Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бомбастика в знаковите дела

Свикнахме с бавните действия на българската прокуратура по обществено значими съдебни дела и по важни разследвания. Мнозина са скептиците, че те едва ли ще получат някакво видимо ускорение след назначаването на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Може и да стане някакво чудо, но поне засега няма изгледи да видим зад решетките физиономиите на знаковите подсъдими. Нито да научим нещо повече за продължаващите да потъват нейде без вест и прокурорски проверки.


Ако имате съмнения, че нещо е нередно, обърнете се към прокуратурата. Аз така правя - като има сигнал за нещо незаконно, обаждам се на Борис Велчев, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на управлението си. Самият бивш главен прокурор пък се оплакваше (и донякъде с право), че държавното обвинение е затънало до гушата от преписки, с които би трябвало да се занимават множеството контролни органи, каквито има всяко министерство.


Новият обвинител 'b91 Сотир Цацаров, изглежда, подхваща тази теза на Велчев. Но и той - подобно на своя предшественик, започна да хвърля в общественото пространство разни бомбастични фрази. Най-пресният пример са изявленията за някакви спешни мерки за възобновяване на проваленото с гръм и трясък дело за източване на САПАРД , които направиха новият прокурорски шеф и неговите бъдещи заместници Галина Тонева и Борислав Сарафов. Миналата седмица (на 17 януари) новият главен прокурор заяви пред медиите, че е внесено искане до Върховния касационен съд за възобновяване на делото и (по неговите думи) конкретна информация по казуса ще има до два-три дни. Но вече мина повече от седмица оттогава, а от обещаната информация няма и помен.


Иначе за подновяване на делото за пране на пари по европейски програми се заговори още през ноември миналата година, когато се разбра, че прокуратурата нямало да протестира срещу оправдателната присъда, която Софийският апелативен съд издаде през септември 2012 година. Нека припомним, че шокираният от присъдата шеф на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер поиска някой да му обясни защо решенията по едно и също дело на нашия и на германския съд се разминават.


Софийската градска прокуратура още преди два месеца образува досъдебно производство срещу прокурора Стойчо Ненков за осуетяване на наказателно преследване с цел да бъде избегнато правосъдие. Но - в характерния за нашенското обвинение бавен темп, все още нищо не е изяснено и


Кеслер ще трябва да почака

nbsp;


Докато прокуратурата прави обичайните изявления, че сме надмогнали организираната престъпност и корупцията, фактите около хода на делата чертаят коренно различна картина. Все още не е осъден нито един министър и това положение едва ли ще се промени и през започналата година. Единственият осъден политик си остава бившият депутат от ДПС Фидел Беев. Беев получи от Върховния касационен съд окончателна присъда от две години условно заради неизгодни сделки, които е сключил, докато е бил кмет на Велинград.


Както е известно, шумните корупционни дела срещу уж хванати в крачка от прокуратурата бивши държавници или вече приключиха с оправдателни присъди на различните съдебни нива, или им предстои подобен развой. Комай единствено депутатката от Коалиция за България Емилия Масларова не може да се похвали с произнесена оправдателна присъда засега. В нейния случай се яви проблем, че все още не могат да се намерят достатъчно компетентни специалисти за необходимите експертизи и това може да забави процеса... докато бившият социален министър излезе в пенсия.


Проблемът с недостига на вещи лица за извършване на експертизи се оказва затормозяващ фактор и по едно от серията дела срещу друг знаков подсъдим - бившия кмет на Сливен Йордан Лечков. Тази седмица магистратите от апелативния съд в Града под тепетата призоваха (във вторник, 22 януари) подсъдимият Лечков и неговият адвокат да помогнат за намирането на експерт по процеса, което по принцип е задача на прокурора. На предното заседание магистратите определиха вещо лице, но специалистът заявил, че не може да се справи със задачата. От Басейнова дирекция и Напоителни системи в Пловдив също отказали да предоставят експерт. Поради тази причина съдът се обърна към Лечков и адвоката му - Иван Ангелов, с молба и те да потърсят вещо лице.


Това е България -

nbsp;


очистих едно дере, което от 30 години беше задръстено с кал, и за това ме съдят, коментира подсъдимият. На първа инстанция по това дело той беше осъден на две години условно в Стара Загора .


Ако се върнем към групата на съдените, но недоосъдени държавни функционери - тези дни сериозна заявка да се присъедини към тяхната компания даде и бившият министър на образованието от кабинета на Симеон Сакскобургготски - Владимир Атанасов. Той вероятно ще остане в историята с оригиналната си идея да се извади от читанките стихотворението Аз съм българче. Но него от доста време го съдят не заради тази щуротия, а защото е превишил властта си и е извършил действия, които всъщност са влизали в компетентността на министъра на регионалното развитие и на областния управител на Варна.


По това брадато дело, чийто предмет са събития отпреди 11 години, прокуратурата твърдеше, че по времето, когато бе министър, Атанасов сключил неизгодни сделки за два имота в курорта Златни пясъци с Георги Велчев, брат на тогавашния министър на финансите Милен Велчев. Щетата от сделките била за 450 000 лева. Делото на два пъти беше отлагано заради неявяването в съда на кмета на Варна Кирил Йорданов, който отсъствал от едно от заседанията, защото паднал от мотор, а от друго липсвал, защото бил ангажиран с посещението на премиера Борисов. След като чу оправдателната присъдата, произнесена в понеделник (21 януари) от състав на Софийския градски съд (СГС), Атанасов не пропусна да затрупа с похвали магистратите.


Очаквах оправдателна присъда

nbsp;


За работата на съда могат да се дадат най-добри оценки, друг е въпросът за работата на прокуратурата, посочи оправданият ексминистър .


Няма причини да е недоволен от съдебните решения, а защо не и от работата на прокуратурата и бившият колега на Атанасов от кабинета на НДСВ Николай Цонев. Той бе оправдан почти по всички дела на всички инстанции. Изключение направи само делото за подкуп, по което бе оправдан само на първа инстанция. Доволни са и оправданите в рамките на последната година Лидия Шулева, Венцислав Върбанов, Божидар Нанев. Със същите прекрасни впечатления от магистратите вероятно остават и бившият директор на НАП Мария Мургина - оправдана на апелативна инстанция за престъпления по служба, и енергийният бос Христо Ковачки, който се отърва само с условна присъда за укриване на данъци в баснословни размери, макар и по казуса с него да няма окончателна присъда. В прословутите си процеси срещу Вальо Топлото Темида също се предава периодично и той получава една след друга оправдателни присъди на по-горните съдебни нива.


Повече от гореизложените факти са известни, но не е зле да бъдат припомняни на новото ръководство на прокуратурата, за да не се ровят прекомерно в папките, оставени на бюрото на Борис Велчев, а да борят, и то не само на думи, знаковата престъпност.


nbsp;


nbsp;


Дела в тъмнината


В пълен мрак е обвито разследването срещу Любомир Павлов и неговия сподвижник на медийния фронт и собственик на Софарма Огнян Донев. Нека да припомним, че съсобствениците в Медийна група България през лятото на миналата година получиха в сградата на Националното следствие обвинения за укриване на данъци и за пране на пари. Освен това Павлов бе подведен под отговорност и за измама, и за съставяне на документ с невярно съдържание.



Собственикът на фармацевтичната компания Донев беше нарочен за укриване на данъци в особено големи размери, същото обвинение получи и финансовият директор на Софарма Борис Борисов. На Донев беше наложена и мярка за неотклонение от 500 000 лв., а на неговия съдружник Любомир Павлов само 100 000 лева.



След обширните телевизионни репортажи от миналата година, когато бяха показвани и кадри с разкошни палати на Любимир Павлов във френската Ривиера (и които бяха сред причините прокуратурата да се самосезира), нещата обаче се укротиха. Прокуратурата все още не казва нищо и по този казус. Дали защото трябва повече време за разкриване на финансовите машинации, или липсват експерти, един Господ знае!?



nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във