Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Болниците с пагони сънуват цивилни пациенти

Три години след девоенизирането на вътрешното министерство, изглежда, и т.нар. ведомствено здравеопазване е на път да хвърли пагоните. С този термин от години се оправдава съществуването на медицинските заведения на МВР, в които, с изключение на ограничен кръг специфични здравни проблеми на униформените, иначе се лекуват всички болести, познати по света. Единствената разлика между тях и цивилните болници е тази, че меверейското заведение приоритетно приема и лекува свои служители, но не връща и останалите граждани.
Точно този факт е в дъното на оповестената идея на управляващите през следващата година да се слеят в едно болничните заведения на МВР и на Министерството на отбраната. Причината да се посегне към тях всъщност е кризата и финансовия колапс, в който те се намират.
Оказва се, че именно заради приоритетните пациенти с пагони болниците на МО и МВР потъват. Не е тайна, че от години на врата на Националната здравноосигурителна каса и на НОИ като воденични камъни тежат здравните осигуровки на служителите в МВР, Националната разузнавателна служба, ДАНС, прокуратурата, следствието, на съдиите. Според последните сметки
държавата осигурява около 83 000 полицаи, военни, разведки и спецагенти
Същата привилегия се отнася и до държавните служители и магистрати, които общо са около 48 000 души. Така бройката на осигуряваните от бюджета на държавата по този параграф става около 131 000. Всички те не плащат от джоба си за здраве. Държавата от своя страна се вкарва в един порочен кръг хем да прави рестриктивен бюджет, хем да предвиди по-големи пера за изплащането на споменатите придобивки. Според специалистите това вади здравноосигурителната система от баланс, създава дефицити в бюджетите на НЗОК и НОИ, а отделно изкривява и пазара на труда.
Това благо на военни, полицаи, магистрати и държавни служители е заковано със съответните закони. Ако отнемат придобивките, управляващите със сигурност ще си вкарат таралеж в гащите, защото, както мъдро е казал народът - в пагона е и хлябът, и ножът. По тази причина привилегиите на хората в МО, МВР, ДАНС и останалите институции изглеждат вечни.
В началото на март миналата година управляващите понечиха да посегнат на придобивките на хората под пагон. Ковчежникът на държавата Симеон Дянков храбро обяви, че държавните служители ще плащат осигуровки, както всички останали граждани. Промяната трябваше да обхване полицаи, военни, съдии, прокурори. От нея трябваше да се спестят около 150 млн. лв. на републиканския бюджет.
Да припомним, че до това решение се стигна, след като кабинетът се отказа от намерението си да увеличи с два процента здравната вноска за гражданите и бизнеса. Много скоро след като правителството Борисов оповести идеите си, полицейските синдикати заплашиха с протест. Финансовият министър леко даде заден ход, като обеща, че специално за полицаите ще се търсят допълнителни финансови стимули. Въпреки това синдикатите свикаха протест на 20 март, като посочиха, че въвеждането на осигурителни вноски за служители на МВР ще е една от причините за площадното недоволство. Полицаите изобщо не чуха воплите на управляващите, че има огромен дефицит в бюджета на здравната каса, и настояваха кабинетът да защити придобивките им.
Така реформата, която трябваше да тръгне от 1 април миналата година при запазени нива на здравните осигуровки на гражданите, но с ангажимента униформените да си плащат сами, се размина. И държавата продължи да осигурява военни и полицаи на най-високата ставка от 998 лева.
Покриването на разноските по лечението на хората с пагон, придружено от постоянния дефицит в здравната каса, доведе дотам, че
болничните заведения на войската и МВР взеха да потъват
все по-надолу в блатото. На кръглата маса Ведомственото здравеопазване - перспективи и развитие, организирана в Министерския съвет в понеделник (13 юни), военният министър Аню Ангелов си призна, че ВМА има огромни задължения. Дълговете се трупат, защото държавата в лицето на МВР, както и на президентството не заплащат лечението на служители от Националната служба за охрана (НСО), от ДАНС и от Националната разузнавателна служба (НРС). На ВМА се падат около 50% от всички задължения на Министерството на отбраната, сочи справка от ведомството.
Според директора на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев няма пари за изхранване на пациентите в нея. Дневният разклад за храна на военен пациент е 5.10 лв., докато здравната каса отпуска на цивилния болен едва 2.10 лева. Тази разлика се явява един от проблемите на ВМА, тъй като и военните, и цивилните пациенти се хранят от една кухня и с едно меню. А според статистиката на ВМА годишно едва 30 на сто от преминалите през заведението за лечение са военни, останалите са цивилни. През 2010 г. през ВМА са преминали общо 446 000 пациенти, а за тази година НЗОК й е отделила едва 5 млн. лева.
Харчовете на военното здравно заведение са огромни в сравнение с лечебниците на МВР. ВМА е 12 пъти по-голямо звено, с пет болници (София, Варна, Плевен, Пловдив, Сливен), шест санаториума, 604 медицински пункта, и болнична база за лечение и рехабилитация в Банкя. Общо персоналът на ВМА е 3262 души, от които 720 лекари. Болницата разполага с 2500 легла, 10 на сто от които се пазят незаети за случаи на големи бедствия и аварии.
Медицинският институт на МВР е далеч по-малка структура от ВМА - той разполага с 300 легла със средна използваемост под 60%, което се дължи на ограничения достъп до болницата. Пациентите й са основно служители на МВР, което по разбираеми причини води и до по-малки постъпления от НЗОК. Според експерти за реанимационно легло МВР-болницата губи годишно 1 млн. лева.
Основен проблем обаче остава статутът на персонала
Повечето от работещите тук са държавни служители. В института работят общо 1009 души, от които 188 са държавни служители с висше образование, 44 са държавни служители със средно образование, 777 са с трудови правоотношения. МВР-болницата е приютила петима професори, осем доценти, осем старши научни сътрудници втора степен, 10 научни сътрудници, 10 са с научна степен доктор и трима главни асистенти.
Самият институт се състои от дирекция, Централна клинична база в София и филиали в Банкя, във Варна и в Хисаря. Тук влизат още 56 медицински служби, обслужващи Национална служба Гранична полиция, Национална служба Жандармерия, сержантските училища, Регионалните дирекции на вътрешните работи и СДВР, дирекциите на националните служби и другите служби на територията на София, домовете за временно настаняване на пълнолетни и непълнолетни лица, Академията на МВР и СОБТ.
На особена почит сред служителите на МВР е филиалът Св.св.Константин и Елена, разположен на морския бряг, на 9 км от Варна. Филиалът в Хисаря също се радва на популярност заради модерната физиотерапевтична и водолечебна база, закрит плувен басейн и сауна. А укрепващите пациенти със сърдечносъдови заболявания събират сили във филиала в Банкя, където се радват и на добър тенис корт.
Всичко това обаче изисква много пари, каквито явно заведенията сами не могат да привлекат. Управляващите виждат изход от кризата в отварянето на болниците на МВР и МО и за цивилните болни, които идват, разбира се, със реалните си осигуровки. Така че зад мотива, че със сливането на двете заведения военните и полицаите ще получат по-добро обслужване, всъщност стои прозаичната идея в тях да се влеят живи пари.
Според МВР-шефа Цветан Цветанов реформата ще доведе до по-добро обслужване за служителите и на членовете на техните семейства. Истината е, че МО и МВР не са в състояние да осигурят бюджет, с който болниците могат да покриват целия обем от лечение и профилактика. Браншовите пациенти пък идват с утежненията от закованите със закон придобивки. Следователно бъдещето на болниците на МВР и МО е те да си скъсат пагоните и да отворят врати за болното цивилно гражданство.
Преди сливането да се осъществи обаче, предстои промяна на няколко закона. Тя обаче ще бъде без ефект, ако не се пипнат и социалните придобивки, отредени за военни, за полицаи, съдии, прокурори, спецагенти, разузнавачи и бодигардове на държавниците. Ясно е обаче, че в годините на тежка финансова криза и на замразени заплати в силовите ведомства подобно решение ще бъде равносилно на харакири за управляващите, а те се надяват на втори мандат. И, разбира се, 131 000 домакинства са сериозен потенциал пред урните, които никоя уважаваща се партия на власт няма да си позволи да загуби.
Ето защо единственото спасение за болниците на МВР и на МО не е в сливането им. По-малко пациенти с пагони и колкото се може повече цивилни за лечение - това, изглежда, е оздравителната рецепта. Как обаче на фона на кризата в здравеопазването ще се намести на пазара бившето ведомствено, е друг въпрос. Иначе клиенти ще има - за това се грижат стресът, мизерията, липсата на адекватни решения на управляващите за оттласкване от финансовото дъно. Така че боледувай, народе...

Facebook logo
Бъдете с нас и във