Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бонусите за ВСС отиват "на изпит" в Конституционния съд

ВКС атакува промените в Закона за съдебната власт, регламентирали кариерното израстване на членовете на Висшия съдебен съвет

S 250 d2d0a70e 7c1d 429f a924 94a5d3a1539a

Върховният касационен съд (ВКС) атакува пред Конституционния съд (КС) промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), попарвайки надеждите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) за кариерно израстване. Пленумът на ВКС заседава във вторник (26 май) по казуса с кариерните бонуси, предвидени за ВСС с новия закон. С 68 гласа „за“ от гласували 71 съдии пленумът поиска да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата, предвиждаща при изтичане на мандата на член на ВСС или при предсрочното му прекратяване, той да бъде възстановен на длъжност, заемана преди избора в съвета, като съдия, прокурор или следовател, „или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“.

Както е известно, в края на януари

парламентът окончателно гласува промените

в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които регламентираха  членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да получават кариерен и финансов бонус. Въпреки острите възражения на професионалната общност и неправителствения сектор, депутатите приеха поправките в закона без никакви дебати. Според промените членовете на ВСС, които привършват своите мандати, можеха да се възползват от екстрата да бъдат назначени на длъжност с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им в съвета.

До тази промяна законът посочваше, че след приключване на мандата членовете на ВСС могат да се върнат на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, а за по-висок пост трябваше да се явяват на конкурс.

Наред с тази екстра за ВСС, депутатите гласуваха и финансови компенсации за пенсиониращите се магистрати и инспектори към ИВСС. В ЗСВ беше записано, че "пpи ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт, cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл c пoвeчe oт 10 гoдини cтaж нa тaĸaвa длъжнocт, имa пpaвo нa eднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20".

ВКС атакува промените в закона пред Конституционния съд, посочвайки че предвидените кариерни бонуси

нарушават независимостта на съдебната власт

и принципите за равноправие, разделение на властите и правовата държава. И, за да са още по-категорични в исканията си, от ВКС извеждат цели пет члена от Конституцията на Република България, по които нововъведената разпоредба влиза в противоречие:

- чл. 117, ал. 2 от Конституцията, който установява принципа на независимостта на съдебната власт;

- чл. 4, ал. 1 от Конституцията, който провъзгласява принципа, че Република България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната;

- чл. 5, ал. 1 от Конституцията, обявяващ, че Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да ú противоречат;

- чл. 6, ал. 2 от Конституцията, според който всички граждани са равни пред закона;

- чл. 8 от Конституцията, който постановява принципа на разделението на държавната власт на законодателна, изпълнителна и съдебна.

В мотивите си върховните съдии посочват, че оспореният текст дава възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии, като се заобикалят или нарушават действащите към момента организационни начала за структуриране на съдебната система като стабилност, прозрачност и кариерно развитие.

Пленумът на

ВКС се скара на Народното събрание

за това, че прави съдебната власт зависима, като напомня, че парламентът може да структурира съдебната система, но не и да навлиза в правомощията на съдебната власт – тоест НС не може да изземва оперативни управленски функции по назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдиите.

Освен това върховните съдии напомнят, че според Конституцията всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение. Тази разпоредба влиза в разрез с предвиденото в чл. 28 от ЗСВ по-особено, привилегировано положение на членовете на ВСС. "С изменената разпоредба на чл. 28 от ЗСВ се нарушава и чл. 6, ал. 2 от Конституцията, съгласно който всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение", се казва в искането на ВКС.

Върховните съдии са категорични, че такова

изключение не може да бъде установявано със закон.

Ако членовете на ВСС се ползват от подобен кариерен бонус, това ще лиши останалите съдии, прокурори и следователи от правото им да участват в конкурс за заемането на местата в съвета.

Пленумът на ВКС подчертава, че Народното събрание е нарушило „специфичния авторитет“ и „престижа“ на съдебната власт, които Конституцията въздига в самостойна конституционна ценност. В аргументацията си върховните съдии изтъкват няколко предишни решения на Конституционния съд, които затвърждават кариерното израстване като противоконституционно.

Текстовете за кариерното израстване на членовете на ВСС вече са в ръцете на Конституционния съд. Предстои да видим как конституционните съдии ще разтълкуват въпросната промяна в Закона за съдебната власт и дали тя ще бъде обявена за противоконституционна. С още по-голям интерес предстои да проследим и каква ще бъде реакцията на ВСС и най-вече на законотворците, отговорни за сътворения хаос в поредния закон, употребен за нечии интереси.

 

 

Скандалната разпоредба

Закон за съдебната власт

Чл. 28. При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване на основание чл. 130, ал. 8, т. 1 от Конституцията на Република България изборният член на Висшия съдебен съвет, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, се възстановява на длъжността съдия, прокурор или следовател, заемана преди избора, на равна по степен или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт. Времето, през което лицето е било член на Висшия съдебен съвет, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 - 7.

Бел. ред.: Този текст е в сила от януари 2011 г. и досега е променян три пъти - 2016 г., 2017 г. и 2020 година. Като оставим настрана емоциите, обитаващи публичното пространство, адски интересно е откъде и как председателят на ВКС Лозан Панов успя да събере 68 съдийски гласа "За" (от общо 71 възможни) и да прати финансовото ВСС статукво в Конституционния съд, след като и според правосъдния министър, той е Господин Никой  дори в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет? 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във