, но вместо да легне на операционната маса, го хванаха да краде от банкомат с фалшива банкова карта. Друг болен подсъдим, който стана широко популярен, беше Николай Маринов-Малкия Маргин.


Преди години, когато се точеха тежки наказателни дела срещу него, медици, на които съдът плащаше за техните експертизи, го изкараха епилептик, докато той играеше футбол в провинциален отбор.


Повод да си спомним за подобни случки от съдебните зали ни даде историята с провалилия се навръх този Великден банков обир в столичния квартал Лозенец. Крадците пробили дупка в стената на съседно помещение, залепено до офиса на банка Алианц на бул. Джеймс Баучър. В празничната вечер престъпниците рязали с трион и дълбали вертикалната подпора, но си тръгнали, оставяйки работата си недовършена. На излизане те почти се сблъскали с патрул на Четвърто РПУ, който едва след като ги заловил, разбрал, че са рецидивисти.


През седмицата се появиха информации, че единият от заловените от полицията апаши, преди да се насочи към банката, е бил освободен от варненските магистрати по друго дело, за да си прави операция от дискова херния. Но вместо да се лекува, тръгнал да обира офиси. Става дума за Петър Стоянов, но не за Пешо Сумиста, а за прочутия касоразбивач Пешо Президента. Именно той и Димитър Цанов-Испанеца се опитаха да оберат клона на банката, но попаднаха в ръцете на полицията.


На 22 октомври 2011 г. Президента бе арестуван след обир на бижута за около 250 000 лв. от златарско ателие в морската столица Варна. Накитите били затворени в тежък сейф, но петчленната банда на страдащия от херния Пешо успяла да заглуши охранителната система в магазина за бижута и отмъкнала касата с ценностите. Тогава криминалистите успяха да проследят групата и да изненадат крадците в момента, когато започват да делят плячката в апартамент в столичния кв. Лагера и отделят скъпоценните камъни от златото, за да го претопят. Като доказателство по делото бил приложен и биологичен материал, тъй като по касата била открита кръв от единия извършител. Освен това при обиска на още пет адреса в София бяха намерени маркови часовници, бижута, лаптопи, както и техника за разбиване на врати, принадлежащи на апашите.


Въпреки всички тези сериозни улики членовете на бандата един по един започнаха да излизат от килиите и винаги причината бе здравословни проблеми. Последният, който излезе от ареста под гаранция заради влошеното си здраве, беше организаторът на обира в морската столица Пешо Президента. Оказа се, че апелативните магистрати във Варна са го освободили (под гаранция от 5000 лв.), защото имал нужда от неотложна операция на дискова херния и му е препоръчано лечение в специализирана болница в София. Преди това от килията излязъл и съучастникът му от варненския удар Боян Гларуса, също с гаранция, но от 2000 лева. Освен Гларуса и Президента на свобода под гаранция излезли и Цецо Фитнеса, П. Аначков и Жоро Дружбенския. И тях съдът е освободил заради тежко здравословно състояние. Медицинската документация съдържа 35 страници и според нея Гларуса е толкова болен, че ако диагнозите му са верни, цяло чудо е, че още мърда. Странно защо най-често повтарящата се диагноза, с която заподозрените се измъкват от ареста, е дисковата херния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във